Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Rozwój obszarów wiejskich/Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli Medjool

Aktualne informacje z działu

Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli Medjool

2018-04-17

Świeże daktyle Medjool to najprawdopodobniej najzdrowsze owoce na świecie. Od kilkunastu lat są obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców. Zawierają potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Są bardzo zdrowe i pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny owoc, ale mało kto wie że wspomagają nasz organizm w profilaktyce przeciwnowotworowej. Medjool to najbardziej ceniona odmiana świeżych daktyli i co ważne - ma najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich odmian.

W Polsce bardziej znane są daktyle suszone, często poddane obróbce chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale przede wszystkim jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nawet ekologiczny suszony daktyl to jedynie duża ilość skrobi, cukrów i wysoki indeks glikemiczny.

W składzie świeżego daktyla Medjool jest wszystko, co potrzebne do wzmocnienia odporności i regeneracji organizmu. Świeże daktyle są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz i minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Są pomocne przy wielu dolegliwościach, takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Skutecznie obniżają poziom cukru i cholesterol we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

Daktyle Medjool są bardzo wymagające i trudne w uprawie, największym ich producentem na świecie jest Izrael. Mają brązową, pomarszczoną skórkę i do takiego stanu dojrzewają na palmie, a po zerwaniu już nie dojrzewają.

Świeże daktyle Medjool mają szereg właściwości prozdrowotnych:

  1. Potas
    Mają najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców: 696 mg/100 g. Dzięki tak dużej zawartości potasu świetnie wpływają na serce i zmniejszają poziom cholesterolu. Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
  2. Układ krążenia.
    Daktyle mają świetny wpływ na nasz układ krążenia, utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.
  3. Wątroba
    Owoce skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, co wpływa korzystnie na jej sprawność i odporność. Co więcej, daktyle uzupełniają niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.
  4. Oczy
    Daktyle są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy. Owoce te zawierają także dawkę luteiny i lecytyny, która ma zbawienne działanie na zmęczone oczy i utrzymuje je dłużej w idealnej kondycji.
  5. Układ nerwowy
    Bogactwo potasu i witamin z grupy B działa uspokajająco. Co więcej, daktyle zawierają taurynę - jest to substancja, która przeciwdziała depresji. Wszyscy, którzy żyją w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, powinni koniecznie wdrożyć daktyle do swojej codziennej diety.
  6. Energia
    Bogactwo cukrów w daktylach daje porządny zastrzyk energii, a łacząc daktyle z orzechami, możemy wydłużyć go jeszcze bardziej - poprzez zawarty w orzechach tłuszcz. Daktyle są od lat obowiązkowym elementem w diecie sportowców.
  7. Cukrzyca
    Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54) i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny.
  8. Wzmocnienie sił witalnych
    Daktyle mogą podnieść sprawność seksualną. Namocz garść daktyli w kozim mleku na noc. Rano zmiksuj wszystko dodając miód i kardamon do smaku. Wypijaj od czasu do czasu i obserwuj zmiany.
  9. Wzmocnienie kobiet w ciąży
    Daktyle są świetnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dowiedziono, że spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród. Dodatkowo daktyle są polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności.
  10. Osteoporoza
    80% chorujących na osteoporozę to kobiety. Dolegliwość ta wzrasta zwłaszcza po przejściu przez kobietę menopauzy. Następuje zmniejszenie poziomu stężenia estrogenów, co jest częstym powodem występowania tej przypadłości. Regularne spożywanie daktyli zwiększa odporność kości dzięki zawartości wapnia i białka.
  11. Nadkwasota
    Daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.
  12. Zespół jelita drażliwego
    Daktyle polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, który objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. Dolegliwości te często nasilają się przy stresie. Daktyle są źródłem aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.
  13. Lepsze trawienie
    Daktyle to owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne, balansują bowiem proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Jedząc daktyle oczyszczamy jamę brzuszną ze zbędnych toksyn, pobudzamy soki żołądkowe do pracy, jelita do przesuwania treści pokarmowej, a trzustkę do wydzielania żółci.
  14. Środek przeciwbólowy
    Zawarty w daktylach magnez i salicylany działają podobnie jak aspiryna - łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę. Mają działanie przeciwbakteryjne i zmniejszają infekcję w organizmie.
  15. Zdrowe dla całej rodziny
    Świeże daktyle Medjool nie zawierają żądnych dodatków ani konserwantów, nie mają też żadnych śladowych ilości glutenu, są w 100% naturalne.

W ciągu całego roku wystarczy zjeść kilka daktyli dziennie, aby żyć energicznie i zdrowo.

Halina Szymańska

udostępnij
do góry