Zdrowie gleby (określane również jako jakość gleby) - jak definiują Amerykanie - to ciągła zdolność gleby do funkcjonowania jako niezbędny ekosystem.
Czym jest zdrowie gleby?Zmiany klimatu, jakie ostatnio obserwujemy spowodowały, że w tym roku zimy praktycznie nie było. Wysokie temperatury sprzyjają budzeniu się przyrody do życia. Już na początku marca, będąc gdzieś w obszarze leśnym, wykonując prace polowe lub sadownicze możemy spotkać żmiję zygzakowatą (Vipera berus).
Uwaga na żmije!Nasiona zbóż, które są stosowane do siewu i pochodzą z własnego gospodarstwa często bywają porażone chorobami przenoszonymi przez ziarno. Najgroźniejsze z nich to fuzarioza kłosów i śnieć cuchnąca pszenicy. Duże porażenie tymi chorobami uniemożliwia wykorzystanie wyprodukowanego zboża na cele spożywcze oraz paszowe.
Zdrowie roślin zaczyna się od nasionAgencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oferuje pomoc rolnikom z całej Polski, którzy chcą zabezpieczyć swoje gospodarstwa przed afrykańskim pomorem świń. ARiMR wesprze również spółki wodne, które chcą zainwestować w urządzenia chroniące gospodarstwa przed powodzią. 19 marca 2020 r. rusza nabór wniosków o wsparcie „Inwestycji zapobiegających zniszczeniu potencjału produkcji rolnej”.
ARiMR dofinansuje inwestycje chroniące przed ASF lub powodziąZapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.
Zapraszamy do udziału w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"Każdy producent rolny zainteresowany otrzymaniem certyfikatu integrowanej produkcji roślin jest zobowiązany ukończyć szkolenie na poziomie podstawowym lub uzupełniającym oraz posiadać aktualne zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia.
Zapraszamy na szkolenie podstawowe w zakresie integrowanej produkcji roślin rolniczychWielu producentów warzyw korzysta z oferty polskiej firmy nasiennej Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Sp. z o.o., dlatego przedstawiam poniżej wybrane nowości odmianowe dostępne w ofercie firmy.
Nowości odmianowe w warzywnictwie gruntowymTematem przewodnim trzydniowej (11 - 13 lutego) sesji był Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin. W sesji uczestniczyli naukowcy zajmujący się ochroną roślin, pracownicy PIORIN oraz doradcy rolniczy.
W Poznaniu odbyła się 60. sesja Instytutu Ochrony Roślin25 lutego br. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Podczas konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że nowe przepisy wejdą w życie 1 lipca 2020 roku.
Kontrola jakości żywności teraz w jednej instytucji - IJHARSMożna zaryzykować stwierdzenie, że w branży ziemniaczanej zostali tylko najwytrwalsi, ale i najlepsi. Jednak również im nie jest w dzisiejszych czasach łatwo prowadzić tę produkcję. Problemy napotykają niemal na każdym etapie swojej specjalizacji.
Zostają tylko najwytrwalsi…