Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Kontrola jakości żywności teraz w jednej instytucji - IJHARS

Kontrola jakości żywności teraz w jednej instytucji - IJHARS

2020-02-26

25 lutego br. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Podczas konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że nowe przepisy wejdą w życie 1 lipca 2020 roku.

O zmianach jakie zajdą w systemie kontroli żywności mówili również prezes Urzędu Ochrony Konsumenta i Konkurencji Tomasz Chróstny oraz główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Andrzej Romaniuk. Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na nowe możliwości jakie daje współczesne rolnictwo. Podkreślił również kwestię wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, a także jej jakości.

Od lipca jedna inspekcja będzie badała żywność na etapie producenta, przetwórcy, importu i sklepów detalicznych. Będzie to pełna kontrola żywności „od pola do stołu”. Przyłączenie do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych części Inspekcji Handlowej sprawia, że kontrola będzie obejmowała kompleksowo wszystkie etapy: produkcję, import, przetwórstwo, transport, przechowywanie i handel. W chwili obecnej jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach - IJHARS.

Monika Sadowska
Źródło: www.gov.pl/web/rolnictwo/kontrole-zywnosci--nowa-jakosc

udostępnij
do góry