Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Jak aminokwasy wpływają na rośliny uprawne w okresie suszy?

Jak aminokwasy wpływają na rośliny uprawne w okresie suszy?

2020-05-21

Nawozy konwencjonalne odgrywały dotąd bardzo ważną rolę w uprawach rolniczych. Powtarzająca się w ostatnich latach susza skłania jednak rolników do szukania lepszych rozwiązań, które mają pomóc złagodzić skutki niedoboru wody w glebie, którego następstwem jest obniżenie plonu.

Działanie aminokwasów możemy porównać do nawozów. Dostarczają one roślinom dużą dawkę energii, która łatwy sposób wykorzystana jest przeciw stresom lub do pobudzenia wzrostu. Poprzez zwiększenie powierzchni liści, zawartości chlorofilu oraz intensywności fotosyntezy, możemy uzyskać wyższe oraz lepsze jakościowo plony. Dzięki pełnej kompatybilności z metabolizmem nawożonych roślin aminokwasy zapewniają łatwy oraz szybki transport składników pokarmowych wewnątrz roślin do miejsc, w których deficyt danego składnika pokarmowego jest największy. Wpływają również na płodność pyłku co ułatwia i sprzyja prawidłowemu zapyleniu.

Aminokwasy są to organiczne związki chemiczne, które są podstawowymi jednostkami budulcowymi białek. W roślinach  pełnią one funkcje m.in.: budulcowe, metaboliczne i transportowe. Są one prekursorami syntezy szeregu fitohormonów, w tym regulatorów wzrostu. Podanie roślinom aminokwasów w postaci nawozów stwarza warunki do wytwarzania zwiększonej ilości hormonów wzrostu, co powoduje szybszy przyrost masy zarówno pędów, jak i korzeni oraz otwierania się pąków liściowych. Wpływają na poprawę efektywności tradycyjnego nawożenia mineralnego poprzez zwiększenie ilości korzeni włośnikowych oraz głębokości systemu korzeniowego. Wpływają również na poprawę gospodarki wodnej roślin, ponieważ wytwarzają głębszy system korzeniowy, a jednocześnie przyspieszają pracę aparatów szparkowych. Dzięki aminokwasom rośliny uprawne mają szybszą oraz efektywniejszą wymianę gazową, ale również tracą mniej wody. Rośliny potraktowane aminokwasami jesienią zdecydowanie lepiej znoszą warunki zimowe, natomiast opryskane wiosną lepiej znoszą przymrozki.

Jakub Lipnicki

Źródło:

  • agronews.com.pl
  • agrofakt.pl
  • tygodnik-rolniczy.pl
udostępnij
do góry