Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Choroby zgorzelowe dyniowatych

Choroby zgorzelowe dyniowatych

2022-06-14

Choroby zgorzelowe - to najczęściej występujące choroby na ogórku, ale także na melonie, kawonie, cukinii i dyni. Sprawcami zgorzeli są grzyby z rodzaju m.in.: Fusarium solani, Pythium, Rizoctonia solani, Phytophthora i Alternaria.

Do najgroźniejszych chorób zgorzelowych dyniowatych zaliczyć możemy:

  • zgorzel siewek,
  • fuzaryjną zgorzel dyniowatych.

Obie jednostki chorobowe są groźne we wczesnej fazie wzrostu siewek i młodej rozsady.

Zgorzel siewek - często nazywana „czarną nóżką”, należy do chorób, które atakują rośliny dopiero wschodzące. Często w fazie liścieni da się zauważyć więdnięcie młodych roślin, a potem ich zamieranie. Nierzadko jest to zjawisko masowe przy dużym porażeniu siewek. Źródłem choroby są zainfekowane podłoże lub/i nasiona. Występowaniu choroby sprzyja zbyt głęboki i gęsty siew nasion oraz m.in. zbyt wilgotne podłoże do wysiewu.

Fuzaryjna zgorzel dyniowatych - występuje zazwyczaj w uprawach (np. ogórka) pod osłonami, bardzo rzadko w uprawie gruntowej. Jest to choroba odglebowa, a patogen zakażający młode rośliny może przetrwać w podłożu i na elementach konstrukcyjnych osłon (folii, szklarni) nawet kilka lat.

Objawy zgorzeli na ogórku [fot. M. Miłek]Objawy zgorzeli na ogórku [fot. M. Miłek]

Dlatego w uprawie np. ogórka pod osłonami niezmiernie ważne jest zachowanie 3-4 letniej przerwy w uprawie dyniowatych po stwierdzeniu jednostki chorobowej lub/i termiczne odkażanie gleby. Innym czynnikiem ograniczającym występowanie chorób zgorzelowych jest w miarę płytkie sadzenie roślin na miejscu stałym oraz umiarkowane podlewanie roślin.

Do ochrony przed zgorzelami roślin dyniowatych należy używać środków zarejestrowanych w aktualnym programie ochrony roślin warzywnych na dany rok.

Tekst i zdjęcie: Małgorzata Miłek

udostępnij
do góry