Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne

Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne

2021-02-19

olej rzepakowy

Olej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.

Olej rzepakowy to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Usprawnia funkcjonowanie mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa zasoby energetyczne. Obniża także ryzyko cukrzycy, sprzyja utracie masy ciała i poprawia wygląd skóry. Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego są jego dużą zaletą. Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej budowy błon komórkowych. Redukuje on poziom cholesterolu, wzmacnia system immunologiczny oraz usprawnia układ nerwowy. Substancje zawarte w oleju rzepakowym poprawiają krążenie krwi i przeciwdziałają chorobom serca. Jedną ze skutecznych metod walki z niewydolnością żylną jest wprowadzenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA, ALA, DHA). Wykazują one działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Olej rzepakowy zawiera dużo w witamin A, D, E i K. Witaminy zawarte w oleju rzepakowym odgrywają duża rolę w naszym organizmie. Witamina A ma największe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i błon śluzowych, witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, a witamina D2 (3) bierze udział w budowaniu układu kostnego. Stwierdzono, że spożywanie oleju rzepakowego przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi i utrzymania go na odpowiednim poziome.

Olej rzepakowy jest skarbnicą witaminy E, przeciwutleniaczy i polifenoli. Substancje te chronią nasze komórki przed uszkodzeniem na skutek szkodliwego działania wolnych rodników. Dzięki regularnemu spożywaniu oleju rzepakowego można opóźnić procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, czy też niektórych chorób nowotworowych. Olej ten ma największą zawartość witaminy E z wszystkich dostępnych na rynku olejów roślinnych - w 100 g oleju znajduje się aż 26 mg. Bierze ona udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych i zmniejsza zlepianie się płytek krwi, czyli przeciwdziała zakrzepom. Witamina E jest niezbędna w czasie ciąży, gdyż w dużym stopniu odpowiada za utrzymanie i rozwój płodu. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy przeciwdziała ciężkim chorobom serca i wspomaga utrzymanie optymalnego poziomu glukozy we krwi.

Olej rzepakowy jest wykorzystywany również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Ten, wykorzystywany do celów spożywczych powinien być tłoczony na zimno.

Olej rzepakowy zawiera niewielkie ilości kwasu erukowego, szkodliwego dla organizmu, dlatego nie powinien być spożywany w dużych ilościach.

Krzysztof Domagała
Źródło: oliwka24.pl/olej-rzepakowy/

udostępnij
do góry