Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Do ula po zdrowie

2020-12-02

Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom, infekcjom wirusowym. Dla podniesienia odporności i w leczeniu można wykorzystać produkty naturalne, np. miody i inne wytwarzane przez pszczoły. Apiterapia to metoda lecznicza zaliczana m. in. do medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwa i szerzej do naturopatii, wykorzystująca miód, pierzgę, kit pszczeli, mleczko pszczele, a nawet jad.

Podstawowym produktem wykorzystywanym w apiterapii jest miód, który ma drogocenny wpływ na układ krążenia, oddechowy, pokarmowy. Oto właściwości zdrowotne wybranych miodów.

  • Miód gryczany - chroni przed chorobami układu krążenia (głównie miażdżycą), odtruwa organizm i wspiera pracę wątroby, przyspiesza gojenie się ran, polecany osobom chcącym poprawić pamięć i koncentrację.
  • Miód lipowy - jest stosowany w leczeniu przeziębień oraz grypy ze względu na swoje działanie przeciwgorączkowe, wykrztuśne i napotne. Leczy choroby układu oddechowego, wzmacnia serce i układ nerwowy, poprawia odporność na stres, może wspomóc regulowanie poziomu cukru we krwi i wpływa na stabilizowanie nastroju.
  • Miód rzepakowy - wzmacnia serce, drogi oddechowe, wątrobę oraz drogi żółciowe, pomaga w leczeniu przeziębienia, wspomaga regenerację organizmu i wspiera układ nerwowy. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran po oparzeniach.
  • Miód akacjowy - działa na człowieka uspokajająco i wzmacniająco. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i naczynia wieńcowe, stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Przydatny jest także w zaburzeniach przewodu pokarmowego (wrzody żołądka), w chorobach dróg moczowych (kamienie) oraz chorób skórnych (zakażenia ropne). Okłady z naturalnego miodu akacjowego przyspieszają gojenie się ran. Jest pomocny w przeziębieniach, stanach zapalnych gardła i przy kaszlu. Miód akacjowy to także najlepszy miód dla diabetyków.
  • Miód faceliowy - obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej, chroni wątrobę przy zatruciach. Wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, trzustki, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym. Jest stosowany przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego i miażdżycy.
  • Miód spadziowy - zależnie od gatunku drzew, z jakiego jest pozyskiwany - z liściastych pomaga przy nerwicach, zaparciach i biegunkach, a z iglastych - wspomaga pracę układu moczowego, wątroby.
  • Miód wrzosowy - jest pomocny w leczeniu prostaty oraz przy usuwaniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Zaleca się go również profilaktycznie w przeciwdziałaniu chorobom układu krążenia, pokarmowego i moczowego.
  • Miód wielokwiatowy - chroni serce i układ krwionośny. Stosujemy go wtedy, gdy potrzebujemy wzmocnienia organizmu przy wyczerpaniu psychicznym i fizycznym. Łagodzi również alergie dróg oddechowych, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

W apiterapii stosuje się również inne produkty pszczele, takie jak:

  • Propolis - ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Podatne na jego właściwości są przede wszystkim paciorkowce, gronkowce, patogenne grzyby drożdżoidalne czy grzyby powodujące grzybicą skóry, włosów i paznokci. Znane jest przeciwwirusowe działanie propolisu - jest skuteczny wobec wirusów grypy, zapalenia opon mózgowych, polio, pęcherzykowatego zapalenia jamy ustnej oraz wirusa opryszczki. Dzięki bogactwu antyoksydantów, wpływa hamująco na mnożenie się wolnych rodników. Chroni przed zlepianiem się płytek krwi, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu zakrzepów. Propolis wpływa korzystnie na układ krążenia, wzmaga czynność skurczową serca. Ma działanie przedzawałowe, jednocześnie rozszerza naczynia wieńcowe serca, uszczelnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi przy nadciśnieniu tętniczym. Znane jest działanie naprawcze i gojące propolisu. Propolis przyśpiesza regenerację tkanki łącznej, miękkiej oraz kostnej i chrzęstnej. Wspomaga proces ziarninowania naskórka, czyli jego odnowy, pomaga w gojeniu ran. Jest wykorzystywany zarówno przy odmrożeniach i oparzeniach skóry, jak i w leczeniu ran pooperacyjnych. Propolis stosowany miejscowo może mieć także działanie przeciwbólowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne.
  • Pyłek kwiatowy - wykazuje właściwości antybiotyczne, dlatego warto wspomagać się nim w czasie przeziębienia, grypy. Osoby cierpiące na niedobory białka w diecie cenią go za wysoką zawartość substancji białkowych. Warto stosować go pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej, dwunastnicy i żołądka.
  • Mleczko pszczele - działa na układ nerwowy, dodaje energii, poprawia samopoczucie oraz wspiera działanie układu krążeniowego zapobiegając miażdżycy czy obniżając ciśnienie tętnicze. Miejscowo używa się go w czasie leczenia odleżyn, odparzeń oraz łojotoku.
  • Jad pszczeli - pomaga wyleczyć reumatyzm, gościec i artretyzm oraz wspomaga leczenie nadciśnienia, nerwic i neuralgii.
  • Pierzga - stosowana jest w leczeniu cukrzycy, w stanach wyczerpania, niedokrwistości, chorób jelit, wykazując silne działania antybiotyczne (silniejsze od pyłku). Podnosi ona również ogólną odporność organizmu, pomaga uporać się ze stresem i bezsennością. Wspomaga koncentrację, pamięć i korzystnie oddziałuje na wzrok. Stosuje się ją również w leczeniu chorób wątroby i układu krążenia. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i regulujące poziom cholesterolu.

Krzysztof Domagała

Źródło: https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2019/02/07/apiterapia-co-mozna-wyleczyc-za-pomoca-miodu-i-innych-produktow-pszczelich/

udostępnij
do góry