Miło nam poinformować, że cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „Perła 2021”. Prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.
W tym roku wręczenie „Pereł” odbyło się w niedzielę 3 października 2021 r. podczas Wielkiego Finału Konkursu NKD w trakcie targów „Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Nagrodę „Perła 2021” otrzymały:
Uroczystościom jak co roku towarzyszyła prezentacja i degustacja produktów i potraw nagrodzonych w konkursie. Warto przypomnieć, że kiełbasa klonowska hycowana została laureatem konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2004 roku, a miód fasolowy, Szydłowianka śliwka w czekoladzie i Pan Paweł - piwo z Kurozwęk - w 2019.
Producentom gratulujemy tych wyjątkowych nagród i życzymy dalszych sukcesów.
Jolanta Krupa
Świętokrzyscy laureaci "Pereł 2021" [Fot. Alicja Stępień]
Uroczyste wręczenie nagród [fot. Alicja Stępień]