Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach i Regionalny Związek Pszczelarski w Piotrkowie Trybunalskim we współpracy z Polskim Związkiem Pszczelarskim w Warszawie oraz Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach organizuje ogólnopolski konkurs na nalewki miodowe i miody pitne.
Konkurs ma na celu promocję polskich tradycji miodosytniczych i nalewkarskich na bazie miodu pszczelego, odkrywanie receptur na najlepsze napoje w kategorii: nalewki miodowe i miody pitne oraz nagradzanie ich twórców. Uczestnikiem konkursu może być pszczelarz lub w jego imieniu koło pszczelarskie z terenu Polski, wytwarzający amatorsko nalewki w warunkach domowych, bez przeznaczenia komercyjnego. Produkty zgłaszane na konkurs muszą posiadać nazwy własne, regionalne lub stosowane przez uczestnika. Jeden uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie 2 produkty.
Warunkiem udziału w konkursie jest wypełnienie i przesłanie zgłoszenia - stanowiącego Załącznik do Regulaminu Konkursu (do pobrania poniżej) oraz dostarczenie produktu wraz z recepturą jego wytwarzania. Udostępnione przez uczestników przepisy na nalewki i miody zostaną wydane w formie broszury „Nalewki pszczelarskie” z podaniem autora trunku.
Zgłoszenia przyjmowane są drogą pocztową na adres koordynatora konkursu - Józefa Kołaczka, który jest odpowiedzialny za organizację i poprawne przeprowadzenie konkursu oraz współdziałanie z partnerami organizacyjnymi.
O zakwalifikowaniu produktów decyduje termin i godzina wpłynięcia zgłoszenia.
Rozstrzygnięcie konkursu i oficjalne ogłoszenie wyników oraz uhonorowanie laureatów odbędzie się w sierpniu 2019 r. Informacja o dokładnym terminie, miejscu rozstrzygnięcia i ogłoszenia wyników konkursu zostanie przekazana uczestnikom e-mailem lub telefonicznie.
Informacji związanych z konkursem udziela koordynator konkursu:
Anna Michalska
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
docx | Regulamin konkursu | 2019-03-14 | 18,53KB | pobierz plik: Regulamin konkursu |
docx | Zgłoszenie do konkursu | 2019-03-14 | 13,79KB | pobierz plik: Zgłoszenie do konkursu |