26 Wrzesień 2017    |    Justyna, Łucja, Cyprian

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Świętokrzyska Kuźnia Smaków

SKS Loga

 Kuznia smakow Logo
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach realizuje projekt "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" w ramach programu "Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością" współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z Nowymi Krajami Członkowskimi Unii Europejskiej.


 


 

Szlak Kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków bogatszy o 19 nowych obiektów

Szlak ŚKS poszerzył swoja ofertę o 19 nowych obiektów, dzięki temu należy do grona największych szlaków kulinarnych w Polsce. Podczas eventu promującego ofertę ŚKS, który odbył się 23 listopada br. w Bałtowie w Gościńcu „Bałtowski Zapiecek”, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Piotr Żołądek, prezes Zarządu Fundacji Ośrodka Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu Halina Siemaszko i zastępca dyrektora ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak wręczyli certyfikaty 19 nowym podmiotom. Obecnie szlak liczy 53 obiekty, w tym 30 z ofertą produktów tradycyjnych i 23 z ofertą kuchni regionalnej.

Przynależność do szlaku gwarantowana jest certyfikatem, który jest jednocześnie potwierdzeniem standardów stawianych przez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Podmioty, aby uzyskać taki certyfikat musiały spełnić określone wymagania, między innymi w przypadku restauracji oferować minimum trzy potrawy kuchni regionalnej, posiadać wydzieloną kartę menu pod nawą „ Potrawy kuchni regionalnej – świętokrzyskie smaki” opatrzoną logo ŚKS oraz posiadać „ Kredens” z produktami tradycyjnymi ze szlaku. W przypadku producentów produktów tradycyjnych, certyfikat mogły uzyskać podmioty, które wytwarzają minimum jeden produkt tradycyjny uznany, to jest taki, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych, bądź jest laureatem konkursu na najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego, np. Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów lub inny konkurs, w którym kryterium stanowiła gwarancja tradycyjnego sposobu wytwarzania.

Wydarzenie w Bałtowie przyciągnęło ponad 200 osób, głównie z powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego. Wśród uczestników byli przedstawiciele samorządów szczebla powiatowego i gminnego z gospodarzem gminy Bałtów, wójtem Andrzejem Jabłońskim oraz przedstawicielem Starostwa Powiatowego w Ostrowca Świętokrzyskim dr Waldemarem Kacugą, Naczelnikiem Wydziału Rolnictwa i Środowiska. Wydarzenie zaszczycił dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie Jarosław Bomba ze współpracownikami oraz 50 osobowa grupa uczestników wyjazdu studyjnego koordynowanego przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Byli też przedstawiciele organizacji pozarządowych, lokalnych organizacji turystycznych, przedsiębiorcy sektora gastronomicznego, turystycznego, agroturystycznego, członkinie kół gospodyń wiejskich.

Atrakcją wydarzania była prezentacja oferty kulinarnej Świętokrzyskiej Kuźni Smaków, ponad 25 podmiotów prezentowało swój produkt firmowany pod marką ŚKS. Można było posmakować potraw regionalnych przygotowanych przez 9 restauracji i 3 gospodarstwa agroturystyczne, między innymi żołądków gęsich, kwaśnicy sandomierskiej, gęsi kieleckiej z fasolą, kugla, grycoków, parzybrody chłopskiej, jagnięciny, sakwy gajowego, byków daleszyckich. Na słodko szczodroków, placków jaglanych, pączków opatowskich, krówki opatowskiej oraz pysznego tortu czekoladowo-orzechowego. Nie zabrakło również win z winnic sandomierskich „Nad jarem” i „Winnicy Płochockich”, serów dojrzewających z Serowni Podłazy i twarogów z okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Chmielnika, pysznych wędlin od Walczyka i Kędziory, miodów, przetworów z Zochcina, chleba od Bednarskich i z piekarni Lipnik, soków od Kotów z Bielin. Wszyscy uczestnicy otrzymali książkę Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich oraz świeżo wydana mapę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, w której opisana została szczegółowo oferta oraz miejsca serwowania i wytwarzania produktów ŚKS.

Wydarzenie było realizowane przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, którego jednym z celów było wykreowanie i urynkowienie wybranych produktów i potraw tradycyjnych poprzez sieć ciekawostek kulinarnych regionu Gór Świętokrzyskich. Stworzenie swego rodzaju oferty turystycznej opartej na dziedzictwie kulinarnym regionu, która będzie wizytówką kulinarną województwa świętokrzyskiego. Mamy nadzieję, że wydarzenie w „Bałtowskim Zapiecku” było przykładem prezentacji takiej oferty.

Wykaz obiektów, które otrzymały Certyfikat ŚKS: 

  1. Płochocka Barbara – „Winnica Płochockich” Daromin, pow. sandomierski
  2. Restauracja „Pod Ciżemką” Sandomierz, 
  3. Wojtas Halina – Pensjonat Agroturystyczny „Wojtasówka” Obrazów, pow. sandomierski, 
  4. Pasterczyk Monika – Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”, Rżuchów, pow. opatowski, 
  5. Kędziora Marek – Ubój i Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Opatów, 
  6. Maciąg Marek – Piekarnia Lipnik, pow. opatowski, 
  7. Bożek Lucyna – Gościniec „Bałtowski Zapiecek” Bałtów, pow. ostrowiecki, 
  8. Walczyk Jerzy – Zakład Mięsno-Wędliniarski „Walczyk” w Okole, pow. ostrowiecki, 
  9. Sobczyk-Szymańska Ewa – Bar „Pstrąg” Wilków, pow. kielecki, 
  10. Boroński Rafał – Restauracja „Anatomia Smaku” w Zagnańsku, pow. kielecki, 
  11. Łączkiewicz Jarosław – Karczma „Kuźnia Smaków” w Tokarni, pow. kielecki, 
  12. Wałek Kamila – Restauracja „Szafranowy Dwór” w Strawczynie, pow. kielecki, 
  13. Stępnik Artur – Zajazd „Na Widoku” w Krajnie Pierwszym, pow. kielecki, 
  14. Grzejszczyk Kazimiera – Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Bukiem” w Śniadce Drugiej, pow. kielecki, 
  15. Wysocka Agnieszka – Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze” w Lubani, pow. kielecki, 
  16. Brożyna Piotr – Produkcja Wędlin Wiejskich, Porąbki, pow. kielecki, 
  17. Cichopek Beata – Serownia „Podłazy” w Piotrowie Podłazach, pow. kielecki, 
  18. Trepka-Kopacz Kinga – Kawiarnia „Tradycja” w Nowej Słupi, pow. kielecki, 
  19. Noga Ernest Piekarnia, Mąchocice Kapitulne, pow. kielecki.

