Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Ogrodnictwo/Zdążyć przed czarną zgnilizną kapustnych

Zdążyć przed czarną zgnilizną kapustnych

2018-08-01

Sprawcą choroby jest Xanthomonas campestris pv. campestris (Pammel) Dowson.

Występowaniu choroby sprzyja dość wysoka temperatura powietrza (ok. 27-30°C), a taką właśnie w obecnym sezonie wegetacyjnym obserwujemy. Objawy choroby są zauważalne w postaci żółtawych plam, umiejscowionych na obrzeżach liści kapusty. Najczęściej plamy takie przypominają kształtem literę V. W początkowej fazie choroby, w obrębie zaatakowanej tkanki unerwienie liścia przybiera barwę czarną, co dało nazwę jednostce chorobowej. Chore tkanki szybko gniją, wydzielając przy tym przykry zapach. Patogen zimuje w glebie na resztkach pożniwnych warzyw, dlatego tak ważne jest ich dokładne usuwanie z pola po sezonie wegetacyjnym. Miejsce do uprawy kapusty należy wybierać starannie - z dala od pól, gdzie mogą występować chwasty z rodziny krzyżowych, na których bakteria także występuje. Agrofag wnika do roślin poprzez zranienia w okolicach systemu korzeniowego, przez aparaty szparkowe w warunkach wysokiego nasycenia powietrza wodą. Ponadto choroba może być roznoszona przez zwierzęta jak owady, prądy powietrzne, krople wody, czy też narzędzia stosowane w uprawie roślin. 

Porażenie wiązek przewodzących często sięga w głąb główek, co jest nader niebezpieczne w przypadku upraw odmian późnych kapusty, przeznaczonej do przechowywania, przez co znacznie obniża się jej wartość handlowa.

Do metod zapobiegających występowaniu czarnej zgnilizny zaliczyć należy:

  • stosowanie zdrowych nasion, niezakażonych Xanthomonas campestris pv. campestris,
  • stosowanie trzyletniej rotacji uprawy z wykluczeniem roślin z rodziny krzyżowych,
  • stosowanie izolacji przestrzennej od innych plantacji z rodziny krzyżowych,
  • stosować właściwe podlewanie, ograniczające wilgoć na liściach,
  • dezynfekcja narzędzi i sprzętu stosowanego do pielęgnacji warzyw kapustnych,
  • zwalczanie lub ograniczanie owadów przyczyniających się do rozprzestrzeniania się patogenu.

Do ochrony chemicznej przed zgnilizną stosuje się środki zarejestrowane w Aktualnym Programie Ochrony Roślin Warzywnych na dany rok. 

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Miłek

 


Charakterystyczne przebarwienia w kształcie litery V


Charakterystyczne przebarwienia w kształcie litery V

 

 

udostępnij
do góry