Mogłoby się wydawać, że zielony jęczmień jest po prostu kolejnym „hitem” - wytworem dzisiejszych czasów, który promowany jest przez producentów w celu zapewnienia sobie zysków. Okazuje się jednak, że odkrywamy naturę na nowo. Młody jęczmień już od tysięcy lat znany jest ze swoich odżywczych właściwości.
Zielony jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę C oraz beta-karoten. Jest bogactwem egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego - jego wysoka zawartość sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Kiełkujące ziarno, aby się rozwijać musi mieć komplet składników odżywczych, czyli substancji które są potrzebne naszemu organizmowi dla zdrowia i prawidłowego rozwoju. Oprócz nich, najbardziej wartościowym składnikiem jest chlorofil - barwnik, który oczyszcza nerki i wątrobę, leczy anemię i wzmacnia organizm. Aby odczuć działanie zielonego jęczmienia należy pić dziennie około 50 ml soku (proszku rozpuszczonego w letniej wodzie), najlepiej 30 minut przed śniadaniem.
Co daje nam systematyczne picie zielonego jęczmienia?
Młody jęczmień jest również bogatym źródłem selenu, dzięki czemu poprawia kondycję naszej skóry. Zapobiega występowaniu wielu problemów związanych z jej elastycznością oraz zmniejsza napięcie naskórka. Chroni on także skórę przez uszkodzeniami promieni UV, zimnym powietrzem, spalinami czy smogiem.
Smak młodego jęczmienia z wodą nie każdemu przypadnie do gustu, gdyż jest on gorzki i trawiasty, ale dobrym rozwiązaniem może być zmieszanie proszku z sokiem owocowym, co pozwoli zniwelować specyficzny smak.
Halina Szymańska