Zioła towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Mogą być one piękną ozdobą ogrodu, jednocześnie stanowiąc spiżarnię smaków i aromatów oraz domową apteczkę na różne dolegliwości.
Zioła powinny być uprawiane w każdym gospodarstwie czy ogrodzie, nie tylko ze względu na ich właściwości smakowe i lecznicze, ale także z uwagi na korzystny wpływ na inne rośliny uprawne. Wydzielając intensywny aromat przyciągają pszczoły i inne owady pożyteczne, a odstraszają owady szkodliwe, podnoszą również odporność roślin. Z ziół przygotować można wiele preparatów służących do ochrony roślin, są również cennym składnikiem kompostu. Zalet ziół z własnego ogrodu nie da się przecenić.
Ich praktyczne zastosowanie sprawia, że nawet w najmniejszym ogrodzie warto znaleźć miejsce na uprawę ulubionych gatunków ziół.
Jest rośliną jednoroczną. Dorasta do 60 cm, lubi słońce i zaciszne miejsca, średniowilgotną glebę. Do gruntu można ją wysadzać dopiero po połowie maja. Bazylia najlepiej smakuje przed kwitnieniem, dlatego przez całe lato trzeba usuwać pędy kwiatostanowe. Ma miły, korzenny, słodkawy smak. Nie może się bez niej obejść kuchnia włoska - doskonale komponuje się z makaronem, pomidorami i serem, jest podstawowym składnikiem pesto. Poza tym poprawia trawienie, przyswajanie pokarmów, podobno działa też antydepresyjnie.
Za miejsce jej pochodzenia uznaje się brzegi syberyjskich rzek, ale najpełniej zadomowiła się w kuchni francuskiej. Dorasta do 1,5 m wysokości, lubi słońce i średniowilgotną glebę. Liście można spożywać na surowo, suszyć, mrozić, przyrządzać ocet estragonowy. Używa się jej do doprawiania sosu holenderskiego i tatarskiego, poprawia smak licznych potraw z kurczaka, jajek i ryb, sprawdza się w diecie bezsolnej. Nie może się bez niej obejść zupa rybna. Stosuje się ją również w kuracjach wzmacniających, trawiennych i przy braku apetytu. W Polsce wymaga okrywania na zimę.
Gatunek pospolity na całym obszarze Polski. Spotykany przy drogach, na miedzach, rowach i zaroślach. Roślina silna o grubym, zdrewniałym kłączu oraz mocnej, rozgałęzionej łodydze dorastającej do 2 m wysokości. Roślina mało wymagająca, lubiąca wilgotną glebę. Suszone ziele używamy do pieczenia mięs, ryb, roślin strączkowych. Jako roślina lecznicza stosowana w nieżytach przewodu pokarmowego, wzdęciach i pobudzaniu wytwarzania żółci. W formie okładów ze świeżego ziela bylicy na tzw. zmęczone nogi.
To roślina jednoroczna wyrastająca do ok. 35 cm. Wymaga gleby próchniczej, o dużej zawartości wapnia. Rozmnaża się z nasion wysiewanych wiosną bezpośrednio do gruntu. Liście czarnuszki są delikatne, pierzaste jak u kopru, a nasiona drobne i czarne, aromatyczne i ostre (stąd jej nazwa). Są cenną przyprawą stosowaną przy wypieku pieczywa. Poprawiają trawienie, działają moczopędnie.
To roślina jednoroczna wyrastająca do ok. 50 cm wysokości. Cząber wymaga gleby lekkiej i słonecznego stanowiska. Rozmnaża się z nasion sianych wiosną. Już starożytni Rzymianie przyprawiali nim duszone warzywa, a jego kuzyn - cząber górski - jest głównym składnikiem bułgarskiej czubricy. Dawna medycyna przypisywała jej zdolność uśmierzania bólu głowy i zabijania pasożytów jelit. Dzisiaj stosuje się ją w niestrawności, przy katarze i kaszlu. W kuchni sprawdza się jako doskonały dodatek do wszelkich dań strączkowych, zup fasolowych. Cząber nie powinien być długo gotowany, ponieważ przyjmuje gorzkawy smak.
To roślina dwuletnia, dopiero w drugim roku powstają pędy kwiatostanowe w formie baldachów, dorastające do 1 m wysokości. Kminek lubi stanowiska słoneczne, glebę ciężką, gliniastą. Rozmnaża się z nasion wysiewanych wczesną wiosną. Nasiona kminku wykorzystujemy do przyprawiania wielu mięs, dodajemy do kiszenia kapusty, marynat, służy do nadania aromatu zupom (w woj. kujawsko-pomorskim podaje się pyszną zupę „Parzybrodę” z dużą ilością kminku na bazie kapusty). Jest doskonały do przyprawiania gotowanych buraczków i kapusty. Działa przeciwskurczowo na przewód pokarmowy, przywraca prawidłową perystaltykę jelit, ułatwia przyjmowanie i trawienie potraw. Jest bezpieczny dla dzieci, likwiduje wzdęcia.
