Magnez jest pierwiastkiem zaliczanym do grupy makroelementów o podstawowym znaczeniu dla roślin, zwierząt i ludzi. Zawartość magnezu w glebach uprawnych waha się w szerokich granicach od 0,05% (gleby piaszczyste) do 0,5% (gleby gliniaste). Magnez glebowy w 95% zawarty jest w minerałach glebowych, a w 5% w próchnicy glebowej. W glebach bardzo kwaśnych i kwaśnych magnez jest trudno dostępny dla roślin i szybciej pojawiają się objawy niedoboru tego składnika .
Według badań Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach ok. 25% gleb w woj. świętokrzyskim wykazuje niską i bardzo niską zawartość magnezu. Natomiast w powiatach gdzie przeważają gleby lekkie, zakwaszone (skarżyski, konecki, kielecki), udział gleb o niskiej i bardzo niskiej zasobności w magnez sięga 40%.
Magnez w roślinie pełni wiele ważnych funkcji, które decydują o ilości i jakości plonu tj.:
Magnez wpływa korzystnie na:
Niedobór magnezu przejawia się żółknięciem albo chlorozą pomiędzy nerwami, a w wypadkach skrajnych powstają nekrozy. U zbóż charakterystyczne jest nierównomierne rozmieszczenie chlorofilu w liściach tzw. marmurkowatość liści.
Zapotrzebowanie pokarmowe roślin na magnez wynosi:
Pokrycie potrzeb pokarmowych roślin może nastąpić poprzez nawożenie nawozami naturalnymi (obornik zawiera 0,2% MgO) i mineralnymi. Nawozy mineralne zawierające magnez możemy podzielić umownie na grupy:
Jeżeli zachodzi konieczność regulacji odczynu, zwłaszcza na glebach lekkich, nawożenie magnezem należy połączyć z wapnowaniem, stosując wapno węglanowo-magnezowe. Jeśli nie ma konieczności wapnowania możemy stosować nawozy wzbogacone w magnez: Polimag 405, Salmag i inne. Korzystnie na ilość i jakość plonu wpływa dolistne stosowanie siarczanu magnezu i nawozów „mikroelementowych”. Odpowiednia zawartość magnezu w paszach wpływa dodatnio na zdrowie zwierząt i wielkość produkcji. Wyprodukowanie 1l mleka wiąże się z zapotrzebowaniem 0,6 g magnezu. Klasycznym przykładem braku magnezu w paszy przy jednoczesnej wysokiej zawartości potasu jest występowanie tężyczki pastwiskowej u bydła.
Szcególnie ważną rolę magnez odgrywa w organiźmie człowieka. Jest aktywatorem około 300 enzymów, reguluje metabolizm węglowodanów, syntezę białek, syntezę DNA i RNA, utrzymuje potencjał elektryczny tkanek nerwowych.
Optymalne odżywianie magnezem zapewnia:
Najlepszym sposobem usuwania niedoborów magnezu jest spożywanie produktów roślinnych i zwierzęcych bogatych w magnez. Dużą zawartością magnezu cechują się kakao, rośliny strączkowe, a także orzechy: laskowe, włoskie i ziemne. Wiele pierwiastków jest niezbędnych dla żywych organizmów, jednak magnez wśród nich odgrywa wyjątkową i specyficzną rolę.
Krzysztof Domagała
Źródło:
Witold Grzebisz” ESTA Kizeryt naturalny siarczan magnezu” - broszura Kali K+S
Roman Czuba „Magnez niezbędny składnik pokarmowy dla roślin ,zwierząt ,ludzi" - ulotka, Zakłady Azotowe Włocławek