Woda jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących plonowanie roślin uprawnych. W epoce zmian klimatycznych jakie obserwujemy coraz częściej występują okresy niedoborów wody a także długotrwałe susze. Zdarzają się również okresy nadmiernego uwilgotnienia i opadów o bardzo dużej intensywności, które zmniejszają plonowanie roślin uprawnych.
Woda jest niezbędna w procesie fotosyntezy i transpiracji, umożliwia kiełkowanie nasion, warunkuje przejście związków mineralnych w roztwory, odpowiada za utrzymanie turgoru komórek, a także transport soli mineralnych oraz związków organicznych do różnych organów. W roślinie stanowi 80% świeżej masy. W środowisku glebowym woda odgrywa bardzo ważną rolę - warunkuje plonowanie roślin, jest niezbędna dla rozwoju życia biologicznego gleby oraz różnych procesów zachodzących w glebie (np. mineralizacji i humifikacji). Źródłem wody glebowej są opady atmosferyczne, woda podsiąkająca kapilarnie z głębszych warstw gleby, woda kondensacyjna powstająca w wyniku kondensacji pary wodnej oraz woda pochodząca z nawodnień.
Retencja glebowa to przestrzeń, w której magazynowana jest woda w glebie, występuje w strefie nienasyconej profilu glebowego, powyżej zwierciadła wody gruntowej. Wielkość retencji glebowej uzależniona jest od rodzaju, składu mechanicznego i struktury gleby. Użyteczna dla roślin woda z retencjonowania w glebie wynosi od ok. 15-25 mm na glebach przepuszczalnych do ok. 50-65 mm na zwięzłych, czyli 15-25 l/m na glebach sypkich i ok. 50-65 l/m na utworach słabo przepuszczalnych.
W uprawach warzywniczych i sadowniczych najpewniejszym źródłem dostarczenia wody roślinom jest nawadnianie.
Krzysztof Domagała
Źródło: www. malaretencja. pl/images/platforma_ed/lekcje/Retencja_wody_w_glebie. pdf