21 Styczeń 2018    |    Agnieszka, Inez, Jarosław

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Lekcja w zagrodzie edukacyjnej EKORAB

Lekcja w zagrodzie edukacyjnej EKORAB21 października 2016 roku uczniowie klasy drugiej Szkoły Podstawowej nr 3 w Staszowie uczestniczyli w ciekawych zajęciach w zagrodzie edukacyjnej EKORAB w Jasieniu w gminie Staszów. Gospodarstwo to od 2015 roku zrzeszone jest w ogólnopolskiej Sieci „Zagrody Edukacyjne” koordynowanej przez CDR Brwniów oddział w Krakowie. Gospodarze Ela i Bogdan Charowie to pasjonaci, którzy z wielkim zaangażowaniem pragną zaszczepić w młodym pokoleniu zamiłowanie do natury oraz przybliżyć wiedzę na temat zdrowego żywienia.


W obecnych czasach coraz więcej dzieci ma niewłaściwe wyobrażenie na temat źródeł pochodzenia żywności lub w ogóle nie posiada wiedzy z tego zakresu. Dzięki lekcji w takim gospodarstwie uczniowie mają szansę lepiej zrozumieć wieś, obcować z naturą w swobodnej wiejskiej przestrzeni, czy też oglądać zwierzęta gospodarskie. Poznają również całą gamę zapachów, smaków i dźwięków, które dostarczają im mnóstwa bodźców poznawczych i emocjonalnych. Tak przeprowadzone zajęcia wpływają na realizację zasady, że „nauka jest najbardziej efektywna wówczas, kiedy sprawia radość”.

Podczas pobytu w gospodarstwie Ekorab uczniowie poznali drogę „od ziarenka do bochenka”. Wielkie wrażenie wywarło na nich oglądanie starego parku maszynowego. Niektóre z maszyn mają przeszło 100 lat i wszystkie są „na chodzie”. Na starych drewnianych maszynach mielone było proso na kaszę oraz pszenica. Otrzymaną mąkę razową uczestnicy lekcji edukacyjnej wykorzystali do wyrabiania ciasta, z którego upiekli przepyszne bułeczki. Poznali również technologię wytwarzania serów i samodzielnie ubijali masło w maselniczce. Z wielkim entuzjazmem uczestniczyli w produkcji zdrowych chipsów z jarmużu! Uczniowie mieli również możliwość doświadczenia bezpośredniej obecności gospodarskiego inwentarza poprzez oglądanie, głaskanie, słuchanie odgłosów oraz poznawanie wiejskich zapachów. Zwiedzali również pomieszczenia gospodarskie. Obcowanie ze zwierzętami z całą pewnością uczy wrażliwości i bezinteresowności, a także rozbudza potrzeby poznawcze. A przy dźwiękach akordeonu pan Bogdana uczyli się śpiewać ludowych przyśpiewek. I tak w wesołym nastroju lekcja edukacyjna dobiegła końca.

Uczniowie to przyszli konsumenci i tak zaszczepiona w nich w młodym wieku wiedza na temat zdrowego żywienia i szacunku do przyrody będzie owocowała w ich dalszym dorosłym życiu.

Barbara Wyrzykowska 
Justyna Żak-Wójcik

Galeria: