We wtorek, 27 czerwca 2023 r. w wyjątkowym miejscu - Parku Dziedzictwa Gór Świętokrzyskich "Łysa Góra", inaczej zwanym Parkiem Legend w Nowej Słupi - odbyła się ciekawa konferencja. Jej hasłem przewodnim była "Współpraca - Innowacje - Turystyka Zrównoważona", a głównym zagadnieniem -dziedzictwo kulturowe w obliczu wyzwania zrównoważonego rozwoju.
O zrównoważonej turystyce w Parku Legend w Nowej SłupiZa nami jubileuszowa, 20. edycja konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”. Uroczyste wręczenie nagród laureatom miało miejsce podczas Dnia Otwartych Drzwi, 25 czerwca w Modliszewicach. Oto wyniki konkursu.
Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne - jubileuszowa edycja konkursu rozstrzygnięta!Jedną z atrakcji tegorocznego Dnia Otwartych Drzwi ŚODR w Modliszewicach (25 czerwca 2023) był jarmark żywności tradycyjnej i regionalnej, podczas którego producenci żywności funkcjonujący w ramach szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® oferowali certyfikowane produkty tradycyjne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.
Świętokrzyska Kuźnia Smaków® na Dniu Otwartych Drzwi w ModliszewicachZapraszamy na wyjazd studyjny pn. "Dobre praktyki i innowacyjne rozwiązania w dywersyfikacji dochodów na obszarach wiejskich". Trzydniowy wyjazd studyjny przewidziany jest dla 30 osób i odbędzie się w terminie 11-13.07.2023 r. W jego trakcie zrealizowane zostaną liczne wizyty w gospodarstwach o różnym profilu działalności pozarolniczej na terenie województwa małopolskiego.
Zapraszamy na wyjazd studyjny "Dobre praktyki i innowacyjne rozwiązania w dywersyfikacji dochodów na obszarach wiejskich"17 czerwca br. w Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi odbędzie się piknik turystyczny pełen różnorodnych atrakcji, które zapewnią wspaniałą rozrywkę oraz miło spędzony czas na świeżym powietrzu z rodziną.
Zapraszamy do udziału w Inauguracji sezonu turystycznego u podnóża Łysej GóryPolska Organizacja Turystyczna zakończyła kolejną edycję projektu Certyfikat Dobrych Praktyk Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Katalog Certyfikowanych Podmiotów - edycja 2022. Celem projektu zainicjowanego w ramach programu Polski Bon Turystyczny jest dbanie o najwyższe standardy oraz tworzenie bazy najlepszych, certyfikowanych obiektów turystycznych w naszym kraju.
Wypoczynek na najwyższym poziomieZapraszamy do obejrzenia krótkiej wideorelacji z finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
[Wideo] Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" 2023Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja
Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 21 maja 2023 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni24 marca 2023 roku Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Radków przeprowadziły warsztaty polegające na wykonaniu tradycyjnej palmy wielkanocnej. Warsztaty odbyły się w świetlicy Szkoły Podstawowej w Radkowie. Wzięły w nich udział dzieci i młodzież, a także nauczyciele szkoły.
Tradycja palmy wielkanocnej pielęgnowana w Radkowie