Racjonalne nawożenie mineralne zapewnia roślinom prawidłowy wzrost i rozwój, co przekłada się na jakość plonów. Intensywne nawożenie ma również wpływ na odporność lub podatność roślin na szkodniki i choroby. Odpowiednie nawożenie wpływa na parametry roślin tj. wigor, grubość nabłonka, kutikuli, lignifikację tkanek, dzięki czemu roślina wykazuje mniejszą podatność na atak agrofagów. Nawożenie może działać toksycznie na agrofagi, ale można również zaobserwować ich zwiększoną szkodliwość wynikającą ze stymulacji zasiedlania, wirulencji i rozmnażania się.
Intensywne nawożenie azotowe nasila prawdopodobieństwo wystąpienia chorób wirusowych, ponieważ rośliny wskutek silnego nawożenia stają się miękkie, gąbczaste, podatne na uszkodzenia, co sprzyja łatwiejszemu przenikaniu wirusów. Przedłużony okres wegetacji będący wynikiem zastosowania wysokich dawek azotu sprzyja również zasiedlaniu i rozwojowi populacji mszyc. Nadmierne nawożenie azotem może przyczyniać się do łatwiejszego porażenia grusz i jabłoni przez parcha. Z drugiej strony istnieją dane świadczące o obniżeniu nasilenia parcha jabłoni w wyniku późnego nawożenia azotowego.
Badania wykazują, że nawozy fosforowe wpływają korzystnie na zdrowotność roślin. Stymulują rozwój, przyśpieszają dojrzewanie i skracają okres wegetacyjny, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo porażenia przez patogeny liściowe.
Potas odgrywa istotną rolę w odporności roślin na choroby. Przyspiesza zasklepianie się ran, dzięki czemu redukuje wnikanie patogenów. Badania naukowe wykazują, że nawożenie potasowe w znacznym stopniu obniża porażenie ziemniaków przez zarazę ziemniaka, zmniejsza nasilenie chorób fuzaryjnych pomidorów, ale może stymulować porażenie przez raka bakteryjnego, zarazę ogniową na jabłoni oraz kiłę kapusty. Nawożenie potasowe z reguły obniża nasilenie szkodników np. mszycy kapuścianej i bielinka kapustnika, ale w niektórych przypadkach może nasilać występowanie szkodnika np. mszycy szczawiowej na fasoli.
Autor: Florentyna Bara