Podmioty prezentujące potrawy regionalne i produkt tradycyjne firmowane pod marką ŚKS w „Bałtowskim Zapiecku”:

  • Potrawy: Sakwa gajowego /Restauracja „Pod Ciżemką” Sandomierz, Kwaśnica sandomierska/ „Wojtasówka” Obrazów, Śledziowa uczta z trzema sosami /Gościniec „Bałtowski Zapiecek”, Byki daleszyckie/ Gospodarstwo Agroturystyczne „U Zosi”, Skarbka Dolna, Parzybroda chłopska/ Bar „Pstrąg”, Wilków, Pierogi z kapustą i mięsem/ Restauracja „Anatomia Smaku”, Zagnańsk, Żołądki gęsie/Karczma „Kuźnia Smaków”, Tokarnia, Grycoki i Kluski babci Stasi/ Restauracja „Szafranowy Dwór”, Strawczyn, Jagnięcina/ Zajazd „Na Widoku”, Krajno Pierwsze, Kotleciki z gęsi/ Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze” Lubania, Kugiel/ Restauracja „Okrąglak”, Korzecko, Placek jaglany/ Karczma „Izba Dobrego Smaku”, Huta Szklana, Gęś kielecka z fasolą/ Gospodarstwo Agroturystyczne „Gratka”, Celiny, Całuski i Sernik domowy/ Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Bukiem”, Śniadka Druga,

  • Produkty tradycyjne: Wino białe gronowe Sey Sey/ „Winnica Płochockich”, Daromin, Wino czerwone gronowe Regelt/ „Winnica Nad Jarem”, Złota, Szczodroki /Piekarnia „Zawichojska”, Zawichost, Tort czekoladowo-orzechowy/ Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”, Rżuchów, Kiełbasa swojska opatowska/Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Marek Kędziora, Opatów, Chleb na maślance z Lipnika/ Piekarnia Lipnik, Ser jabłeczny/ konfitura z jarzębiny i inne przetwory/ Przetwórnia Zochcin, Krówka opatowska/Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie, Pączek opatowski/Cukiernia „U Szarego”, Opatów, Chleb iwański/ Piekarnia Bednarskich, Iwaniska, Salceson z Okoła, kiełbasa swojska z Okoła/ Zakład Mięsno-Wędliniarski „Walczyk”, Kasza gryczana palona/ Gospodarstwo Rolne, Iwona Sulima, Antoniów, Ser gospodarski/Serownia „Podłazy”, Beata Cichopek, Piotrów Podłazy, Sok jabłkowy z Bielin/ PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot, Bieliny, Twarogi chmielnickie / Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku, Miody /Pasieka Rodzinna Marta i Ireneusz Bęben, Napęków i Gosp. Pasieczne „Pasieka Wędrowna” Mateusz Zygmunt, Łążek.


Koordynator projektu
Teresa Wąsik

Oficjalne otwarcie eventu, wystąpienia gości oraz wręczenie Certyfikatów ŚKS:

 

Oferta szlaku kulinarnego ŚKS: 

 


 
Oznakowanie podmiotów szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków


Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach / biuro projektu / informuje, że w dniach 28-29 listopada 2016 roku odbędzie się oznakowanie podmiotów szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Poniżej zamieszczamy harmonogram oznakowania z orientacyjną godziną przyjazdu.

Do pobrania:
Harmonogram oznakowania podmiotów ŚKS 2016



Wykaz podmiotów rekomendowanych do nadania certyfikatów

na „Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków” – II edycja 2016


W dniach 23-28 września 2016 roku Zespół Certyfikujący przeprowadził certyfikację 23 podmiotów w powiatach sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim zakwalifikowanych przez biuro projektu ŚKS ŚODR Modliszewice do II etapu certyfikacji. Spośród wszystkich podmiotów 19 uzyskało ocenę pozytywną osiągając wymaganą minimalną liczbę punktów. 3 podmioty nie uzyskały minimum punktowego w związku z tym nie uzyskały oceny pozytywnej. 1 podmiot został zdyskwalifikowany po stwierdzeniu w trakcie certyfikacji braku spełnienia kryteriów prawnych.

Ostatecznie rekomendację na „Szlak ŚKS” uzyskało 19 podmiotów. ŚODR Modliszewice poinformuje podmioty o terminie kolejnych etapów realizacji zadań związanych z przystąpieniem do szlaku tj. nadanie certyfikatów i oznakowanie.

Uroczyste wręczenie certyfikatów na „Szlak ŚKS” planowane jest na drugą połowę listopada podczas imprezy promocyjnej Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Jej termin i miejsce zostaną przedstawione wkrótce.

Zakwalifikowanym podmiotom serdecznie gratulujemy.

Koordynator projektu
Teresa Wąsik

Do pobrania:
Zestawienie podmiotów rekomendowanych na "Szlak ŚKS"


 


Harmonogram certyfikacji podmiotów do szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków

 

ŚODR Modliszewice – biuro projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków po weryfikacji i ocenie formalnej dokumentacji złożonej przez podmioty zainteresowane przystąpieniem do szlaku ŚKS przedstawia harmonogram certyfikacji podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji. 

Do pobrania:
Harmonogram certyfikacji podmiotów do szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków

 



Wykaz podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji do szlaku ŚKS

ŚODR Modliszewice – biuro projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków po weryfikacji i ocenie formalnej dokumentacji złożonej przez podmioty zainteresowane przystąpieniem do szlaku ŚKS przedstawia wykaz podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji. Informujemy, że Certyfikacja podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji zostanie przeprowadzona w okresie od 12 do 24 września 2016 r. Zespół certyfikujący składający się z 4 osób będzie pracował pod nadzorem Małgorzaty Donoch – Biuro Doradztwa Technicznego Busko-Zdrój.

Certyfikację poprzedzi spotkanie informacyjne zorganizowane przez Małgorzatę Donoch.

Każdy podmiot zostanie poinformowany telefonicznie/pocztą elektroniczną o terminie i miejscu spotkania oraz wizyty Zespołu certyfikującego (po uprzednim uzgodnieniu warunków/dostosowania terminu do ewentualnych możliwości czasowych podmiotów).

Prosimy o przygotowanie się do Certyfikacji zgodnie z Regulaminem certyfikacji.

Do pobrania:
Wykaz podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji

 



Nabór na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków

Informujemy, że rozpoczęliśmy procedurę 2. naboru podmiotów do utworzonego w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków szlaku kulinarnego  „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Nabór trwa do 20 lipca 2016 r.


Szlak „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” jest produktem turystycznym, który ma pokazać miejsca serwowania kuchni regionalnej, wytwarzania i sprzedaży produktów tradycyjnych i lokalnych charakterystycznych dla regionu Gór Świętokrzyskich tj. powiatów: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego. Na szlaku mogą się znaleźć rolnicy, producenci, przetwórcy wytwarzający i sprzedający uznany produkt tradycyjny i lokalny oraz restauracje i gospodarstwa agroturystyczne posiadający w swojej ofercie zdefiniowaną kuchnię regionalną i lokalną, uczestnicy szkoleń w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, a także podmioty oferujące taki produkt, które zadeklarują swój udział na szlak, a których wyboru dokona Zespół Certyfikujący.

Liczba podmiotów do wprowadzenia na szlak jest ograniczona.

Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Certyfikacji podmiotów na szlak ŚKS oraz przesłanie zgłoszenia pocztą na adres:

ŚODR Modliszewice
Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie
z dopiskiem „Szlak ŚKS”

lub drogą elektroniczną (skan dokumentów) na adres email: gwia@sodr.pl

Pełna informacja dotycząca naboru dostępna jest w naszym Ośrodku w biurze projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. 

