1. JĘDRZEJOWSKI TWAROŻEK ŚMIETANKOWY
Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu
ul. Mleczna 4, Wodzisław, powiat jędrzejowski
tel.: 41 380 60 22
e-mail: w.kalka@jedrzejowskasm.pl
www: jedrzejowskasm.pl
2. SALCESON KUROZWĘCKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Małgorzata Mazur
ul. Kościelna 1A, 28-200 Staszów
3. KIEŁBASA RADOSZYCKA
4. PASZTETOWA RADOSZYCKA
Masarnia „Pod Lasem”
Zdzisław Wiklak
Kapałów 47, 26-230 Radoszyce, powiat konecki
tel.: 609 928 039
e-mail: masarnia.wiklak@interia.pl
www: masarniapodlasem.pl
5. CHMIELNICKA GĘŚ PIECZONA
Restauracja „Cymes”
Halina Płaza
Rynek 20, 26-020 Chmielnik, powiat kielecki
tel.: 41 354 43 62
6. SZYNKA SZNUROWANA Z WĄCHOCKA
7. KIEŁBASA SWOJSKA Z WĄCHOCKA - HYCOWANA
8. POLĘDWICA TRADYCYJNA Z WĄCHOCKA
9. KIEŁBASA BIAŁA PARZONA Z WĄCHOCKA
10. SALCESON OZORKOWY WIEJSKI
Zakład Wędliniarski Paweł Nowak
ul. Kościelna 12, Wąchock, powiat starachowicki
tel.: 41 271 50 73
e-mail: pawel.nowak@wedlinyzwachocka.pl
www: www.wedlinyzwachocka.pl
11. KIEŁBASA ŁOSIEŃSKA
12. POLĘDWICZKI ŚWIĄTECZNE PROKOPA
13. SALCESON CWANIAK Z ŁOSIENIA
Wyroby tradycyjne „U Bogusia”
Bogusław i Anna Piotrowski
Łosień, gm. Piekoszów, powiat kielecki
tel.: 41 306 16 75
e-mail:
14. KIEŁBASA SWOJSKA Z KUNOWA
15. UDZIEC DWORSKI Z KUNOWA
PPHU „ANKAZ”
Albert Pustuła
Kunów, powiat ostrowiecki
tel.: 41 26 11 205
16. DZIONIE RAKOWSKIE (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Gospodarstwo agroturystyczne „Korzyna”
Zdzisław Pniewski
Korzenno 2, 26-035 Raków, powiat kielecki
tel.: 501 676 511
e-mail: korzyna@wczasywpolsce.pl
www: www.korzyna.pl
Ciekawostka kulinarna okolic Rakowa, wyglądem i smakiem przypomina kiszkę pasztetową, ale nią nie jest.
17. KARP Z RUDY MALENIECZKIEJ
Gospodarstwo Rybackie S.C. „Ruda Maleniecka”
Ryszard Sidor
gm. Ruda Maleniecka, powiat konecki
18. KARP MAŁYSZYŃSKI
Agnieszka Idzik-Napiórkowska - gospodarstwo agroturystyczne
Małyszyn Dolny 31A, 27-220 Mirzec, powiat starachowicki
19. KARP Z OKSY
Gospodarstwo Rybackie„ Lasochów”
Leszek Stypuła
ul. Stawowa 2a, 28-363 Oksa
tel.: 601 550 129
e-mail: gospodarstwol@interia.pl
www: www.pankarprybacy.pl/lasochow-oksa.html
20. RYTWIAŃSKI KARP
Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
Wacław Szczoczarz
Szczeka 50, 28-236 Rytwiany, powiat staszowski
tel.: 606 499 449
e-mail: waclaw_szczoczarz@wp.pl
www: www.swietokrzyskikarp.pl
21. KARP Z WÓJCZY
Gospodarstwo Rybackie Wójcza Sp. z o.o.
