Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Domowe syropy - przepis na zdrowie

Domowe syropy - przepis na zdrowie

2022-02-21

Dlaczego powinniśmy korzystać z tego, co daje nam matka natura? Odpowiedź jest banalnie prosta - w naturalnych składnikach tkwi największa moc i to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm. Najlepsze jest to, co najmniej przetworzone. Suplementy diety oraz leki, po które sięgamy to bardzo często sztuczne produkty.

Warzywa i owoce, które stosowane są w formie soków, maści, naparów potrafią zdziałać cuda. Ich efekty zauważalne są bardzo szybko. Przykładem jest syrop z cebuli.

Jakie są właściwości tego naturalnego sposobu na przeziębienie i dlaczego jest taki skuteczny? W medycynie ludowej cebuli przypisuje się szczególną moc. Działa ona bakteriobójczo i grzybobójczo, a ponadto wzmacnia odporność. Syrop z cebuli jest bogactwem witamin A, B1, B2, C, PP oraz mikroelementów (zawiera cynk, który odpowiada za budowanie odporności przeciwwirusowej, przeciwmiażdżycowy selen, fosfor oraz wapń - które są budulcem kości). Sok z cebuli pomaga na infekcje skórne, ułatwia gojenie ran, przynosi ukojenie po ukąszeniu pszczoły, posiada właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, zawiera związki fitochemiczne oraz kwercetynę zwalczające wolne rodniki, a także zapobiegające rozwojowi nowotworów. Dzięki właściwościom moczopędnym pomaga w problemach z pęcherzem, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ponadto wyrównuje ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega zakrzepom, spożywanie syropu z cebuli poprawia krążenie krwi w organizmie.

Jak przygotować syrop z cebuli?

Potrzebujemy: 2 duże cebule, miód lub cukier, cytrynę, słoik, deskę do krojenia, nóż.

Przygotowanie: Cebule obieramy i drobno siekamy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy miodem (5-6 łyżek) lub zasypujemy cukrem (6-8 łyżek), dodajemy sok z wyciśniętej cytryny (wedle uznania). Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-6 godzin do puszczenia soku. Kiedy cebula puści sok, syrop jest gotowy.

Stosowanie: dorośli - jedna łyżka 3 razy dziennie, dzieci - jedna łyżeczka 2 lub 3 razy dziennie.

Przechowywanie: odcedzamy, przelewamy do szklanego naczynia, przechowujemy w lodówce.

Monika Sadowska

Źródło: organis.pl

udostępnij
do góry