Kontakt:

Koordynator projektu Teresa Wąsik
Asystent projektu Anna Michalska
tel. 41 372 22 84 do 86
tel. kom. 507 111 245
email: gwia@sodr.pl
 

Powiatowe Zespoły Doradcze ŚODR  specjalistki ds. przedsiębiorczości, wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki:

    • PZD Kielce – tel.: 41 341 52 44
    • PZD Ostrowiec – tel.: 41 247 95 56
    • PZD Opatów – tel.: 15 868 21 7
    • PZD Sandomierz – tel.: 15 831 33 00 

Komplet dokumentów dotyczących naboru na „Szlak ŚKS”:
Regulamin Certyfikacji podmiotów na szlak ŚKS – Załącznik nr 1
Regulamin Zespołu certyfikującego – Załącznik nr 2
Deklaracja przystąpienia do szlaku ŚKS wraz z oświadczeniami – Załącznik nr 3
Wniosek zgłaszający podmioty do certyfikacji – Załącznik nr 4
Kata Oceny podmiotów – Załącznik nr 5

 

Wykaz uznanych produktów tradycyjnych charakterystycznych dla powiatów: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego, kieleckiego rekomendowanych przez ŚODR do promocji regionu Gór Świętokrzyskich poprzez tzw. „kredens” w ofercie kulinarnej restauratorów i gospodarstw agroturystycznych na szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków



Uczestnicy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków 
z wizytą na Lubelszczyźnie

Uczestnicy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków z wizytą na Lubelszczyźnie


W ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków od 7 do 9 czerwca br. grupa 56 osób z powiatów kieleckiego, ostrowieckiego, opatowskiego i sandomierskiego gościła z wizytą studyjną na Lubelszczyźnie. Organizatorem wyjazdu był Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, a gospodarzem pobytu Fundacja „Przyroda – Tradycja – Ludzie” oraz Lokalna Grupy Działania „Zielony Pierścień” w Kośminie (gmina Żyrzyn).

Wizyta rozpoczęła się od zwiedzania siedziby gospodarzy – XIX-wiecznego dworku Kossaków, w którym mieści się również centrum edukacji i izba pamięci pisarki Zofii Kossak-Szczuckiej. Na 4-hektarowej działce przylegającej do rzeki Wieprz LGD w ramach środków z funduszy szwajcarskich utworzyła infrastrukturę dla turystów, w tym pole biwakowe z miejscami dla camperów i przystań kajakową. Zbigniew Pacholik, prezes LGD „Zielony Pierścień”, podczas wykładu pt. „Budowa markowego produktu turystycznego opartego o kuchnię regionalną i produkt lokalny oraz mechanizmy jej skutecznej reklamy” przedstawił przykłady ciekawych projektów sieciowych zrealizowanych z udziałem LGD, które przyczyniły się do rozwoju przedsiębiorczości na bazie produktów lokalnych i rozwijających turystykę oraz zasady certyfikacji produktów lokalnych zrzeszonych w sieci na przykładzie sieci szlaków rowerowych o długości ponad 500 km, Ekomuzeum Lubelszczyzny „Żywa Tradycja”, sieci Izb Produktów Lokalnych, oznakowania szlaku kajakowego na odcinku Dolnego Wieprza. Część tych przedsięwzięć mieliśmy okazją zobaczyć, a przede wszystkim spotkać się z ludźmi, którzy z pasją je prowadzą i rozwijają, co zapewnia im godne utrzymanie.


Podczas bardzo napiętego programu pobytu odwiedziliśmy 5 podmiotów, które poprzez LGD „Zielony Pierścień” uzyskały środki z funduszy szwajcarskich na rozwój działalności. I tak byliśmy w rodzinnym mikroprzedsiębiorstwie „Manufaktura Różana” (www.smakirozy.pl) w Starej Wsi koło Końskowoli, które legalnie produkuje certyfikowane przez LGD produkty tradycyjne z płatków i owoców róży, niektóre z nich wpisane są na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, m.in. soki, konfitury, przeciery. Warto podkreślić, że Lubelszczyzna utożsamiana jest od lat z różą, można ją spotkać wszędzie: przy drodze, jako roślina śródpolna, na skwarach, czy w ogrodach. Nazywana jest różą pomarszczoną (Rosa rugosa), którą mieszkańcy wykorzystują do celów przetwórczych, piszą również o niej w publikatorach, literaturze, pojawia się w gadżetach. Kolejnym miejscem była winnica „Rzeczyca” w Rzeczycy (gmina Kazimierz Dolny), niewielka plantacja winorośli o powierzchni 0,5 ha, bardzo malowniczo położona, w której mogliśmy zwiedzić piwnicę oraz zdegustować pięć gatunków miejscowego wina. Równie interesująca była wizyta w rodzinnym mikroprzedsiębiorstwie „Moje Owoce” w Klementowicach w gminie Kurów (www.mojeowoce.pl). Mała przetwórnia zatwierdzona przez Inspekcję Sanitarną przetwarza owoce tylko z własnych plantacji, ich produkty (soki, musy, konfitury) oparte na tradycyjnych przepisach są certyfikowane przez LGD. Kolejnym bardzo ciekawym punktem programu była wizyta w mikroprzedsiębiorstwie, olejarni „Skarby Natury” w Zabłociu w gminie Markuszów (www.skarbynatury.eu). Właściciele posiadają gospodarstwo ekologiczne certyfikowane, w którym uprawiają rośliny oleiste, zbożowe, strączkowe oraz zioła. Z lnu, rzepaku, lnianki, ostropestu, wiesiołka, czarnuszki i gorczycy białej tłoczą na zimno olej we własnej olejarni, która została zatwierdzona przez Inspekcję Sanitarną. Gospodarstwo zajmuje się również edukacją dzieci i młodzieży, zrzeszone jest w Sieci „Zagrody Edukacyjne” koordynowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie. Kolejnym bardzo urokliwym miejscem było gospodarstwo agroturystyczne „Pod Jabłonią” w Celejowie (http://www.podjablonia.pl/). Uzyskane wsparcie ze środków szwajcarskich właściciele przeznaczyli na adaptację budynku gospodarczego na agroturystykę. Bardzo gustownie urządzone wnętrza mogły być również inspiracją dla uczestników seminarium szczególnie tych, prowadzących agroturystykę. Pokoje oznaczone nazwami starych odmian jabłoni, wystrojem, a szczególnie kolorystyką nawiązywały do ich cech.

Wszystkie odwiedzane obiekty należały do sieci Izb Produktów Lokalnych, były oznakowane logo sieci oraz prowadziły sprzedaż na miejscu, a niektóre również poprzez internet. Przepiękna pogoda, która towarzyszyła seminarium pozwoliła uczestnikom cieszyć się z uroków Kazimierza Dolnego, Nałęczowa i Puław, gdzie mieliśmy okazję również być. Szczególnie urzekał Kazimierz z jego cudownym klimatem średniowiecznego miasteczka, położeniem nad Wisłą oraz słynnymi kogutami. Już przy wjeździe do miasteczka nieopodal rynku, wita turystów duży kazimierski kogut, który jest jego symbolem, który i nie tylko za sprawą głośnej walki o patent na ten artystyczny wypiek, ale również jako legenda, sięgająca czasów pogańskich, sprawia, że wszyscy przyjezdni chcą go kupić jako pamiątkę z pobytu w miasteczku. Część grupy, aby posmakować tych najlepszych w mieście kogutów dotarła do „Piekarni Sarzyński”. Założona przez Mistrza Piekarskiego Cezarego Sarzyńskiego, jest kontynuacją stuletnich rodzinnych tradycji. Z wnętrza pięknej kamienicy przy ulicy Nadrzecznej już na odległość wydobywa się zapach chleba, kulebiaków i sławnych maślanych kogutów. Bardzo ładne, stylowo urządzone wnętrze zachęca do zatrzymania się choćby na partę chwil, można tu również wypić lokalne piwo Koźlak.

