Rośliny bobowate należą do najcenniejszych gatunków roślin rolniczych. Posiadają wiele zalet, dostarczają wartościowej paszy dla zwierząt, podnoszą żyzność gleby. Groch, fasola, soja, soczewica stanowią źródło wartościowego białka w żywieniu człowieka. Mniej znaną, ale równie ważną zaletą jest to że są one tzw. pożytkami pszczelimi. Dostarczają pszczołom wartościowego pyłku oraz nektaru do produkcji miodu.
Rośliny wytwarzające nektar oraz ich wydajność miodowa:
Również koniczyna czerwona i lucerna stanowią pożytki pszczele, ale nie wszystkie gatunki pszczół mogą pobrać nektar. Oprócz tego, że pszczoły pobierają pyłek i nektar, to również uczestniczą w zapylaniu niektórych gatunków. Szczególnie znaczenie ma to w uprawie koniczyny białej, czerwonej, inkarnatki, fasoli, lucerny.
Na roślinach bobiku namnażają się mszyce produkujące spadź, z której pszczoły wytwarzają miód spadziowy. Przy zwalczaniu chemicznym mszyc na bobiku zachodzi duże ryzyko zatrucia pszczół, dlatego należy robić to bardzo uważnie - prawidłowo dobrać preparat i przestrzegać okresu prewencji. Do roślin bobowatych należy również rabinia akacjowa, która jest bardzo cenna rośliną miododajną. Wydajność miodowa jednego dużego drzewa wynosi ok. 60 kg.
Krzysztof Domagała