Obecny sezon wegetacyjny (uprawowy) charakteryzuje się dużą dynamiką, jeżeli chodzi o warunki temperaturowe i wilgotnościowe powietrza. Rolnicy przychodzą do Ośrodka z licznymi problemami dotyczącymi uprawy i ochrony warzyw przed agrofagami. Jednym z takich problemów jest obecnie rdza fasoli.
W rejonie Sandomierszczyzny uprawa fasoli zlokalizowana jest głównie w lewobrzeżnej części Sandomierza oraz miejscowości Wrzawy (gmina Gorzyce).
Rdza fasoli jest chorobą pochodzenia grzybowego. Do infekcji dochodzi, kiedy temperatura i wilgotność powietrza są umiarkowane, a zwykle jest to od 15 do 25°C oraz występujące okresowe zwilżenie liści. Rdza nie rozwija się w warunkach poniżej 15°C i powyżej 28°C. Na zakażonych częściach fasoli (liściach lub strąkach) zaobserwować można czerwonobrązowe, okrągłe skupiska grzyba o średnicy 1-2 mm. Po niedługim czasie obok tych skupisk powstają brązowoczarne skupienia z zarodnikami przetrwalnikowymi. Zarodniki mają zdolność zimowania na resztkach pożniwnych pozostawionych na polu w poprzednim sezonie wegetacyjnym, a w sprzyjających warunkach (przy uprawie fasoli w kolejnym roku) dochodzi do ponownego zakażenia roślin.
Ochrona przed rdzą fasoli polega (jak w większości jednostek chorobowych) na odpowiednim płodozmianie i zmianowaniu roślin. Do wysiewu fasoli należy wybierać nasiona zdrowe, bez oznak chorobowych. Po zauważeniu pierwszych objawów choroby lub zapobiegawczo można stosować środki z grupy chemicznej (strobiluryny) z zachowaniem okresów karencji i prewencji.
Małgorzata Miłek