Wyjazd szkoleniowy był okazją do poznania bardzo ciekawych inicjatyw realizowanych przez naszych lubelskich sąsiadów, które służą rozwojowi obszarów wiejskich, a także uatrakcyjniają go turystycznie. Również lokalna kuchnia, którą mieliśmy okazję posmakować, między innymi w Restauracji „Rozanna” w Wąwolnicy i w Bochotnicy w „Grocie Bochotnickiej” wpisuje się w atrakcyjność tego obszaru i jest jego mocną stroną. Warto również wspomnieć o ponadplanowych przedsięwzięciach, które finansowo wspierane były przez LGD, a które gospodarze bardzo chcieli nam pokazać – mowa tu o „Parku Miniatur” i „Parku Labiryntów” w Rąblowie (http://www.park-miniatury.com.pl ), gdzie na powierzchni 1,5 ha zlokalizowanych jest 50 miniatur obiektów architektury drewnianej charakterystycznej dla Kazimierza, Nałęczowa i Puław oraz labirynt roślin. Zobaczyć tu można m.in. miniatury nałęczowskich willi, zabudowań Kazimierza Dolnego, zabytki kultury żydowskiej, budynki mieszkalnie i gospodarcze oraz pięć labiryntów – najłatwiejszy dla dzieci w trawie, truskawkach, różany, a najtrudniejszy w szmaragdowej thui. Kolejnym miejscem była Stacja Badawcza Ekologii, Klimatu i Dziedzictwa Kulturowego Subregionu „Dolina Szkła” w Kęble koło Wąwolnicy. To gospodarstwo ekologiczne, edukacyjne i szkoleniowe, współpracuje ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, znajduje się tu również stacja pomiarów meteo, niespodzianką były warsztaty z przygotowania herbatek z ziół występujących na terenie gospodarstwa. Odbyliśmy również spotkanie z właścicielką masarni „Swojskie wędliny" w Bronicach, w jej sklepie z wędlinami tradycyjnymi w Nałęczowie, szczególnie cenne dla uczestników seminarium zajmujących się przetwórstwem mięsa. Właścicielka zwracała uwagę na działania marketingowe jakie prowadzi w swoim biznesie oraz na sam sposób wytwarzania wyrobów, gdzie kluczem sukcesu jest jakość wynikająca z tradycyjnej receptury i tradycyjnego sposobu wytwarzania.

Podsumowując ten trzydniowy wyjazd szkoleniowy, wszyscy jego uczestnicy wynieśli dużo dobrego, mogli podpatrzeć, a przede wszystkim wykorzystać ciekawe pomysły do własnych przedsięwzięć. Wyjazd był też okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania kontaktów, poznania lokalnie wytwarzanej wysokiej jakości żywności oraz zwiedzenia przepięknego zakątka naszego kraju jakim jest trójkąt turystyczny Kazimierz Dolny, Nałęczów, Puławy.

Teresa Wąsik
Koordynator projektu

Galeria:


 

Strona internetowa szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków

www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl

Szlak został utworzony w ramach projektu pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowanego przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach na zlecenie Województwa Świętokrzyskiego w latach 2013-2015. Projekt był współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Szlak ŚKS jest innowacyjnym produktem turystycznym opartym na dziedzictwie kulinarnym. Tworzą go 34 podmioty tj. rolnicy i przetwórcy uznanych produktów tradycyjnych (w tym z certyfikatem rolnictwa ekologicznego) oraz restauratorzy i gospodarstwa agroturystyczne oferujący kuchnię tradycyjną. Został utworzony w powiatach: kieleckim, ostrowieckim, opatowskim i sandomierskim. Lista produktów i potraw tradycyjnych oferowanych przez podmioty w ramach ŚKS jest bogata, znajduje się na niej ponad 30 potraw i produktów tradycyjnych.

Zapraszamy touroperatorów oraz wszystkie podmioty, którym leży na sercu promocja regionu Gór Świętokrzyskich do wykorzystania oferty ŚKS w propagowaniu świętokrzyskiej kuchni regionalnej na rynku usług turystycznych.

Teresa Wąsik
Koordynator projektu ŚKS

 


Szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” oznakowany

Zakończony został ostatni etap zadania pn. „Wytyczenie szlaku” realizowanego w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Podmioty, które otrzymały certyfikat zostały oznakowane oraz poddane ocenie pod względem spełniania wymagań zawartych w umowie certyfikacyjnej.

Oznakowanie podmiotów szlaku odbyło się w dniach od 24 do 26 czerwca 2015 roku. Wszystkie 34 miejsca, w tym 9 restauracji, 4 gospodarstwa agroturystyczne oferujące potrawy kuchni regionalnej i lokalnej oraz 21 producentów i przetwórców produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, znajdujące się w powiatach: sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim zostały poddane lustracji przeprowadzonej przez Teresę Wąsik – koordynatora projektu i Annę Michalską – asystenta projektu. Każdy podmiot otrzymał tablicę oraz naklejkę szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” do oznakowania miejsca prowadzenia działalności. Poniżej galeria z oznakowania podmiotów szlaku ŚKS.

Anna Michalska

Powiat kielecki


Powiat opatowski


Powiat ostrowiecki


Powiat sandomierski

 


Świętokrzyska Kuźnia Smaków – jako oferta turystyczna regionu
Konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”

03. Dyrektor SODR Modliszewice Jaroslaw Mostowski

9 kwietnia br. w Centrum Kongresowym Targów Kielce S.A. odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowany przez ŚODR Modliszewice. Jest on komponentem programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, którego realizatorem jest Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy.

Konferencja Świętokrzyska Kuźnia Smaków miała pokazać, jak Szwajcarsko-Polski Program Współpracy poprzez program „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” zmienił województwo świętokrzyskie, o czym w swoim wystąpieniu przekonywał dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Sławomir Neugebauer otwierając konferencję i Roland Pyton – dyrektor Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy przy Ambasadzie Szwajcarskiej w Warszawie, a także Anna Frańczak – Kierownik programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”. „Zachęcamy mieszkańców do rozwijania takiej aktywności gospodarczej oraz społecznej, która upowszechnia i popularyzuje walory regionu Gór Świętokrzyskich…” podkreślała w wystąpieniu pani Frańczak. To dzięki między innymi przyznanym dotacjom z programu na kwotę prawie 9 mln zł zostało uruchomionych w regionie 49 działalności gospodarczych, a 59 już działających przedsiębiorców uzyskało wsparcie na rozwój własnych mikro i małych przedsiębiorstw. Dofinansowanych zostało również prawie 50 projektów realizowanych przez organizacje pozarządowe na rzecz społeczności lokalnej, w tym działań z obszaru turystyki wiejskiej. Program będzie realizowany do końca 2016 roku i w planie, jak podkreślała pani Anna Frańczak, będą kolejne dotacje dla przedsiębiorców, które zostaną uruchomione jeszcze w 2015 roku – w tym powstaną dwa inkubatory przetwórcze.