To roślina jednoroczna, dorastająca do 1,2 m wysokości, lubi stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru, lekko wilgotną glebę. Pędy zakończone kwiatostanami w formie baldachu. Roślina bardzo popularna, stosowana w stanie surowym jako zielony koper i suszona, a także mrożona i solona. Rzymianie nacierali nim ciała i polecali go jako środek uśmierzający ból głowy, ale też pobudzający. Egipcjanie cenili go za przynoszenie ulgi po ciężkim dniu pracy. Stosuje się go do zup, ziemniaków, surówek, sałat, mięs, ryb, twarogów i serów a także kiszenia ogórków.
To bylina wyrastająca do 1 m. Kwitnie na biało, czasami na jasno lub ciemnoróżowo przez całe lato aż do późnej jesieni. Krwawnik dobrze rośnie w słońcu, ale także dobrze znosi cień. Jest rośliną mało wymagającą. Stosowany w medycynie ludowej jako herbatka poprawiająca trawienie. W postaci świeżej jego liście przyłożone do miejsca skaleczenia tamują krwawienie. W kuchni ze względu na bogactwo witamin i soli mineralnych wykorzystany jest do przygotowania sałatek, sałat, dobrze komponuje się z serami.
W naszych warunkach jest rośliną jednoroczną. Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego, osłoniętego od wiatru. a także gleb żyznych, ciepłych, przepuszczalnych i zasadowych. Wyrasta do 40 cm wysokości. Stosowany w stanie świeżym i suszonym. Ziele majeranku dodajemy do mięs, sałatek i sosów. Wykorzystujemy go do przyprawiania zup, pasztetów, farszów, przetworów warzywnych i wyrobu likierów. W lecznictwie zalecany jako maść na katar, w kąpielach leczniczo-wzmacniających układ nerwowy i odkażający skórę. Do inhalacji przy zapaleniu zatok.
Ta roślina zachwyca intensywnym, cytrynowym aromatem. Jej działanie uspokajające jest powszechnie znane, ale melisa ma też sporo innych właściwości leczniczych: pomaga w bólach głowy, bólach menstruacyjnych, przy rozstroju układu pokarmowego, regeneruje system nerwowy. Dzięki cytrynowemu zapachowi świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do lodów i deserów ale także sałatek i ryb. Melisę można wysiać z nasion lub rozmnażać przez podział starszych roślin. Lubi glebę próchniczą i stanowiska zaciszne. Nie jest odporna na mróz. Uwielbiają ją pszczoły, bo jest rośliną miododajną.
Jest wieloletnią byliną o pełzających podziemnych kłączach. Pieprzowa ma ciemnozielone owalne liście z czerwonawym zabarwieniem. Inne odmiany mają tak różne kształty i kolory liści, że sprawiają wrażenie różnych roślin. Miętę pieprzową zbiera się w lipcu i sierpniu, obrywając listki tuż przed kwitnieniem rośliny. Dorasta do 50 cm, lubi miejsca jasne i słoneczne oraz żyzną i wilgotną glebę. Stosowana jest jako dodatek do napojów, deserów, drinków. Z liści mięty pieprzowej powstaje olejek mentolowy używany w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym. Liście mięty zielonej stosuje się do aromatyzowania gum do żucia i past do zębów.
To bylina występująca na całym obszarze naszego kraju. Jeden z najpopularniejszych chwastów, rozpoznawany po żółtym koszyczku kwiatowym. Mniszek ma małe wymagania glebowe, rośnie wszędzie: na trawnikach, łąkach, pastwiskach, miedzach przy drogach. Wykorzystywany w medycynie ludowej w chorobach wątroby, kamicy i zapaleniu pęcherzyka żółciowego, w leczeniu reumatyzmu i chorób nerek a także zalecany na gorączkę i biegunkę. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Ze względu na dużą zawartość witaminy C jego liście służą do przyrządzania sałatek
To zimozielony krzew dorastający do 1 m o silnie pachnących niebiesko-fioletowych kwiatach. Lawenda lubi miejsca w pełnym słońcu, glebę lekką, piaszczystą, przepuszczalną z dużą zawartością wapna. Wykorzystywana jako odstraszacz owadów. Właściwości lecznicze wykazuje olejek eteryczny. Jest świetnym dodatkiem do kąpieli. Napary z kwiatów łagodzą migreny, duszności, zawroty głowy, działają uspokajająco. W ogrodach i na balkonach uprawiana jako roślina ozdobna, pięknie pachnąca. Suszone kwiaty lawendy wykorzystuje się do zimowych bukietów i woreczków zapachowych.
Jej właściwości lecznicze znali już starożytni Grecy. Osiąga około 80 cm, jest omszona, czasem wybarwiona na czerwono, wytwarza silny, przyjemny zapach. Oregano lubi słońce i półcień oraz suchą glebę. Wchodzi w skład ziół prowansalskich, przyprawia się nią sosy, pizzę, sałatki oraz mięsa, do których dodaje się ją przed końcem gotowania. Oregano to nie tylko przyprawa (składnik ziół prowansalskich), stosowane jako dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej, nieodłączny element licznych sosów, ale także zioło lecznicze o działaniu wykrztuśnym, dezynfekującym, moczopędnym i przeciwskurczowym. Lebiodkę znajdziemy w niektórych alkoholach i kosmetykach - jako składnik płynów do kąpieli i płukania ust.
