Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Wapnowanie i nawożenie magnezem - podstawowe elementy zrównoważonego i efektywnego nawożenia

Wapnowanie i nawożenie magnezem - podstawowe elementy zrównoważonego i efektywnego nawożenia

2021-08-05

zabieg wapnowania gleby

Po wykonaniu badań (analizy) gleby pod kątem oceny poziomu zakwaszenia (pH) i zawartości składników pokarmowych, powinniśmy zaplanować ilość i rodzaj nawozów wapniowych oraz poziom nawożenia.

Obecnie na rynku jest duży asortyment nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych. Jeśli w wyniku analizy gleby stwierdzono niską i bardzo niską zawartość magnezu, zabieg wapnowania można połączyć z nawożeniem magnezem w postaci wapna węglanowo-magnezowgo. Nawóz taki można zakupić w formie sypkiej bezpośrednio w kopalniach, jak również w formie granulowanej w workach, big-bagach (np. Dolmag, Wapmag). Regulacja odczynu gleby do optymalnego pozwala na uzyskanie zadowalających, dobrej jakości plonów. Wapnowanie zwiększa efektywność stosowanych nawozów mineralnych, zwiększa bioróżnorodność i aktywność mikroflory glebowej, zmniejsza zagrożenia środowiska poprzez lepsze wykorzystanie związków azotu i fosforu z nawozów.

Bardzo ważnym pierwiastkiem, odgrywającym dużą rolę w budowaniu plonów roślin jest magnez. Jest on podstawowym pierwiastkiem chlorofilu zielonego barwnika dzięki któremu odbywa się fotosynteza. Wysoki poziom magnezu w glebie powoduje prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy, wzrost zawartości białek węglowodanów, tłuszczów w roślinach, wzrost plonowania. Magnez wpływa również na cechy jakościowe - zawartość białka w zbożach, roślinach strączkowych, zawartość skrobi i wit. C w ziemniakach, zawartość magnezu i witamin w owocach i warzywach. Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla zdrowia człowieka: wpływa na prawidłową prace serca, obniżenie ilości cholesterolu, funkcjonowanie układu odpornościowego, podnosi poziom odporności na czynniki stresowe. Najlepszą formą dostarczania do organizmu magnezu jest spożywanie produktów roślinnych i zwierzęcych bogatych w magnez.

Zapotrzebowanie pokarmowe roślin na magnez wynosi:

  • zboża - 5-7 kg MgO/t;
  • kukurydza - 9 kg Mgo/t;
  • rośliny strączkowe - 5-9 kg MgO/t;
  • łąki i pastwiska - 3 kg MgO/t.

Magnez można dostarczyć roślinom w różny sposób, jednak to właśnie dostarczenie magnezu razem z wapnowaniem jest najlepszą i najtańszą metodą. Wapno węglanowo-magnezowe można zakupić w postaci sypkiej w jednej z kopalni wapienia. Na rynku jest też duży asortyment granulowanych nawozów wapniowo-magnezowych, którymi również możemy wykonać zabieg wapnowania i nawożenia. Będzie to jednak znacznie bardziej kosztowne.

Krzysztof Domagała

udostępnij
do góry