Dominującym jednak tematem konferencji była turystyka kulinarna i jej produkty. Czym jest turystyka kulinarna? O ty mówili między innymi zaproszeni eksperci. Zgodnie z definicją turystyka kulinarna to podróżowanie pod kątem poznawania dań i produktów kulinarnych danego regionu, ale może być również połączona ze zwiedzaniem, poznawaniem kultury i przyrody. Natomiast definicja z angielskiej Wikipedii mówi: Culinary tourism lub food tourism – to podróżowanie w celu próbowania (doświadczania) jedzenia danego kraju bądź regionu. Pani Anna Perrot – ekspert ze Szwajcarii oraz dr Piotr Geise ze Stowarzyszenia Konferencje i Kongresy w Polsce wskazywali na europejskie produkty turystyki kulinarnej, które przyciągają turystów. Pani Perrot zaprezentowała cztery szlaki kulinarne w Szwajcarii oparte na produktach lokalnych, mówiła o ludziach, którzy tworzą ten produkt i ich determinacji w tym co robią.

Tematyka konferencji miała jej uczestnikom wskazać potrzebę rozwijania turystyki kulinarnej opartej na kuchni regionalnej i produktach lokalnych, czego przykładem może być „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Teresa Wąsik – koordynator projektu ŚKS w swojej prezentacji omówiła działania, które pozwoliły na wypracowanie podstawowego celu jaki założono w projekcie tj. stworzenie produktu turystycznego pn. szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków (ŚKS), opartego na dziedzictwie kulinarnym regionu Gór Świętokrzyskich. Przedstawiła również mechanizmy jego wypracowania oraz plany na przyszłość. Projekt kończy się już w czerwcu 2015 roku i wszystkie działania związane z funkcjonowaniem szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków muszą zostać dopracowane i zamknięte (strona internetowa, mapa szlaku, oznakowanie).

Uzupełnieniem tej prezentacji, zgodnie z założeniem projektu, było przedstawienie uczestnikom konferencji oferty kulinarnej szlaku ŚKS, która została przygotowana na zakończenie konferencji przez jedną z restauracji znajdującej się na szlaku. Dyrektor ŚODR Modliszewice Jarosław Mostowski, który moderował konferencję na jej zakończenie podkreślił, jak ważna jest umiejętność współpracy gestorów turystyki i ciągła praca nad doskonaleniem oferty. Podziękował za duże zainteresowanie tematyką konferencji, o czym świadczyła obecność na sali ponad 350 osób oraz zaprosił wszystkich na degustację do foyer Centrum Kongresowego Targów Kielce. Uczestnicy mieli okazję poznać smaki wybranych produktów tradycyjnych oraz potraw regionalnych będących w ofercie 34 podmiotów znajdujących się na szlaku ŚKS.

W menu konferencyjnym oferty szlaku znalazły się:

► przystawka – twarogi z Pierzchnicy i Chmielnika
► przekąski – polędwiczki świąteczne Prokopa, kiełbasa z Łosienia, salceson cwaniak z Łosienia,
    kiełbasa bęczkowska, salceson z Bęczkowa oraz sosy na bazie chrzanu i ziół będące specjalnością restauracji,
► potrawy tradycyjne: zalewajka świętokrzyska, dragoły, parzybroda, żołądki rakowskie, fasola Korczyńska z gęsiną,
► deser – pączek opatowski, szczodroki z Zawichostu, krówka opatowska, jabłka sandomierskie,
► pieczywo – chleb bodzentyński,
► napoje – sok jabłkowy z Bielin.


Uzupełnieniem tej oferty była prezentacja produktów tradycyjnych wytwarzanych przez podmioty znajdujące się na szlaku tj. gospodarstwa winiarskie spod Sandomierza („Winnica Sandomierska” z Gór Wysokich i „Winnica nad jarem” ze Złotej) – przedstawiły ofertę win lokalnych, gospodarstwo ogrodnicze „Szymanówka” z Pawłowa k/ Samborca – jabłka sandomierskie z szarlotką sandomierską oraz morelę sandomierską zaleszczycką (jako smakowite powidła) podaną na waflu, spółdzielnie mleczarskie z Chmielnika – masło chmielnickie i twarogi z Opatowa, krówkę opatowską, wędliny tradycyjne z przetwórni „U Bogusia” z Łosienia oraz Piekarnia Siwek z Zawichostu – szczodroki, a „Pasieka wędrowna” z Łążka k/ Łoniowa – miody sandomierskie.

Wszystkim wystawcom, a przede wszystkim restauracji „Stodółka” składamy serdeczne podziękowanie za sprostanie zadaniu i profesjonalne przygotowanie degustacji dla uczestników konferencji.

Teresa Wąsik
Koordynator projektu

Galeria:


Materiały z konferencji:
1. Jak Szwajcarsko-Polski program Współpracy zmienia województwo świętokrzyskie
   
Roland Pyhon – dyrektor Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy przy Amabsdzie Szwajcarii w Warszawie
2. Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością – program wykorzystania potencjału regionu
    na rzecz jego aktywizacji i rozwoju

   
Anna Frańczak – kierownik programu, Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu
3. Świętokrzyska Kuźnia Smaków jako oferta turystyczna regionu
   
Teresa Wąsik – koordynator projektu, ŚODR Modliszewice
4. Rola kuchni regionalnej i produktów lokalnych w rozwoju turystycznym regionów- dobre praktyki
   
Dr Piotr Geise – SKKP Stowarzyszenie Konferencje i Kongresy w Polsce
5. Dobre praktyki w funkcjonowaniu szlaków kulinarnych w Szwajcarii
  
  Anna Perrot – ekspert ze Szwajcarii, REDD Réseau Echanges Déveoppement Durable
 



Do pobrania książka
„Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich”

http://sodr.pl/images/stories/2014/Swietokrzyska_Kuznia_Smakow/Okladka_ksiazka_PTzRGS.jpg




Modliszewice, 10.03.2015 r.
Wyniki zapytania ofertowego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach informuje, że zakończona została procedura dotycząca wyłonienia Wykonawcy usługi polegającej na „Wykonaniu i dostawie gadżetów reklamowych promujących Świętokrzyską Kuźnię Smaków wraz z nadrukiem przekazanych przez Zamawiającego elementów graficznych i logotypów wskazanych w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia wraz z dostarczeniem do siedziby Zamawiającego na potrzeby realizowanego projektu pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” w ramach programu „Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej”.

Zapytanie o wycenę zostało wysłane pocztą do czterech potencjalnych Wykonawców. W odpowiedzi na zapytanie do 09.03.2015 r. do godz. 15.00 wpłynęły 2 oferty.

Kryterium wyboru oferty była najniższa cena zaoferowana za wykonanie usługi, którą złożyła:
Agencja Reklamy i Handlu POLIGRAFIK, ul. Stokowa 7, 25-702 Kielce.




