Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Oporne na antybiotyki bakterie w niemieckich sieciówkach

Oporne na antybiotyki bakterie w niemieckich sieciówkach

2019-04-17

Afera mięsna w Niemczech! W co drugiej próbie mięsa z kurczaka pochodzącej z popularnych supermarketów wykryto zarazki odporne na antybiotyki. Wskazują na to wyniki badań przedstawione w Berlinie.

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa pochodzących z hipermarketów. W ponad połowie z nich znaleziono zarazki odporne na antybiotyki. Co trzecia próba mięsa zawierała zarazki odporne na antybiotyki rezerwowe. Są to antybiotyki ostatniej szansy, które muszą działać, gdy inne antybiotyki już nie skutkują.

Analiza przeprowadzona przez Germanwatch dotyczyła mięsa pochodzącego z konwencjonalnych hodowli czterech największych niemieckich rzeźni. We wszystkich wykryto niebezpieczne bakterie. W ramach testu kontrolnego przebadano też próbki mięsa pochodzące z hodowli ekologicznych, w których mięsie patogenów tych nie znaleziono. Organizacja ekologiczna wskazuje na zbyt luźne warunki obowiązujące przy stosowaniu antybiotyków rezerwowych. Germanwatch apeluje o natychmiastowe wprowadzenie zakazu stosowania tego rodzaju antybiotyków w hodowli zwierząt. Organizacja postuluje też, aby mięso pochodzące z hodowli przemysłowych było dokładnie oznakowane. Według Germanwatch, alarmująco wysoki poziom antybiotykoopornych patogenów w mięsie drobiowym pokazuje, że rządowi niemieckiemu nie udało się jak dotąd rozwiązać problemu antybiotykooporności w hodowli zwierząt.

Co roku z powodu lekoopornych bakterii na całym świecie giną ludzie, których jeszcze parę lat temu można było odratować podając antybiotyk, a dziś brakuje nam skutecznych leków przeciwbakteryjnych.

Rafał Sieroń

Źródła:

  • www.wp.pl
  • www.farmer.pl
udostępnij
do góry