Bogusław Dryndos
Biechów 80, 28-133 Pacanów, powiat buski
tel.: 41 376 54 01
fax: 41 376 52 51
22. FASOLA KORCZYŃSKA
Stowarzyszenie Producentów Fasoli w Nowym Korczynie
ul. Krakowska 1, 28-136 Nowy Korczyn, powiat buski
23. KASZA JAGLANA GIERCZYCKA
„Jaglana Gierczycka”
Teresa Kmiecicka
Lisów 50, 27-532 Wojciechowice, pow. opatowski
miejscowi rolnicy
tel.: 15 861 43 43
24. WIŚNIA NADWIŚLANAKA
Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw „Nadwiślana”
ul. Kościuszki 34, 27-530 Ożarów, powiat opatowski
tel.: 15 839 30 77
e-mail: nadwislanka@vp.pl
www: www.nadwislanka.com.pl
25. TRUSKAWKA BUSKA FAWORYTKA
Koło Gospodyń Wiejskich w Błońcu i Nowej Wsi
Błoniec 4, 28-100 Busko-Zdrój, powiat buski
miejscowi rolnicy
26. TRUSKAWKA BIELIŃSKA
Stowarzyszenie Producentów „Truskawka Bielińska”
ul. Partyzantów 17, Bieliny, powiat kielecki
tel.: 41 30 25 094
e-mail: kontakt@truskawkabielinska.pl
www: www.truskawkabielinska.pl
27. JABŁKA SANDOMIERSKIE
Rolnicy zrzeszeni w stowarzyszeniu „Sandomierski Szlak Jabłkowy”
Biuro SSJ „Centrum Ogrodnicze”
ul. Mokoszyńska 3, 27-600 Sandomierz
tel.: 15 833 31 00
28. SUSZ OWOCOWY DĘBNIACKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Urszula Kozłowska
Dębniak, gm. Nowa Słupia, powiat kielecki
29. KONFITURY Z JARZĘBINY
30. SER JABŁECZNY
Fundacja „Domy Wspólnoty Chleb Życia”
Zochcin 58, gm. Sadowie, powiat opatowski
tel./fax: 15 869 23 16
e-mail:
31. CZERKIESKA MĄKA ORKISZOWA (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Gospodarstwo Agroturystyczne EKORAB
Elżbieta i Bogdan Chara
Jasień 59, 28-200 Staszów, powiat staszowski
e-mail: erazmuz@o2.pl
www: www.ekorab.pl
32. CHLEB WIEJSKI KONECKI
Piekarnia Irena Anna Mastalerz
ul. Warszawska 6, 26-200 Końskie, powiat konecki
33. CHLEB BODZENTYŃSKI
Piekarnia Felicja Harabin
ul. Straży Pożarnej 2, 26-010 Bodzentyn, powiat kielecki
34. CHLEB IWAŃSKI
„Produkcja Pieczywa”
Stanisław Bednarski Janusz Bednarski
ul. Opatowska 1, 27-570 Iwaniska, powiat opatowski
35. GRYSKA Z BLIŻYNA (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Janina Kołek
Sorbin 41, 26-120 Bliżyn, powiat skarżyski
36. WÓLECKA CHAŁKA PLECIONA
Piekarnia Barbara i Marian Sroka
Wola Wiśniowa 36, 28-220 Staszów, powiat staszowski
tel.: 15 866 86 46
e-mail:
37. SZCZODROKI
Piekarnia „MASPEK”
Zofia Maria Siwek
ul. Sadowa 2, 27-630 Zawichost, pow. sandomierski
tel.: 15 836 40 38
e-mail:
www: www.maspek.eu
38. PIERNIK Z ŻYTNIEJ MĄKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Helena Morawska
Nowy Odrowążek 34, 26-120 Bliżyn, powiat skarżyski
39. PLACEK SPOD KAMIENIA (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Piątek Magdalena
Grzybowa Góra, ul. Świętokrzyska 150
26-115 Skarżysko Kościelne, powiat skarżyski
40. BUROCORZ BOOGORYJSKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Stowarzyszenie „Nasza Gmina Bogoria”
Ryszard Pańczyk
Wysoki Średnie 22, 28-210 Bogoria, powiat staszowski
41. KRÓWKA OPATOWSKA
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie
ul. Sienkiewicza 54, powiat opatowski
tel.: 15 868 20 24
42. PIŃCZOWSKI OLEJ Z LNICY (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Marian Łyś
Kozubów 102, 28-400 Pińczów
43. SANDOMIERSKI OLEJ RZEPAKOWY (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Maria Czech
Węgrce 33, 27-641 Obrazów, powiat sandomierski
44. MASŁO JĘDRZEJOWSKIE
Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska
ul. Mleczna 4, Wodzisław, powiat jędrzejowski
tel.: 41 380 60 22
e-mail:
www: www.jedrzejowskasm.pl
45. MASŁO CHMIELNICKIE
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
ul. Polna 10, Chmielnik, powiat kielecki
tel.: 41 354 27 31
e-mail:
www: www.osmchmielnik.pl
46. FAŁKOWSKI MIÓD WIELOKWIATOW
Józef Kołaczek
ul. Glinianki 54, 26-260 Fałków, powiat konecki
tel.: 44 787 35 62
47. ŚWIĘTOKRZYSKI MIÓD SPADZIOWY
Świętokrzyski Związek Pszczelarzy
ul. Zagnańska 2, 25-338 Kielce
tel./fax: 41 344 49 98
www.szpkielce.pl
48. KWAS BURAKOWY PO WZDOLSKU (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Teresa Barwicka - gospodarstwo agroturystyczne
Wiącka 98, 26-010 Bodzentyn, powiat kielecki
tel.: 41 312 02 85
www: www.podbocianimgniazdem.wczasywpolsce.pl
49. SOK Z CZARNEJ JAGODY Z LIPOWSKICH LASÓW (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Stowarzyszenie „Lipianki”
Agnieszka Mularczyk
Lipa 63, 26-242 Ruda Maleniecka, powiat konecki
50. OPATKOWICKIE WINO CHLEBOWE (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Katarzyna Kawiarska - Koło Gospodyń Wiejskich w Opatkowicach - Iżykowicach
Opatkowice 34, 28-440 Działoszyce
51. „KAMCIA” MOSKORZEWSKA NALEWKA MIĘTOWA (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Stowarzyszenie Wielu Pokoleń „Jesteśmy Solą tej Ziemi”
Kamila Matyja
Wiejskie Centrum Kulturalno-Turystyczne
Moskorzew 92, 29-130 Moskorzew
52. FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Agnieszka Idzik-Napiórkowska - gospodarstwo agroturystyczne
Małyszyn Dolny 31A, 27-220 Mirzec, powiat starachowicki
tel.: 41 271 30 35
e-mail: jagina@o2.p
www: www.naszesprawy.abc.pl
53. ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA
Sztandarowa potrawa regionu świętokrzyskiego, znana głównie w centralnej i północnej części województwa świętokrzyskiego. Jej nieodzownym składnikiem jest żur czyniony na żytniej mące oraz ziemniaki, boczek wędzony, czosnek, grzybek suszony, cebula, przyprawy a wszystko okraszone skwarkami ze słoniny.
54. FITKA KAZIMIERSKA
Zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami zarzucana kaszą jęczmienną, zaprawiana zasmażką i kwaśną śmietaną. Można jej skosztować w południowej części województwa świętokrzyskiego, głównie w powiatach pińczowskim i kazimierskim. Znana pod nazwą „bieda”, ”fiutka”, „dziod”, „pitucha”.
55. PRAZOKI
Prosta potrwa chłopska z ziemniaków i mąki, obficie okraszona skwarkami ze słoniny i cebuli. Znana w północnej część regionu świętokrzyskiego, głównie w powiatach: koneckim, skarżyskim, ostrowieckim. Występuje również pod nazwą: prożucha, prażaki lub prażucha. Jej specyfika wynika z odpowiedniego i we właściwym czasie ubicia drewnianą pałką (lub ubijakiem do ziemniaków) ugotowanych składników na jednolitą, pulchną masę a następnie uformowania łyżką maczaną w tłuszczu swego rodzaju rozet, nieregularnych klusek które krasi się skwarkami.
56. KUGIEL Z CZERMNA
Potrawa znana w środkowej i północnej części regionu świętokrzyskiego, regularnie spożywana w powiecie koneckim (Czermno, Fałków, Radoszyce, Gowarczów). Wielokrotnie nagradzana w konkursach kulinarnych. Jej głównymi składnikami są: utarte ziemniaki połączone z mlekiem (częściej z kwaśną śmietaną) i jajami, z pokrojoną w kostkę cebulą i co najważniejsze z kawałkami wieprzowych żeberek (można je wcześniej poddusić), dobrze przyprawione solą i pieprzem. Wymieszane ze sobą składniki piecze się w piecu chlebowym lub piekarniku w brytfannie lub gęsiarce.
57. SŁUPIAŃSKI SIEKANIEC DWORSKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)
Halina Bodzioch
Słupia Jędrzejowska 165, 28-350 Słupia Jędrzejowska, powiat jędrzejowski
Potrawa znana w powiecie jędrzejowskim we wsi Słupia oraz jej okolicach. Jest to rodzaj pieczeni wieprzowej z dodatkiem kaszy gryczanej prażonej oraz przypraw.
58. RAKOWSKI ZIEMNIAK PIECZONY(produkt wytwarzany okazjonalnie)
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie
tel.: 41 3535018, 41 35 350 30
www: www.rakow.pl
Produkt ściśle związany z tradycją odpustową na święto Tekli ( 23 września) w miejscowości Dębno gmina Raków, powiat kielecki. Podobno, nigdzie indziej ziemniaki pieczone nie smakują tak, jak tu. W ogromnych, pieczołowicie przygotowanych kopczykach wysypanych piskiem, zasypuje się nawet kilka ton ziemniaków a następnie rozpala się wielkie ogniska w których piecze się tyle ziemniaków, aby wystarczyło dla mieszkańców i gości, którzy licznie przybywają w te okolice spróbować rakowskiego ziemniaka pieczonego. Utarło się nawet powiedzenie na okoliczność uroczystości „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”.