Zapraszamy na konferencję podsumowującą projekt
"Świętokrzyska Kuźnia Smaków"

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na konferencję podsumowującą projekt "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" realizowany w latach 2013-2015 w ramach programu "Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością", współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Konferencja odbędzie się 9 kwietnia 2015 roku w godzinach 9.45 – 13.00 w Centrum Kongresowym Targów Kielce S.A. (ul. Zakładowa 1).

Konferencja jest częścią Bloku Konferencyjno-Warsztatowego towarzyszącemu VII edycji Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2015. Blok konferencyjno-warsztatowy rozpocznie się w przeddzień imprezy targowej, a w jego skład wejdzie:

  • konferencja ŚWIĘTOKRZYSKA KUŹNIA SMAKÓW – 9 kwietnia 2015 r. – godz. 9.45-13.00

  • FORUM TURYSTYKI WIEJSKIEJ I AGROTURYTYKI – 9 kwietnia 2015 r. – godz. 13.00-18.00

Konferencja Świętokrzyska Kuźnia Smaków zaprezentuje, jak Szwajcarsko-Polski Program Współpracy zmienił województwo świętokrzyskie, pokaże znaczenie kuchni regionalnych i produktów lokalnych w rozwoju turystycznym regionów Polski i Europy oraz pokaże produkt turystyczny oparty na dziedzictwie kulinarnym jako jeden z rezultatów projektu ŚKS.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc decyduje kolejność zgłoszeń.

Zgłoszenia należy przesłać najpóźniej do 6 marca 2015 roku na adres: gwia@sodr.pl

Kontakt:
  • Teresa Wąsik: tel.: 41 372 22 84 do 86, kom. 507 111 245
  • Anna Michalska: tel.: 41 372 22 84 do 86


28 stycznia br. w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim odbyło się spotkanie poświęcone organizacji szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków", który jest jednym z zadań realizowanego przez ŚODR projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele rekomendowanych do szlaku podmiotów, tj. restauracji i gospodarstw agroturystycznych oferujących kuchnię regionalną, gospodarstw rolnych, pszczelarskich i przetwórców oferujących uznane produkty tradycyjne oraz zaproszeni goście, m.in. Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Uczestników spotkania przywitała Agnieszka Dworak menager restauracji oraz Wit Hamera przewodnik, który przybliżył historię dworu obronnego w Podzamczu Chęcińskiem. Po zwiedzeniu odrestaurowanego dziś zespołu pałacowo-parkowego odbyła się na jednej z sal konferencyjnych obiektu część oficjalna spotkania, którą otworzył Jarosław Mostowski, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Następnie został przeprowadzony wykład o szlaku kulinarnym ŚKS przez koordynatora projektu Teresę Wąsik. Po części oficjalnej nastąpiło wręczenie Certyfikatów przez dyrektora Sławomira Neugebauera i dyrektora ŚODR Jarosława Mostowskiego. Wszyscy uczestnicy otrzymali również wydaną w ramach projektu książkę „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich”. Na zakończenie informację o grantach i dotacjach rozwojowych przekazała koordynator programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością Anna Frańczak z Ośrodka Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu. Ważnym punktem spotkania była prezentacja produktów tradycyjnych Szlaku ”ŚKS”. Producenci i wytwórcy przygotowali do degustacji produkty, które będą dostępne na szlaku, jak: miody, twarogi, wina, wyroby wędliniarskie, piekarnicze i cukiernicze oraz warzywa ekologiczne. Gospodarze restauracji Da Vinci, która również otrzymała certyfikat szlaku, przygotowali dla uczestników spotkania degustację certyfikowanych potraw tradycyjnych z regionu Gór Świętokrzyskich. Był żurek, bomby, jabłko w miodzie a także pierogi pod różną postacią, gołąbki i inne specjały będące w ofercie restauracji.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego gratuluje wszystkim uczestnikom uzyskania Certyfikatu Szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” oraz składa serdeczne podziękowania panu Arturowi Polakowskiemu, Prezesowi Zarządu Centrum Konferencyjno Bankietowego Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim za bezinteresowną pomoc w zorganizowaniu spotkania i przygotowanie degustacji potraw tradycyjnych.
Koordynator projektu
Teresa Wąsik
Galeria:



Wykaz podmiotów rekomendowanych do nadania certyfikatów
na „Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków”

Od 29.11. do 7.12.2014 roku Zespół Certyfikujący powołany zarządzeniem Dyrektora ŚODR Nr 13 / 2014 z dnia 28.10.2014 r. przeprowadził certyfikację 46 podmiotów w powiatach: sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim zakwalifikowanych przez biuro projektu ŚKS ŚODR Modliszewice do II etapu certyfikacji. Z 46 podmiotów 34 uzyskały ilość punktów większą od wartości minimalnej, tj. 56 punktów zgodnie z § 3 pkt 10 Regulaminu Zespołu Certyfikującego, 11 podmiotów nie uzyskało minimum punktowego, 1 podmiot został zdyskwalifikowany po stwierdzeniu w trakcie certyfikacji braku spełnienia kryteriów prawnych. Ostatecznie rekomendację Zespołu Certyfikującego na „Szlak ŚKS” uzyskały 34 podmioty. Zespół przeprowadził certyfikację w oparciu o Kartę oceny podmiotów na „Szlak ŚKS” tj. Załącznik nr 3 do Regulaminu Zespołu Certyfikującego.

Dyrektor ŚODR po zapoznaniu się z protokołem z przeprowadzonej certyfikacji oraz wnioskiem rekomendacyjnym podmiotów na „Szlak ŚKS” złożonym przez Zespół Certyfikujący zatwierdził rekomendowane podmioty na „Szlak ŚKS” i do nadania Certyfikatów. Podmioty zostaną poinformowane przez ŚODR o kolejnych etapach i terminach realizacji zadania – wytycznie szlaku ŚKS tj.:
1. Zamieszczenie podmiotów na mapie szlaku ŚKS
2. Założenie domeny z aktywną mapą szlaku
3. Oznakowanie podmiotów logo szlaku ŚKS
Wręczenie Certyfikatów i podpisanie umów na stosowanie certyfikatu nastąpi w I kwartale 2015 r. o czym ŚODR Modliszewice poinformuje w stosownym czasie.
Koordynator projektu


Książki dla uczestników konkursu
„Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach składa podziękowania wszystkim uczestnikom konkursu „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”. Zgodnie z regulaminem nagrodą za udział w konkursie jest wydana w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków książka kulinarna pt. „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich”.

Książki dla uczestników konkursu zostały przekazane do Powiatowych Zespołów Doradczych ŚODR. Można je odebrać osobiście w biurach PZD od 19 grudnia br. lub za pośrednictwem specjalistek ds. przedsiębiorczości wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki:

1. PZD Sandomierz – Monika Bernaś – tel.: 15 833 31 00
2. PZD Opatów – Barbara Jedlikowska – tel.: 15 868 21 77
3. PZD Ostrowiec – Monika Nowocień – tel.: 41 247 95 56
4. PZD Kielce – Alicja Śmiech i Joanna Karwacka – tel.: 41 341 52 44
5. ŚODR o/ Sandomierz – Edyta Juda – tel.: 15 833 31 00

Życzenia miłych doznań kulinarnych z lekturą naszej książki,
ciepła rodzinnego na Święta Bożego Narodzenia i nadchodzący Nowy Rok 2015.

Realizatorzy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków


http://sodr.pl/images/stories/2014/Swietokrzyska_Kuznia_Smakow/Okladka_ksiazka_PTzRGS.jpg
Książka "Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich"


Wyniki konkursu na znak graficzny Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków

8 grudnia 2014 roku w godzinach 11:00-14:00 w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się posiedzenie, powołanej zarządzeniem Dyrektora ŚODR nr 15/2014 z dnia 1 grudnia 2014 r., komisji konkursowej w celu wyboru najlepszej pracy na znak graficzny (logo) szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków promującego podmioty oferujące potrawy regionalne oraz produkty tradycyjne i lokalne zlokalizowane w regionie Gór Świętokrzyskich, tj. w powiatach: sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim oraz do działań informacyjno-promocyjnych szlaku.

Skład Komisji konkursowej:
  1. Przewodnicząca Halina Sadecka – etnolog, kierownik działu promocji i kadr, Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu.
  2. Członek Wojciech Buliński – prawnik, st. specjalista Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska, Urząd  Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
  3. Członek Karolina Opałko-Moćko – grafik komputerowy, st. specjalista ds. organizacji imprez, Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.
  4. Członek Anna Drzewiecka – grafik komputerowy, kierownik działu promocji, Regionalna Organizacja Turystyczna w Kielcach.
  5. Członek Dariusz Kowalczych – dziennikarz, pedagog, Dyrektor Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy Końskie.
Na konkurs wpłynęło 11 zakopertowanych ofert zawierających od jednej do dwóch prac konkursowych (zgodnie z regulaminem konkursu autorzy prac mogli nadsyłać maksymalnie dwa projekty). W sumie komisja dokonała wstępnej selekcji 15 projektów, z których warunki konkursu spełniały wszystkie oferty. Po sprawdzeniu merytorycznym prac zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny prac konkursowych wg następujących kryteriów:
  • walory artystyczne,
  • innowacyjność,
  • funkcjonalność,
  • identyfikacja z regionem Gór Świętokrzyskich oraz jego dziedzictwem kulinarnym.

Na podstawie punktów przyznanych przez poszczególnych członków, komisja dokonała wyboru projektu z numerem 11, który uzyskał 92 punkty i tym samym został zwycięzcą konkursu.

Autorem najwyżej ocenionego projektu jest Emilia Kaczor z Łambinowic.

Sample Image

Galeria:



 

Wykaz podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji do szlaku ŚKS

ŚODR Modliszewice – biuro projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków po weryfikacji i ocenie formalnej dokumentacji złożonej przez podmioty zainteresowane przystąpieniem do szlaku ŚKS przedstawia wykaz podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji. Informujemy, że Certyfikacja podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji zostanie przeprowadzona w okresie od 29 listopadado 15 grudnia 2014 r. Zespół certyfikujący składający się z 4 osób będzie pracował pod nadzorem Małgorzaty Donoch – Biuro Doradztwa Technicznego Busko-Zdrój.

Każdy podmiot zostanie poinformowany telefonicznie/pocztą elektroniczną o terminie wizyty Zespołu certyfikującego (po uprzednim uzgodnieniu warunków/dostosowania terminu do ewentualnych możliwości czasowych podmiotów).

Prosimy o przygotowanie się do Certyfikacji zgodnie z Regulaminem certyfikacji, a w szczególności:

§ 4
Kryteria certyfikacji
Dla restauracji:
pkt. 1.1.3.
potrawy zgłoszone do certyfikacji wyodrębnione w sposób widoczny z całości
jadłospisu w formie oddzielnej wkładki pod nazwą:
– Potrawy kuchni regionalnej – świętokrzyskie smaki.
Dla gospodarstw agroturystycznych prowadzących żywienie:
pkt.1.1.5.
wkładka, o której mowa w pkt. 1.1.3 to karta dań regionalnych i lokalnych – wyeksponowana w widocznym dla turysty miejscu np. w jadalni, pod nazwą:
– Potrawy kuchni regionalnej – świętokrzyskie smaki
§ 4
pkt. 1.2. Promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych charakterystycznych dla 4 powiatów:
to:
Dotyczy restauracji i gospodarstw agroturystycznych
pkt. 1.2.1. wydzielona, wolnostojąca witryna, opisana, czytelna
pn. „Kredens świętokrzyskie smaki”
 
Liczba produktów w kredensie to minimum 3 asortymenty produktów o których mowa w regulaminie
(Uwaga! Asortyment to np. przetwory owocowe w tym soki, susz owocowy, przetwory warzywne, wyroby cukiernicze, przetwory zbożowe w tym kasze, miody, etc.)

Uwaga! Gospodarstwa agroturystyczne mogą w kredensie mieć również własne produkty przetworzone.



Zapraszamy do tworzonego szlaku kulinarnego
pn. „Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków”

Uprzejmie informujemy, że rozpoczęliśmy procedurę naboru podmiotów do tworzonego w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków szlaku kulinarnego pn. „Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Zgłoszenia tj. Deklaracja przystąpienia do szlaku wraz z załącznikami i Wniosek zgłaszający podmiot do certyfikacji można składać do 3 listopada 2014 r. do ŚODR Modliszewice.

Szlak „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” jest swego rodzaju innowacyjnym produktem turystycznym, który ma pokazać miejsca serwowania kuchni regionalnej, wytwarzania i sprzedaży, produktów tradycyjnych i lokalnych charakterystycznych dla powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego. Na szlaku będą mogli się znaleźć producenci wytwarzający lub oferujący uznany produkt lokalny, tradycyjny, kuchnię regionalną – uczestnicy szkoleń w ramach zadania „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, a także podmioty oferujące taki produkt, które zadeklarują swój udział na szlaku, a których wyboru dokona Zespół ekspertów.

Pełna informacja dostępna jest w ŚODR w Modliszewicach / Biuro projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”:
Koordynator projektu – Teresa Wąsik
Asystent projektu – Anna Michalska
tel.: 41 372 22 84 do 86
tel. kom.: 507 111 245
e-mail: gwia@sodr.pl
oraz w Powiatowych Zespołach Doradczych ŚODR / specjalistki ds. przedsiębiorczości, wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki:
PZD Kielce – tel.: 41 341 52 44
PZD Ostrowiec – tel.: 41 247 95 56
PZD Opatów – tel.: 15 868 21 77
PZD Sandomierz – tel.: 15 831 33 00


Podziękowanie dla uczestników konkursu
„Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach składa podziękowania wszystkim, którzy zechcieli wziąć udział w konkursie pn. „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”, ogłoszonym na potrzeby projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków (ŚKS), realizowanego w powiatach: kieleckim, ostrowieckim, opatowskim, sandomierskim. Dzięki konkursowi do biura projektu wpłynęły 134 przepisy. Powołana na tę okoliczność Komisja w składzie: etnograf, etnolog, redaktor naczelny Aktualności Rolniczych dokonała oceny merytorycznej przepisów. Te najwyżej ocenione (około 90) zostaną wybrane do książki – ŚKS zbiór potraw tradycyjnych z Regionu Gór Świętokrzyskich (tytuł roboczy). Wydanie publikacji zaplanowane jest na drugą dekadę grudnia 2014 r.

Zgodnie z Regulaminem Konkursu nagrodą za uczestnictwo będzie zamieszczenie autorów wybranych przepisów w wydawnictwie oraz wydana książka.

Szczególne podziękowania kierujemy do Pań z Kół Gospodyń Wiejskich oraz koleżanek z Powiatowych Zespołów Doradczych ŚODR, bez których ta publikacja nie mogłaby powstać, za chęć podzielenia się rodzinnymi przepisami i tradycjami oraz za wkład pracy włożony przy zbieraniu i opracowywaniu przepisów. Dziękujemy również restauratorom, szefom kuchni oraz wszystkim autorom przepisów, którzy dołożyli swoją cegiełkę do publikacji.

Mamy nadzieję, że planowane wydawnictwo przyczyni się do upowszechnienia naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego w ofercie żywieniowej gospodarstw agroturystycznych i restauracji regionu Gór Świętokrzyskich i nie tylko, a konsumentom da wiedzę i możliwość doświadczania lokalnych smaków na szlaku Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.
Teresa Wąsik
Koordynator projektu
 
 
Do pobrania:


Uczestnicy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków z wizytą w Małopolsce

Właściciele gospodarstw agroturystycznych, prowadzący restauracje oraz osoby, które planują rozpocząć taką działalność z powiatów: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego przebywali z wizytą w Małopolsce. W ramach dwóch trzydniowych wyjazdów seminaryjnych pn. „Żywienie w oparciu o kuchnię regionalną i produkt lokalny” grupa 80 uczestników odwiedziła obiekty gastronomiczne i agroturystyczne oraz lokalnych producentów cieszących się renomą i uznaniem nie tylko na rynku lokalnym Małopolski.

Uczestnicy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków z wizytą w Małopolsce

Podczas seminarium wyjazdowego uczestnicy projektu odwiedzili miejsca, które w ostatnich latach zbudowały swoją tożsamość właśnie produktów i kuchni regionalnej oraz odniosły sukces. Niektóre z tych obiektów znajdowały się w atrakcyjnych miejscach turystycznych jak np. Szczawnica, inne w zupełnie odosobnionych, jak agroturystyka „Pod Gorcem”, czy wydawać by się mogło, zwyczajna karczma przy zakopiance „Krakowiacy i Górale”. Niektóre obiekty działają od dawna – „Pod Smrekami”, a niektóre dopiero co pojawiły się na kulinarnej mapie Polski – niedawno otwarte Miasteczko Galicyjskie w Nowym Sączu i tamtejsza „Karczma u Sułków”. Dzięki wyjazdowi mogliśmy zobaczyć również jak szybko potrafią przynieść pożądane efekty konsekwentnie zaplanowane pomysły związane z lokalnym i tradycyjnym produktem na przykładzie obiektów gastronomicznych w Uzdrowisku Szczawnica – Cafe Helenka, Villa Marta oraz Dworek Gościnny.

Wszystkie wybrane do odwiedzenia obiekty, jak podkreślał obsługujący wyjazdy dr Jacek Szklarek reprezentujący firmę Tosca Sp. z o.o. i prezes Slow Food Polska, są autentyczne, bo faktyczne używają produktów o wyjątkowych walorach smakowych i bezpośredniej więzi z lokalnym terytorium. To, jak podkreślał J. Szklarek – to klucz do osiągnięcia sukcesu na tym polu, bowiem czas i klienci szybko weryfikują, co jest autentyczne, a co tylko imitacją i słowną deklaracją, za którą nic nie stoi. Przed tym z całą stanowczością przestrzegł nas podczas wyjazdu prowadzący. Ta autentyczność dała się odczuć podczas bezpośrednich spotkań z samymi producentami takich lokalnych produktów, jak oscypek, bryndza czy bundz z Bacówki pana Wojtka Komperdy, soki tłoczone naturalnie i destylaty owocowe Krzyśka Maurera spod Łącka, czy lody od pani Marysi w Krościenku. Jest to o tyle istotne, że wprowadzając lokalne produkty do gastronomii, właściciele takich obiektów, czy też szefowie kuchni, powinni poznać techniki ich wytwarzani, jak również cały ich aspekt etnograficzny i kulturowy, co podkreślał i starał się przedstawić J. Szklarek podczas wizyty w Skansenie Nowosądeckim oraz w Miasteczku Galicyjskim. Uzupełnieniem tych bezpośrednich kontaktów z produktem i kuchnią regionalną Małopolski był wykład pt. „Budowy markowego produktu turystycznego oraz mechanizmy jej skutecznej reklamy” przygotowany przez Piotra Chruścickiego, wieloletniego znawcy kuchni regionalnej w Małopolsce, jej zaangażowanego promotora i organizatora takich inicjatyw jak „Czas dobrego sera”, czy „Gęsina na św. Marcina”.

Mamy nadzieję, że każdy z uczestników wyjazdu znalazł dla siebie jak najwięcej inspiracji, a w oparciu o odwiedzane obiekty i spotkania z autentycznymi producentami i osobami oddanymi takiej idei, mógł pobudzić własną wyobraźnię tak, by po powrocie do własnych domów i obiektów wprowadzić pożądane zmiany, które silniej zwiążą ich obiekty ze świętokrzyskim produktem lokalnym i kuchnią regionalną. Taki bowiem był cel organizacji szkoleń i seminariów wyjazdowych z zakresu żywienia w oparciu o świętokrzyską kuchnię regionalną i produkt lokalny w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków.

Teresa Wąsik
Koordynator projektu




Od 9 do 12 lipca br. zostały przeprowadzone cztery konferencje w powiatach: sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim, na terenie, których realizowany jest projekt. Udział w nich wzięło ponad 180 osób reprezentujących m.in. jednostki samorządu terytorialnego, stowarzyszenia, lokalne grupy działania oraz lokalni liderzy.

Podczas konferencji przedstawiono założenia projektu "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" oraz programu "Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością". Istotnym elementem konferencji były wykłady ekspertów: Marka Gąsiorowskiego z Slow Food i Janusza Suszyny z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sandomierzu, którzy wskazywali na istotną rolę produktów tradycyjnych w promocji i rozwoju regionu. Doskonałym tego przykładem była prezentacja walorów wiśni nadwiślanki jako jednego z trzech produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego posiadających chronione oznaczenie Unii Europejskiej.
Teresa Wąsik
Koordynator projektu
Fotoreportaż z konferencji:

9 lipca 2013 r. – powiat sandomierski, Pensjonat „Wojtasówka” w Obrazowie



10 lipca 2013 r. – powiat opatowski, Hotel „Magnat” w Jacentowie



11 lipca 2013 r. – powiat ostrowiecki, Zajazd „Pod Jarem” w Bałtowie



12 lipca 2013 r. – powiat kielecki, Hotel „Miedziana Góra” w Ćmińsku



 


 


Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego
programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

www.programszwajcarski.gov.pl                            www.swietokrzyskieswiss.pl