Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Chiny ponownie otwarte na Polski drób

Chiny ponownie otwarte na Polski drób

2018-09-26

Wczoraj Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że Chiny ponownie otworzyły swoje granice na eksport polskiego drobiu. Polska eksportowała już wcześniej mięso drobiowe do Chin, jednak z powodu wystąpienia w Polsce grypy ptaków, Chiny w grudniu 2016 r. wstrzymały całkowicie import drobiu z Polski.

Zgodnie z oficjalnym pismem Ambasady RP w Pekinie przekazanym w dniu 25 września br. strona chińska - na podstawie komunikatu zamieszczonego na stronie internetowej Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) - przywróciła prawo do eksportu pięciu polskim zakładom mięsa drobiowego oraz jednej chłodni.

Do Chin od teraz będzie można być wysyłane jedynie polskie mięso drobiowe, wyprodukowane po 19 lipca br. Wysyłkom mięsa drobiowego musi towarzyszyć obustronnie uzgodnione świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do eksportu do Chińskiej Republiki Ludowej (druk na zabezpieczonym papierze). Aktualny wzór świadectwa oraz chińskie wymagania importowe określone w Protokole pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej a Generalną Administracją Celną Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie Inspekcji, Kwarantanny i Weterynaryjnych Wymogów Sanitarnych dla Mrożonego Mięsa Drobiowego Eksportowanego z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej zostały zamieszczone na stronie internetowej GIW. To kolejny już rynek po Tajwanie, Rosji i RPA, który ponownie został otwarty w tym roku dla naszego drobiu. Polska to obecnie jedyny kraj UE, który uzyskał zgodę na eksport drobiu do Chin.

To bardzo dobra informacja, ale i szansa dla całej Polskiej branży drobiarskiej zwłaszcza teraz gdy jesteśmy największym producentem drobiu w UE i potrzebujemy nowych rynków zbytu.

Rafał Sieroń

Źródło: www.wetgiw.gov.pl

udostępnij
do góry