Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje branżowe/10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

10 lutego obchodzimy Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

2020-02-10

Inicjatywa obchodzenia Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych narodziła się w 2016 r w FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Od tego roku corocznie 10 lutego odbywają się liczne prelekcje, konkursy i pokazy kulinarne mające na celu popularyzację tych cennych dla zdrowia roślin.

Hasło tegorocznego dnia brzmi „Pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości”.

Suche nasiona roślin strączkowych są elementem diety człowieka od wielu tysięcy lat. Zawierają cały szereg korzystnych dla zdrowia składników i właściwości. Rośliny strączkowe stanowią cenne źródło białka (20-35% - czyli tyle, co w mięsie), które w połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępuje te pochodzenia zwierzęcego. Dostarczają też węglowodany oraz błonnik, który usprawnia trawienie. Jedną z najważniejszych zalet roślin strączkowych (bobu, fasoli grochu, soczewicy, ciecierzycy i soi) jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Rośliny strączkowe bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas i jod. Zawierają witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym, depresji oraz łagodzą skutki stresu. Mają też sporo przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, które maja działanie antynowotworowe. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Nasiona strączkowe są zasadotwórcze i świetnie neutralizują zakwaszające działanie mięsa. Wiele badań pokazuje też, że ta jedna porcja roślin strączkowych może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL o ok. 5 procent, co chroni układ krążenia.

Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Wzbogacenie diety człowieka w nasiona roślin strączkowych pod różnymi postaciami - zup, past, oraz sałatek ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Krzysztof Domagała

udostępnij
do góry