18 Październik 2017    |    Juliana, Łukasza, Bogumiła

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Sad Danków najlepszym ekologicznym gospodarstwem towarowym w naszym województwie

Sad Danków najlepszym ekologicznym gospodarstwem towarowym w naszym województwie3 września 2017 r., podczas Wojewódzkich Dożynek w Masłowie, wręczono nagrody w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie świętokrzyskim. Konkurs, którego organizatorami byli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie/Oddział w Radomiu, przy współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego, odbywał się w dwóch etapach – wojewódzkim i krajowym, w kategoriach „ekologia-środowisko” i „ekologiczne gospodarstwo towarowe”.


Wszystkie gospodarstwa poddano szczegółowej ocenie, która dotyczyła m.in. asortymentu i wielkość produkcji, jej jakość, formy promocji, itp. Zwycięzcy konkursu na etapie poszczególnych województw zostali zgłoszeni do etapu krajowego.

Gospodarstwo pani Agaty Piechoty z miejscowości Danków Duży (powiat włoszczowski) zajęło I miejsce w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe” w województwie świętokrzyskim.

Słów kilka o zwycięzcy…
Gospodarstwo pani Agaty posiada powierzchnię 21 hektarów i swoją działalność opiera przede wszystkim na produkcji i przetwórstwie owoców ekologicznych, których certyfikat ekologiczny posiada od 2011 r. Właściciele prowadzą specjalistyczną produkcję sadowniczą z gatunkami: jabłoni (głównie odmiany: Cortland, Jonagold, Gloster, Idaret, Lobo); śliwy (odmiany: Bluefree, Herman); gruszy (odmiany: Konferencja, Lukasówka); porzeczki i agrestu. Gospodarstwo w Dankowie Dużym, to przede wszystkim zamiłowanie do ziemi, praca kilku pokoleń, tradycja, a także nowoczesność technologii. Pani Agata przejęła w części certyfikowane gospodarstwo rolne od swojego ojca, pana Rafała. Wraz z rozwojem upraw sadowniczych od 2011 r. korzystano z programów inwestycyjnych na zakup nowoczesnych maszyn i urządzeń rolniczych oraz budowę przechowalni owoców. Przy gospodarstwie prosperuje własna przetwórnia owoców, a jakość produktów potwierdza certyfikat ekologiczny przetwórni. Gospodarstwo prowadzone jest ze specjalistyczną wiedzą i kulturą rolną oraz zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Na rynek oferowane są zarówno owoce nieprzetworzone (głównie jabłka), jak i przetwory w postaci dżemów, powideł, musów czy dodatków do mięs. Sprzedaż obejmuje zarówno rynek lokalny (hurtownie, sklepy detaliczne), jak również ogólnopolski i zagraniczny (głównie poprzez giełdy oraz sklepy internetowe). Tradycyjne przetwory pakowane są we własnym gospodarstwie, posiadają logo i znak firmowy. Ponadto promowane są podczas wystaw, zarówno w kraju i za granicą. Sad Danków jest członkiem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie i laureatem licznych konkursów, gdzie oceniane były produkty regionalne pochodzenia roślinnego. Gospodarstwo współpracuje ze świętokrzyskim urzędem marszałkowskim, naszym Ośrodkiem oraz innymi gospodarstwami ekologicznymi w zakresie wymiany wiedzy, skupu produktów ekologicznych oraz oferty rynkowej.

Joanna Stefańczyk

Galeria: