Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Świętokrzyskie produkty regionalne

Nasze kulinarne dziedzictwo

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach od 2000 roku zajmuje się wyszukiwaniem i identyfikacją produktów żywnościowych, charakterystycznych dla Regionu. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, ŚODR w latach 2000-2023 zidentyfikował 870 takich produktów, spośród których 375 zostało uznanych przez jury komisji konkursowych za wyjątkowe dla naszego województwa.

 

Zestawienie liczbowe produktów — laureatów konkursu "NKD" w latach 2000-2023

Powiat Liczba produktów
konecki 18
włoszczowski 16
jędrzejowski 23
kielecki 89
buski 34
kazimierski 13
skarżyski 29
starachowicki 23
ostrowiecki 18
pińczowski 20
staszowski 36
sandomierski 30
opatowski 25
SUMA 375

 

Produkty nagrodzone przez Kapitułę Krajową konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” nagrodą „Perły”:

Rok

Produkt

Producent

2023

Miód wiosenny wielokwiatowy

Pasieka Dobra Pszczoła
Rafał Zacharski

Powidła szydłowskie

Manufaktura Anety
Aneta Grochowska

Chałka zdobna

Piekarnia R.Dobrowolski
Halina Dobrowolska

Pasta z wędzonego jesiotra

Gospodarstwo Rybackie Stawy
Piotr Suchoń

2022

Chleb wiejski

Piekarnia R.Dobrowolski
Halina Dobrowolska

Sok jabłkowy z Bielin

PPH Smaki Ogrodu
Edyta Kot

Olej rydzowy z Mikułowic

Olejarnia Zagłoby
Roszkowski Mariusz

2021

Kiełbasa klonowska hycowana

Produkcja wyrobów z mięsa
Dariusz Furmańczyk

Miód fasolowy

Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Wędrowna
Mateusz Zygmunt

Szydłowianka śliwka w czekoladzie

Gospodarstwo Sadownicze
Agnieszka i Gavin Baxter

Pan Paweł — piwo z Kurozwęk

Browar Popiel
Andrew Popiel

2019

Rytwiański karp wędzony

Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
Wacław Szczoczarz

Lody jagodowe ze Złotej

Zakład Cukierniczy
Janusz Poniewierski

2018

Sandomierskie jabłko suszone w plastrach

Inkubator Przetwórczy w Dwikozach
- Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu

Krówka kielczanka

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
w Bidzinach

Kiełbasa wiejska od Bonarka

Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Wiesław Bonarek

2017

Tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa

Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”
Monika Pasterczyk

Chleb kielecki pszenno-żytni

Piekarnia R. Dobrowolski
Halina Dobrowolska

2016

Dziabana Bułka z Wąchocka

Piekarnia Wąchock
Sławomir Sajecki

2015

Ser kozi zakamieński

Farma JAGA
(zakończyła działalność)

Powidła ze śliwki węgierki

Sad Danków
Agata i Dawid Piechota

Kasza gryczana palona

F.P.H. JAMAG
Iwona Sulima

2014

Masło jędrzejowskie

Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu
(zakończyła działalność)

Chleb żytni tradycyjny

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
w Koprzywnicy

Silvio wino gronowe półsłodkie białe

Winnica Nad Jarem
Sylwia i Mateusz Paciura

2013

Twaróg z Pierzchnicy

Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o.

Szynka dyszka

„Staropolska garmażerka”
Agnieszka i Zdzisław Nowakowie

Miód nektarowo-spadziowy napękowski

Miody napękowskie
Marta Bęben

2012

Masło chmielnickie

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku
(zakończyła działalność)

Kazimierski miód akacjowy

Pasieka rodzinna „Prawdziwe miody”
Waldemar Słupik

2011

Morela sandomierska-zaleszczycka

Gospodarstwo Ogrodnicze „Szymanówka”
Grażyna i Andrzej Borkowscy

2010

Opatowska krówka mleczna

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
w Opatowie

2009

Polędwiczki świąteczne Prokopa

Wyroby „u Bogusia”
Bogusław i Anna Piotrowscy

2008

Kasza jaglana gierczycka

Teresa Kmiecicka
(zakończyła działalność)

Salceson ozorkowy wiejski

Zakład wędliniarski
Paweł Nowak

2007

Ser jabłeczny

Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia
(zakończyła działalność)

2006

Śliwka Damacha

Barbara Kapusta

2005

Suszona śliwka szydłowska

Stowarzyszenie Producentów Owoców
„Dobry Sad”

2004

Fasola korczyńska

„Fasolex”
Stefan Jasiak

2003

Chleb bodzentyński

Piekarnia „Tradycja i Zdrowie”

 

do góry