Po zebraniu plonu głównego i zakończeniu żniw należy wykonać niezbędne zabiegi uprawowe, ewentualnie wysiać międzyplony - rośliny okrywowe. Pozostawianie nieuprawianego ścierniska może prowadzić do procesów degradacji gleb, tj. niszczenia jej struktury, wymywania składników pokarmowych i rozwoju zachwaszczenia. Uprawa międzyplonów ma znaczenie środowiskowe, agrotechniczne i klimatyczne. Wpływa korzystnie na żyzność gleb i plonowanie rośliny następczej.
Międzyplonami nazywa się rośliny, które - jak wskazuje nazwa - uprawia się między dwoma plonami głównymi, w celu wzbogacenia gleby (substancja organiczna), zapobiegania erozji, czy też uzyskania dodatkowej paszy.
Wyróżniamy dwa rodzaje międzyplonów: ścierniskowe i ozime.
- Międzyplon ścierniskowy wysiewa się po zbiorach głównych upraw w okresie od 11 lipca do 20 sierpnia i powinien być utrzymany co najmniej do 15 października.
- Międzyplon ozimy wysiewa się od 1 lipca do 1 października, a zagospodaruje po 15 lutego następnego roku.
Najważniejsze zalety międzyplonów
- Wzbogacają glebę w substancje organiczną, z której tworzone są związki próchniczne.
- Dzięki zwiększeniu zawartości substancji organicznej, zwiększają zasoby wody glebowej dla roślin.
- Wzbogacają glebę w azot. Rośliny bobowate wiążą azot atmosferyczny, z którego będą mogły skorzystać rośliny następcze.
- Korzystnie wpływają na aktywność biologiczną gleb i rozwój mikroorganizmów glebowych.
- Poprawiają strukturę gleb i ich właściwości powietrzno-wodne. Wpływają na wykształcenie się struktury gruzełkowatej.
- Zapobiegają erozji wodnej i wietrznej gleb (rośliny okrywowe).
- Ograniczają wymywanie mineralnych związków azotu z gleby.
- Ograniczają straty fosforu i potasu.
- Zapobiegają degradacji i pozytywnie wpływają na żyzność gleb, zwiększają plonowanie roślin następczych.
- Przerywają monokultury zbożowe i poprawiają właściwości fitosanitarne gleb.
- Mogą być źródłem dodatkowej paszy dla zwierząt.
- Niektóre rośliny po zakwitnięciu stanowią pożytki pszczele (facelia, gryka, gorczyca).
- Ograniczają emisję CO2 do atmosfery. Poprzez proces fotosyntezy i tworzenie zielonej masy roślinnej, a następnie sekwestrację związków węgla w glebie.
- Są źródłem materii organicznej dla roślin takich jak buraki cukrowe, ziemniaki i kukurydza.
Dobór gatunków powinien uwzględniać klasę gleby, płodozmian, późniejsze przeznaczenie (zielony nawóz, pasza, pożytki pszczele). Jako międzyplony możemy uprawiać pojedyncze rośliny (np. gorczyca biała, rzodkiew oleista), ale lepiej jest uprawiać międzyplony w postaci mieszanek międzygatunkowych. Na rynku jest dostępnych kilkadziesiąt gotowych mieszanek roślin. Często firmy nasienne oferują mieszanki specjalistyczne pod konkretne rośliny uprawne - buraki, ziemniaki, kukurydzę.
Krzysztof Domagała