Zgodnie z projektowanymi przepisami Koła gospodyń wiejskich będą mogły otrzymać z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa pomoc finansową na zorganizowanie akcji promocji szczepień oraz jej przeprowadzenie. Trwają ostatnie prace legislacyjne, które umożliwią ARiMR przekazanie środków na ten cel. Wnioski trzeba będzie złożyć do 15 września 2021 r. do kierownika biura powiatowego ARiMR, a przedsięwzięcie trzeba
Wsparcie dla kół gospodyń wiejskich za promowanie szczepień przeciw COVID-19W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. O tytuł - najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego - rywalizowało ostatecznie 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.
Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówPoznaliśmy zwycięzców konkursu na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim”.
Konkurs na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim” rozstrzygnięty!Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w ramach projektu PROM, w swych badaniach dowodzą, że Polsce marnuje się 5 mln ton żywności. W skali globalnej to prawie miliard ton, a w Europie 88 mln ton jedzenia.
Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywnościZaczynamy przyjmowanie zgłoszeń do największego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich - „Bitwy Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią zapraszamy do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.
Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie!Pandemia koronawirusa ma dwojakie konsekwencje dla obiektów agroturystycznych. Z jednej strony powoduje dużo większe zainteresowanie wypoczynkiem na wsi, z drugiej strony niesie za sobą wyzwania dla osób prowadzących taką działalność.
Profesjonalizm i bezpieczeństwo podstawą oferty turystyki wiejskiej w dobie pandemiiZapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”Uroczystości Wielkanocne rozpoczynała Niedziela Palmowa, zwana dawniej kwietnią bądź wierzbną. Palemki ozdabiano suszonymi lub wyciętymi z bibułki kwiatami, gałązkami borówki lub bukszpanu. Po święceniu bito nimi domowników, a nawet bydło - aby zapewnić zdrowie i siłę na cały rok. Połknięcie choćby jednej poświęconej bazi zapobiegać miało chorobom gardła. Włożone za obraz lub do wazonu chroniły przed nieszczęściem
Wielkanocne zwyczajeRusza pierwszy nabór wniosków o wsparcie na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w ramach działania "Współpraca". Pomoc finansowana jest z budżetu PROW 2014-2020. Dokumenty można składać od 29 marca do 12 maja 2021 r. w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Tworzenie krótkich łańcuchów dostaw - grupy EPI mogą starać się o wsparcieŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza rolników na webinarium pn. „Jak zostać zagrodą edukacyjną - uwarunkowania formalno-prawne”.
[Uwaga - nowy termin] Webinarium "Jak zostać zagrodą edukacyjną - uwarunkowania formalno-prawne”