Uprawiali go już starożytni Grecy i Rzymianie, rozpowszechnili benedyktyni w średniowieczu. Lubczyk może dorastać do 2 m wysokości, lubi słońce i półcień oraz średnio wilgotną żyzną i przepuszczalną glebę. Przypisywano mu wielką moc - miał gwarantować miłość i szczęście. Lubczyk wchodzi w skład licznych mieszanek ziołowych - znajdziemy go w kostkach maggi, kostkach bulionowych i zupach błyskawicznych. Dodawany do pasztetów i chleba, ziemniaków, ryżu a świeże liście koniecznie do rosołu i bulionów. Odwar z korzenia stosowany jest w schorzeniach dróg moczowych i niewydolności nerek. Pomaga w reumatyzmie.
To niska krzewinka o sztywnych pędach i wąskich liściach (20-30 cm), lubiąca słońce i gleby średnio wilgotne i suche. Starożytni Egipcjanie stosowali tymianek do kadzideł i mumifikacji, a Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego już 3000 lat p.n.e. Dzisiaj tymianek stosowany jest głównie jako przyprawa w kuchni francuskiej do ciężkich zup (fasolowa), wywarów mięsnych, ostrych sosów, dziczyzny, kaczki pieczonej, cielęciny i ryb. Świeży jest bardzo piekący, więc nie należy dodawać go do potraw zbyt dużo. Tymianek stosuje się również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, bo działa wykrztuśnie, odkażająco i ściągająco.
Jest to bylina rozłogowa dorastająca do 1,5 m. Dobrze rośnie na glebach żyznych, próchniczych i wilgotnych. Rozmnaża się z nasion i rozłogów. Jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Wykorzystana w medycynie ludowej w postaci naparu jako środek stymulujący trawienie, moczopędny i ściągający. Polecany w chorobach dróg moczowych, niedokrwistości, anemiach. W kuchni młode liście pokrzywy można spożywać w sałatkach, jako zieleniny do twarogu, jajek, pomidorów, gotowane oraz jako jarzynę.
Roślina jednoroczna, wyrastająca do 50 cm. Występuje jako pospolity chwast na polach uprawnych i glebie wapiennej. Rumianek nie jest rośliną wymagającą. Jest od dawna znany jako roślina lecznicza. Stosowany w postaci naparu z koszyczków kwiatowych ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne i wiatropędne. Wykorzystany w nieżytach jelit, żołądka, zaburzeniach trawienia. Jako okład na swędzenie i zaczerwienienie skóry i oczu. Do inhalacji górnych dróg oddechowych przy ich nieżycie i katarze.
Rośnie do 60 cm wysokości, ma soczyste, mięsiste pędy. Cała roślina jest pokryta włoskami iście są eliptyczne. Kwiaty niebieskie lub różowe, liliowe, gwiazdkowate. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Ogórecznik ma zapach świeżych ogórków. Udaje się dobrze w naszym klimacie, lubi gleby żyzne i wilgotne, znosi lekki półcień. Rozmnaża się wyłącznie z nasion wysiewanych do gruntu wiosną w rzędy, co 40-50 cm. Najlepsze są liście świeże, młode, które stosowane są do sałatek, surówek, barszczu ukraińskiego - zawsze bardzo drobno posiekane. Kwiaty używane są przy produkcji nalewek, win, likierów i octu winnego. Ogórecznik działa ściągająco, przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz osłabiająco na błony śluzowe.
Osiąga wysokość 40-60cm. Jest to krzewinka o częściowo zdrewniałych pędach. Liście szałwii są szarozielone, kutnerowate, podłużne. Kwitnie w maju i czerwcu. Kwiaty są koloru fioletowego. Jest to roślina miododajna i ciepłolubna. Stosowana jest jako roślina przyprawowa, chociaż istnieją również formy dekoracyjne o pstrych liściach i ciekawych kwiatach. Szałwię należy uprawiać na stanowiskach słonecznych i zacisznych. Wymaga gleb żyznych, lekko zasadowych i przepuszczalnych. Rozmnażana jest zazwyczaj z nasion. Rzadziej przez letnie sadzonkowanie pędów zielnych lub wiosenny podział roślin matecznych (2-3 letnie). Ziele szałwii zbiera się przed ukazaniem kwiatostanów. Liście posiadają aromatyczny zapach i korzenny, lekko palący smak. Młode liście zbierać można przez całe lato. Po zbiorze należy je wysuszyć. Liście szałwii są cenioną przyprawą oraz wchodzą w skład wielu mieszanek ziołowych. Działają przeciwzapalnie, ściągająco oraz poprawiają trawienie.
Anna Janus
zdj. A. Pilarska