Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady

Informacje i porady

Znaleziono wiadomości: 1825.

  • Czym jest zdrowie gleby? 2020-03-06

    Czym jest zdrowie gleby?

    Zdrowie gleby (określane również jako jakość gleby) - jak definiują Amerykanie - to ciągła zdolność gleby do funkcjonowania jako niezbędny ekosystem.

    Czym jest zdrowie gleby?
  • Uwaga na żmije! 2020-03-04

    Uwaga na żmije!

    Zmiany klimatu, jakie ostatnio obserwujemy spowodowały, że w tym roku zimy praktycznie nie było. Wysokie temperatury sprzyjają budzeniu się przyrody do życia. Już na początku marca, będąc gdzieś w obszarze leśnym, wykonując prace polowe lub sadownicze możemy spotkać żmiję zygzakowatą (Vipera berus).

    Uwaga na żmije!
  • Zdrowie roślin zaczyna się od nasion 2020-03-04

    Zdrowie roślin zaczyna się od nasion

    Nasiona zbóż, które są stosowane do siewu i pochodzą z własnego gospodarstwa często bywają porażone chorobami przenoszonymi przez ziarno. Najgroźniejsze z nich to fuzarioza kłosów i śnieć cuchnąca pszenicy. Duże porażenie tymi chorobami uniemożliwia wykorzystanie wyprodukowanego zboża na cele spożywcze oraz paszowe.

    Zdrowie roślin zaczyna się od nasion
  •  ARiMR dofinansuje inwestycje chroniące przed ASF 2020-03-04

    ARiMR dofinansuje inwestycje chroniące przed ASF lub powodzią

    Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oferuje pomoc rolnikom z całej Polski, którzy chcą zabezpieczyć swoje gospodarstwa przed afrykańskim pomorem świń. ARiMR wesprze również spółki wodne, które chcą zainwestować w urządzenia chroniące gospodarstwa przed powodzią. 19 marca 2020 r. rusza nabór wniosków o wsparcie „Inwestycji zapobiegających zniszczeniu potencjału produkcji rolnej”.

    ARiMR dofinansuje inwestycje chroniące przed ASF lub powodzią
  • Zapraszamy do udziału w konkursie "Nasze Kulinarn 2020-03-03

    Zapraszamy do udziału w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

    Zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.

    Zapraszamy do udziału w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
  •  Zapraszamy na szkolenie podstawowe w zakresie int 2020-03-02

    Zapraszamy na szkolenie podstawowe w zakresie integrowanej produkcji roślin rolniczych

    Każdy producent rolny zainteresowany otrzymaniem certyfikatu integrowanej produkcji roślin jest zobowiązany ukończyć szkolenie na poziomie podstawowym lub uzupełniającym oraz posiadać aktualne zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia.

    Zapraszamy na szkolenie podstawowe w zakresie integrowanej produkcji roślin rolniczych
  • Nowości odmianowe w  warzywnictwie gruntowym 2020-02-28

    Nowości odmianowe w warzywnictwie gruntowym

    Wielu producentów warzyw korzysta z oferty polskiej firmy nasiennej Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Sp. z o.o., dlatego przedstawiam poniżej wybrane nowości odmianowe dostępne w ofercie firmy.

    Nowości odmianowe w warzywnictwie gruntowym
  • W Poznaniu odbyła się 60. sesja Instytutu Ochron 2020-02-28

    W Poznaniu odbyła się 60. sesja Instytutu Ochrony Roślin

    Tematem przewodnim trzydniowej (11 - 13 lutego) sesji był Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin. W sesji uczestniczyli naukowcy zajmujący się ochroną roślin, pracownicy PIORIN oraz doradcy rolniczy.

    W Poznaniu odbyła się 60. sesja Instytutu Ochrony Roślin
  • Kontrola jakości żywności teraz w jednej instyt 2020-02-26

    Kontrola jakości żywności teraz w jednej instytucji - IJHARS

    25 lutego br. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Podczas konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że nowe przepisy wejdą w życie 1 lipca 2020 roku.

    Kontrola jakości żywności teraz w jednej instytucji - IJHARS
  • Zostają tylko najwytrwalsi… 2020-02-26

    Zostają tylko najwytrwalsi…

    Można zaryzykować stwierdzenie, że w branży ziemniaczanej zostali tylko najwytrwalsi, ale i najlepsi. Jednak również im nie jest w dzisiejszych czasach łatwo prowadzić tę produkcję. Problemy napotykają niemal na każdym etapie swojej specjalizacji.

    Zostają tylko najwytrwalsi…
do góry