Strona główna/Informacje i porady/Ekonomika/PROW 2014-2020/O innowacyjnych rozwiązaniach w technologiach uprawy warzyw wysokiej jakości

O innowacyjnych rozwiązaniach w technologiach uprawy warzyw wysokiej jakości

2017-02-16

Program spotkania obejmował kolejno:

  • „Nowości odmianowe w warzywnictwie gruntowym i pod osłonami” - temat przedstawił Bernard Zioło reprezentujący firmę Enza Zaden.
  • „Dokarmianie dolistne nieodzowne w profesjonalnej uprawie warzyw” i „Preparaty mikrobiologiczne jako czynnik poprawiający efektywność ponoszonych nakładów w uprawie warzyw” - tematy omówił przedstawiciel firmy Intermag Jan Wcisło.
  • „Najnowsze zalecenia w ochronie warzyw” - temat przedstawiła Pani Anna Roman reprezentująca firmę BASF.

Jako pierwszy wystąpił Bernard Zioło, który po krótce przedstawił historię firmy zaznaczając, że firma Enza Zaden jak dotychczas producentom warzyw kojarzyła się głównie z produkcji szklarniowej - obecnie przekształca się w uniwersalną, a to z uwagi na zapotrzebowanie rynku. W grudniu 2015 roku firmy Enza Zaden i Takii Seeds podjęły decyzję o współpracy na polskim rynku, stąd też od 1 maja 2016 roku firma Enza jest jedynym dystrybutorem nasion Takii Seeds w Polsce.

W ofercie firmy przedstawionej producentom warzyw obecnym na szkoleniu znalazły się takie gatunki jak: por, cebula, kapusta, kalafior, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka. W ofercie odmian pora znalazła się odmiana Chinook F1 - odmiana wczesna, Cherokee F1 - odmiana jesienna i inne.

Cebula - jak powiedział prelegent - to nowy asortyment firmy. Wśród odmian cebuli znalazła się odmiana Takstar F1, wyróżniająca się wczesnością i wysoką plennością (50-60 ton). Dodatkową zaletą tej odmiany jest możliwość podwójnego zbioru w czerwcu na pęczki i drugi od połowy lipca z suchą łuską. Inną, bardzo obiecującą odmianą cebuli jest odmiana Medusa F1, która może osiągać plony nawet do 100 t/ha, pod warunkiem zastosowania w uprawie linii kroplującej oraz pozostawienia cebuli na polu aż do całkowitego zaschnięcia szczypioru.

Przedstawiciel firmy Enza Zaden omawiając kolejne gatunki warzyw, w tym kapustę, odniósł się do problemów w uprawie w sezonie 2016 roku, a w szczególności do warunków siedliskowych. Jak wynikało z obserwacji prelegenta, wiosna 2016 roku charakteryzowała się niskimi temperaturami, ziemia zbyt słabo się nagrzewała, stąd nie wszystkie odmiany kapusty radziły sobie z taką sytuacją. Odmianą, która bardzo dobrze sprawdziła się w takich warunkach była odmiana Sunta F1.

Jako innowacyjne rozwiązanie w technologii uprawy warzyw, a także wypełnienie pewnej niszy na polskim rynku pan Bernard przedstawił kapusty płaskie tzw. sałatkowe, które mogą być wykorzystane na gołąbki, surówki jak również do kiszenia główek w całości.

Wśród odmian kalafiora znalazły się odmiany: Xenia F1 - do uprawy na zbiór wczesny, Telergy F1 - na zbiór późniejszy oraz odmiany o symbolach E40W621 i E40W624. Te dwie „odmiany” charakteryzują się dużą odpornością na warunki stresowe.

Pomidory - to gatunek, który w rejonie sandomierszczyzny cieszy się największym zainteresowaniem. Spośród mnogości odmian pomidorów uprawianych pod osłonami i w gruncie w ofercie firmy znalazły się odmiany m.in.: Baikonur, Bellfort, Berberana, Elpida, pomidory śliwkokształtne i pomidory malinowe.

Ogórek - to kolejny gatunek, który obok pomidora w rejonie sandomierszczyzny cieszy się dużym zainteresowaniem. Wśród odmian ogórka przedstawiciel firmy dość szczegółowo omówił technologię uprawy odmiany Gunnar. W dalszej części wykładu zostały omówione odmiany sałaty i rzodkiewki.

Z kolejnym tematem na szkoleniu wystąpiła firma Intermag, którą reprezentował Jan Wcisło. Firma Intermag podąża za ogólnoświatowymi trendami związanymi z ograniczeniami chemizacji gleby i wód, dlatego ich rozwiązania z jednej strony mają charakter proekologiczny, a z drugiej strony spełniają główna rolę, jaką jest przyczynianie się do zwiększenia uprawy poprzez podniesienie ilości i jakości plonu przy jednoczesnej redukcji nakładów. Jak zaznaczył pan Jan wprowadzane na rynek produkty firmy Intermag zawsze poprzedzone są rzetelnymi badaniami biologicznymi, które potwierdzają ich efektywność w praktyce rolniczej i ogrodniczej. Na przykładzie cebuli, kapusty i ogórka zostały omówione optymalne warunki wykonywania zabiegu dokarmiania dolistnego z wykorzystaniem produktów firmy Intermag. Jako czynnik poprawiający efektywność ponoszonych nakładów w uprawie warzyw prelegent odniósł się do preparatów z biostymulacją oraz mikrobiologicznych, w tym BACTIM SŁOMA.

BACTIM SŁOMA jest to preparat, który inicjuje i przyspiesza procesy rozkładu resztek pożniwnych. Jest to płynny biopreparat zawierający aż 500 milionów komórek bakterii Baccillus subtilis oraz Bacillus licheniformis w 1 mililitrze pochodzących z naturalnego środowiska i wyspecjalizowanych w rozkładzie resztek roślinnych.

Anna Roman - przedstawicielka firmy BASF - wystąpiła z tematem „Najnowsze zalecenia w ochronie warzyw”, zaznaczając, że jednym z najważniejszych elementów efektywnej ochrony warzyw przed patogenami jest odpowiedni dobór środków ochrony roślin. Powinien on uwzględniać zarówno właściwości preparatów, ich skuteczność w zwalczaniu danego patogena, jak i konieczność stosowania rotacji. Dobrą wiadomością dla producentów warzyw okazało się rozszerzenie rejestracji środka chwastobójczego Stomp Aqua 455 CS. Został on zarejestrowany jako środek doglebowy lub nalistny, przeznaczony do zwalczania rocznych chwastów jedno i dwuliściennych w uprawie cebuli, marchwi oraz grochu jadalnego zielonego. W uprawach małoobszarowych Stomp Aqua 455 CS ma szerokie zastosowanie w wielu gatunkach warzyw, które szczegółowo są wymienione w etykiecie rejestracyjnej. Choroby grzybowe to duży problem, z którym producenci warzyw borykają się co roku, dlatego firma BASF wychodzi naprzeciw tym problemom ze swoją ofertą strategii działania fungicydami w poszczególnych gatunkach warzyw. Nową jednostką chorobową w uprawie kapusty jest fuzarioza kapusty. Niestety brak środków chemicznych uniemożliwia skuteczne zwalczania choroby. W doświadczeniu polowym przeprowadzonym przez firmę BASF w okolicach Kalisza (woj. wielkopolskie), wykonanie zabiegu na początku rozwoju choroby Signum 33 WG w pełnej dawce (1 kg/ha) z 4 kg siarczanu magnezu spowodowało zaschnięcie zagniwającej tkanki i całkowite zatrzymanie rozwoju choroby.

Plantatorzy warzyw, uczestniczący w szkoleniu mieli możliwość zapoznania się i skorzystania z szerokiej gamy asortymentu przygotowanego przez firmy jak również otrzymali szczegółowe odpowiedzi na zadawane pytania.

Małgorzata Miłek

udostępnij
do góry