Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady

Informacje i porady

Znaleziono wiadomości: 1826.

  • Profesjonalizm i bezpieczeństwo podstawą oferty 2021-04-14

    Profesjonalizm i bezpieczeństwo podstawą oferty turystyki wiejskiej w dobie pandemii

    Pandemia koronawirusa ma dwojakie konsekwencje dla obiektów agroturystycznych. Z jednej strony powoduje dużo większe zainteresowanie wypoczynkiem na wsi, z drugiej strony niesie za sobą wyzwania dla osób prowadzących taką działalność.

    Profesjonalizm i bezpieczeństwo podstawą oferty turystyki wiejskiej w dobie pandemii
  • Groch - cenne źródło witamin, minerałów i bia 2021-04-14

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka

    Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka
  • Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kul 2021-04-13

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    Zapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • ARiMR przypomina - wypalanie traw grozi utratą do 2021-04-13

    ARiMR przypomina - wypalanie traw grozi utratą dopłat

    Wiosną rośnie zagrożenie pożarowe związane z wypalaniem traw. Warto przypomnieć, że proceder ten jest niezgodny z prawem i grożą za niego surowe sankcje karne oraz cofnięcie dopłat wypłacanych przez ARiMR.

    ARiMR przypomina - wypalanie traw grozi utratą dopłat
  • Parch jabłoni - objawy i zwalczanie 2021-04-12

    Parch jabłoni - objawy i zwalczanie

    Parch jest jedną z najlepiej poznanych chorób jabłoni. Czynnikiem sprawczym parcha jest grzyb Venturia inaequalis. Mimo doskonałych metod, które umożliwiają określenie zagrożenia, sposobów ochrony, jak i prowadzonego doradztwa, parch uważany jest za najgroźniejszą chorobę jabłoni w Polsce.

    Parch jabłoni - objawy i zwalczanie
  • Warto uprawiać len 2021-04-12

    Warto uprawiać len

    Len to roślina jednoroczna, należąca do rodziny lnowatych. Do tego rodzaju zalicza się około 200 gatunków. W Polsce w środowisku naturalnym najczęściej spotykanych jest 6 gatunków, a największe znaczenie gospodarcze ma len zwyczajny.

    Warto uprawiać len
  • Nawożenie sałaty 2021-04-09

    Nawożenie sałaty

    Sałata jest rośliną o słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. Do prawidłowego wzrostu i plonowania potrzebuje podłoża żyznego, o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Jest bardzo wrażliwa na zasolenie.

    Nawożenie sałaty
  • Nowy pakiet w działaniu Dobrostan zwierząt w 202 2021-04-09

    Nowy pakiet w działaniu Dobrostan zwierząt w 2021 roku

    Od 2021 roku działanie Dobrostan zwierząt zostało rozszerzone o nowy pakiet - Dobrostan owiec. Wariant 3.1 Dobrostan owiec - zwiększona powierzchnia w budynkach.

    Nowy pakiet w działaniu Dobrostan zwierząt w 2021 roku
  • Harmonogram trwających i planowanych naborów wni 2021-04-06

    Harmonogram trwających i planowanych naborów wniosków w 2021 r. w ramach PROW 2014-2020

    W załączeniu udostępniamy Państwu harmonogram trwających i planowanych naborów wniosków w 2021 r. w ramach PROW 2014-2020.

    Harmonogram trwających i planowanych naborów wniosków w 2021 r. w ramach PROW 2014-2020
  • Choroby podstawy źdźbła znacznie obniżają plo 2021-04-06

    Choroby podstawy źdźbła znacznie obniżają plonowanie zbóż

    W uprawie zbóż ozimych duże znaczenie mają choroby występujące na podstawie źdźbła. Choroby te, jeśli nie są zwalczane, mogą powodować znaczne straty i obniżenie jakości plonów. Oto krótka charakterystyka tych chorób.

    Choroby podstawy źdźbła znacznie obniżają plonowanie zbóż
do góry