Sprawcą choroby jest Xanthomonas campestris pv. campestris (Pammel) Dowson.
Występowaniu choroby sprzyja dość wysoka temperatura powietrza (ok. 27-30°C), a taką właśnie w obecnym sezonie wegetacyjnym obserwujemy. Objawy choroby są zauważalne w postaci żółtawych plam, umiejscowionych na obrzeżach liści kapusty. Najczęściej plamy takie przypominają kształtem literę V. W początkowej fazie choroby, w obrębie zaatakowanej tkanki unerwienie liścia przybiera barwę czarną, co dało nazwę jednostce chorobowej. Chore tkanki szybko gniją, wydzielając przy tym przykry zapach. Patogen zimuje w glebie na resztkach pożniwnych warzyw, dlatego tak ważne jest ich dokładne usuwanie z pola po sezonie wegetacyjnym. Miejsce do uprawy kapusty należy wybierać starannie - z dala od pól, gdzie mogą występować chwasty z rodziny krzyżowych, na których bakteria także występuje. Agrofag wnika do roślin poprzez zranienia w okolicach systemu korzeniowego, przez aparaty szparkowe w warunkach wysokiego nasycenia powietrza wodą. Ponadto choroba może być roznoszona przez zwierzęta jak owady, prądy powietrzne, krople wody, czy też narzędzia stosowane w uprawie roślin.
Porażenie wiązek przewodzących często sięga w głąb główek, co jest nader niebezpieczne w przypadku upraw odmian późnych kapusty, przeznaczonej do przechowywania, przez co znacznie obniża się jej wartość handlowa.
Do metod zapobiegających występowaniu czarnej zgnilizny zaliczyć należy:
Do ochrony chemicznej przed zgnilizną stosuje się środki zarejestrowane w Aktualnym Programie Ochrony Roślin Warzywnych na dany rok.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Miłek
Charakterystyczne przebarwienia w kształcie litery V
Charakterystyczne przebarwienia w kształcie litery V