Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Nawadnianie warzyw psiankowatych i dyniowatych

Nawadnianie warzyw psiankowatych i dyniowatych

2022-07-04

Coraz mniejsze opady deszczu w Polsce skutkują tym, że nasz kraj ma jeden z najsłabszych bilansów wodnych w Europie. Woda - jako jeden z głównych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój roślin, a tym samym wysoki plon - musi być dostępna dla roślin w takiej ilości, w jakiej rośliny jej potrzebują.

Warzywa psiankowate i dyniowate to jedne z tych warzyw, które są najbardziej wymagające pod względem zapotrzebowania na wodę. Obie grupy warzyw potrzebują dużej ilości wody w czasie zawiązywania owoców i przez cały okres wegetacyjny.

Do przedstawicieli warzyw psiankowatych zaliczyć możemy pomidora gruntowego, który ma dość silnie rozwinięty system korzeniowy. Pomidor zalicza się jednocześnie do warzyw o średnich wymaganiach wodnych. Niemniej jednak zapotrzebowanie pomidora na wodę zmienia się w zależności od fazy rozwojowej. Chcąc uzyskać zadawalający plon należy uwzględnić te fazy rozwojowe, w których deficyt wody może znacznie ograniczyć plon. Największe zapotrzebowanie na wodę w przypadku pomidora występuje w fazie kwitnienia, wiązania i przyrostu owoców. Jednocześnie mała wilgotność powietrza i zbyt wysoka temperatura również mogą przyczynić się do słabszego zawiązywania owoców, pomimo dostępności wody w glebie. Zbyt duża ilość wody w glebie, jak i jej niedobór mogą powodować pękanie owoców.

Nawadnianie kroplowe pomidora gruntowego (fot. M. Miłek)Nawadnianie kroplowe pomidora gruntowego (fot. M. Miłek)

Przedstawicielem warzyw dyniowatych może być ogórek. Potrzeby wodne ogórka w okresie jego wzrostu wynoszą około 400 mm. W uprawie ogórka gruntowego z siewu, należałoby w czasie suszy wykonać nawadnianie gleby 3-4 dni przed siewem. Wymagania wodne warzyw dyniowatych są duże, gdyż rośliny te posiadają dość niewielki system korzeniowy, przy czym tworzą bardzo dużą masę liści i wiele owoców. Dlatego należy podlewać je systematycznie podczas całego okresu ich wegetacji. Ogórek jest warzywem, które najgorzej znosi niedobory wody, które z kolei przyczyniają się do powstawania w owocach tzw. pustych komór.

Nawadnianie kroplowe ogórka gruntowego (fot. M.Miłek)

Nawadnianie kroplowe ogórka gruntowego (fot. M. Miłek)

Innym czynnikiem zapewniającym wysoki plon jest nawożenie. Nie wystarczy oczywiście zapewnić roślinom tylko odpowiednią ilość wody - należy równolegle z nawadnianiem zapewnić odpowiednią ilość składników pokarmowych. Dostarczanie wody i składników pokarmowych roślinom może być zapewnione poprzez zintegrowany system - fertygację. Wymaga to jednak większych nakładów finansowych, z uwagi na konieczność stosowania dozowników.

Rozwiązaniem, które idealnie sprawdza się przy nawadnianiu roślin z obu wymienionych grup, jest system kroplowy. Zapewnia on nie tylko osiągnięcie odpowiedniej wielkości plonów, ale także minimalizuje możliwość porażenia upraw chorobami grzybowymi. Najmniej korzystnym - z uwagi na mało racjonalne wykorzystanie wody - jest system deszczowniany. Przy tym systemie zużycie wody jest niewspółmiernie wysokie w porównaniu do kroplowego. Występowanie chorób grzybowych jest również większe, z uwagi na duże zwilżenie całych roślin.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Miłek

udostępnij
do góry