Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady

Informacje i porady

Znaleziono wiadomości: 1825.

  • Pomoc w sektorze zbóż i nasion oleistych - 1 cze 2023-05-25

    Pomoc w sektorze zbóż i nasion oleistych - 1 czerwca rusza nabór wniosków

    Od 1 czerwca do 14 lipca 2023 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie prowadziła nabór wniosków od rolników działających w sektorze zbóż i nasion oleistych, którzy ponieśli straty gospodarcze spowodowane przywozem ziarna z Ukrainy.  Pomoc można otrzymać do następujących gatunków: kukurydza, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe, rzepak lub rzepik. Wniosek można złożyć wyłącznie

    Pomoc w sektorze zbóż i nasion oleistych - 1 czerwca rusza nabór wniosków
  • Wypoczynek na najwyższym poziomie 2023-05-24

    Wypoczynek na najwyższym poziomie

    Polska Organizacja Turystyczna zakończyła kolejną edycję projektu Certyfikat Dobrych Praktyk Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Katalog Certyfikowanych Podmiotów - edycja 2022. Celem projektu zainicjowanego w ramach programu Polski Bon Turystyczny jest dbanie o najwyższe standardy oraz tworzenie bazy najlepszych, certyfikowanych obiektów turystycznych w naszym kraju.

    Wypoczynek na najwyższym poziomie
  • Różnorodność biologiczna w rolnictwie - zasoby 2023-05-22

    Różnorodność biologiczna w rolnictwie - zasoby, wykorzystanie, ochrona

    Różnorodność biologiczna w rolnictwie to pojęcie, które uwzględnia wszystkie składniki bioróżnorodności oraz ich wpływ na wyżywienie oraz środowisko, a także wszystkie elementy tworzące agroekosystemy - różnorodność roślin, zwierząt i mikroorganizmów na poziomie gatunkowym i ekosystemowym. Uwzględnia się również gatunki, które mają znaczenie dla przemysłu, np. len i konopie.

    Różnorodność biologiczna w rolnictwie - zasoby, wykorzystanie, ochrona
  • Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał 2023-05-22

    Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

    Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja

    Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Pomoc dla producentów zbóż. Korzystne zmiany dl 2023-05-19

    Pomoc dla producentów zbóż. Korzystne zmiany dla rolników - wyższe stawki i nowe terminy

    Rada Ministrów podjęła kolejne decyzje dotyczące pomocy rolnikom, którzy utracili swoje dochody w związku z wojną na Ukrainie - przyjęła rozporządzenie wprowadzające zmiany w uruchomionych programach pomocy dla producentów rolnych, którzy ponieśli dodatkowe koszty w wyniku braku stabilizacji na rynku pszenicy lub kukurydzy. Ponadto Rząd przeznacza dodatkowe wsparcie dla producentów kukurydzy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta,

    Pomoc dla producentów zbóż. Korzystne zmiany dla rolników - wyższe stawki i nowe terminy
  • Kto ma pszczoły ten ma miody, produkty pszczele, 2023-05-19

    Kto ma pszczoły ten ma miody, produkty pszczele, owoce i warzywa - 20 maja Światowy Dzień Pszczół

    Organizacja Narodów Zjednoczonych na wniosek Słowenii ustaliła 20 maja Światowym Dniem Pszczół. Z tej okazji przypominamy, jak wiele zawdzięczamy pszczołom.

    Kto ma pszczoły ten ma miody, produkty pszczele, owoce i warzywa - 20 maja Światowy Dzień Pszczół
  • Aktualne zalecenia sadownicze (18 maja) 2023-05-19

    Aktualne zalecenia sadownicze (18 maja)

    Mamy połowę maja, większość gatunków sadowniczych już zakończyła kwitnienie. Aura pogodowa jest bardzo zróżnicowana. Po ciepłym i pogodnym tygodniu i weekendzie nadeszły intensywne i długotrwałe opady deszczu. Takie warunki sprzyjają rozwojowi różnych chorób w naszych uprawach sadowniczych.

    Aktualne zalecenia sadownicze (18 maja)
  • Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze 2023-05-16

    Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 21 maja 2023 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

    Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni
  • AgroLiga 2023 - zapraszamy do udziału w konkursie 2023-05-10

    AgroLiga 2023 - zapraszamy do udziału w konkursie!

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie AgroLiga 2023, którego celem jest wyłonienie Mistrzów Wojewódzkich, a następnie Krajowych w dwóch kategoriach: Rolnicy i Firmy.

    AgroLiga 2023 - zapraszamy do udziału w konkursie!
  • Bakterioza pierścieniowa ziemniaka. Objawy, zwalc 2023-05-09

    Bakterioza pierścieniowa ziemniaka. Objawy, zwalczanie i zapobieganie

    Bakterioza pierścieniowa ziemniaka jest to bardzo groźna choroba kwarantannowa widniejąca na liście A2 organizmów kwarantannowych oraz polskiej liście kwarantannowej.  Jest wywoływana jest przez bakterię Clavibacter michiganensis ssp Sepedonicus (Cms). Choroba ta została stwierdzona w wielu krajach europejskich, azjatyckich oraz w Ameryce. W Polsce bakteria Clavibacter sepedonicus podlega obowiązkowi zwalczania.

    Bakterioza pierścieniowa ziemniaka. Objawy, zwalczanie i zapobieganie
do góry