Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to szczególna okazja do podniesienia świadomości na temat znaczenia owoców i warzyw w żywieniu ludzi, w bezpieczeństwie żywnościowym i zapewnieniu zdrowia, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
W ramach obchodów Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw, FAO planuje szereg działań. Są to m.in.
- Podnoszenie świadomości na temat tego, jak owoce i warzywa przyczyniają się do lepszego odżywiania, różnorodności diety i poprawy zdrowia; wpływu na społeczeństwo, gospodarkę i środowisko i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju.
- Prowadzenie globalnej debaty na temat różnych aspektów uprawy owoców i warzyw oraz ich wkładu w realizację celów zrównoważonego rozwoju i innych odpowiednich światowych konwencji i wytycznych.
- Edukacja społeczeństwa, w jaki sposób owoce i warzywa wpływają na różne aspekty systemów żywnościowych, różnorodność żywieniową i zdrowie, gospodarkę i zrównoważenie środowiskowe zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych; oraz tworzenie przekazów komunikacyjnych opartych na dowodach.
- Promowanie opartych na dowodach polityk, prawa i przepisów oraz wymiany dobrych praktyk, które wspierają i maksymalizują wkład owoców i warzyw w zrównoważony rozwój, wzrost gospodarczy i środki do życia na obszarach wiejskich, bezpieczeństwo żywności oraz promowanie zróżnicowanej, zrównoważonej i zdrowej diety.
- Zachęcanie do zintegrowanego i całościowego podejścia do zajmowania się systemami żywnościowymi z owoców i warzyw poprzez przekrojowe polityki krajowe, które przyczyniają się do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju oraz celów odpowiednich globalnych konwencji i wytycznych (programy, strategie).
- Promowanie inwestycji w innowacje i rozwój infrastruktury w celu promowania konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz ograniczania ich strat i odpadów.
- Wspieranie i wdrażanie polityk i programów edukacyjnych (takich, jak: programy dożywiania w szkołach, ogrody szkolne, ogrody miejskie i podmiejskie oraz ogrody na dachach, zdrowe miejsca pracy, umiejętność posługiwania się żywnością, społeczne programy edukacyjne dotyczące utraty i marnotrawienia żywności (FLW)) oraz powiązane materiały edukacyjne promujące korzyści płynące z produkcji i konsumpcji owoców i warzyw, ich wpływ na zdrowie i odżywianie oraz inne powiązane tematy z IYFV 2021.
- Zwiększenie integracji edukacji żywieniowej, podkreślając znaczenie owoców i warzyw, w opracowywaniu programów nauczania zgodnie z agendą 2030 i celami zrównoważonego rozwoju.
- Wzmocnienie pozycji zainteresowanych stron, zwłaszcza kobiet i młodzieży, poprzez budowanie wiedzy i rozwijanie umiejętności w zakresie produkcji i obsługi po zbiorach, przetwarzania, przygotowania, marketingu i konsumpcji owoców i warzyw.
Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów oraz innych korzystnych dla człowieka substancji o charakterze prozdrowotnym. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów.
W obecnym kryzysie zdrowotnym, z którym borykamy się na całym świecie, promowanie zdrowej diety wzmacniającej nasz układ odpornościowy jest szczególnie właściwe. Zdrowa dieta to postawa zdrowego stylu życia, który jest jednym z celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
Krzysztof Domagała
Źródło:
- www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en
- foodfakty.pl