Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Wykaz producentów

Wykaz producentów oraz miejsc, w których można posmakować produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Produkty mleczne

1. JĘDRZEJOWSKI TWAROŻEK ŚMIETANKOWY

Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu
ul. Mleczna 4, Wodzisław, powiat jędrzejowski
tel.: 41 380 60 22
e-mail: w.kalka@jedrzejowskasm.pl
www: jedrzejowskasm.pl

 

Produkty mięsne

2. SALCESON KUROZWĘCKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Małgorzata Mazur
ul. Kościelna 1A, 28-200 Staszów

3. KIEŁBASA RADOSZYCKA
4. PASZTETOWA RADOSZYCKA

Masarnia „Pod Lasem”
Zdzisław Wiklak
Kapałów 47, 26-230 Radoszyce, powiat konecki
tel.: 609 928 039
e-mail: masarnia.wiklak@interia.pl
www: masarniapodlasem.pl

5. CHMIELNICKA GĘŚ PIECZONA

Restauracja „Cymes”
Halina Płaza
Rynek 20, 26-020 Chmielnik, powiat kielecki
tel.: 41 354 43 62

6. SZYNKA SZNUROWANA Z WĄCHOCKA
7. KIEŁBASA SWOJSKA Z WĄCHOCKA - HYCOWANA
8. POLĘDWICA TRADYCYJNA Z WĄCHOCKA
9. KIEŁBASA BIAŁA PARZONA Z WĄCHOCKA
10. SALCESON OZORKOWY WIEJSKI

Zakład Wędliniarski Paweł Nowak
ul. Kościelna 12, Wąchock, powiat starachowicki
tel.: 41 271 50 73
e-mail: pawel.nowak@wedlinyzwachocka.pl
www: www.wedlinyzwachocka.pl

11. KIEŁBASA ŁOSIEŃSKA
12. POLĘDWICZKI ŚWIĄTECZNE PROKOPA
13. SALCESON CWANIAK Z ŁOSIENIA

Wyroby tradycyjne „U Bogusia”
Bogusław i Anna Piotrowski
Łosień, gm. Piekoszów, powiat kielecki
tel.: 41 306 16 75
e-mail:

14. KIEŁBASA SWOJSKA Z KUNOWA
15. UDZIEC DWORSKI Z KUNOWA

PPHU „ANKAZ”
Albert Pustuła
Kunów, powiat ostrowiecki
tel.: 41 26 11 205

16. DZIONIE RAKOWSKIE (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Gospodarstwo agroturystyczne „Korzyna”
Zdzisław Pniewski
Korzenno 2, 26-035 Raków, powiat kielecki
tel.: 501 676 511
e-mail: korzyna@wczasywpolsce.pl
www: www.korzyna.pl
Ciekawostka kulinarna okolic Rakowa, wyglądem i smakiem przypomina kiszkę pasztetową, ale nią nie jest.

 

Produkty rybołówstwa

17. KARP Z RUDY MALENIECZKIEJ

Gospodarstwo Rybackie S.C. „Ruda Maleniecka”
Ryszard Sidor
gm. Ruda Maleniecka, powiat konecki

18. KARP MAŁYSZYŃSKI

Agnieszka Idzik-Napiórkowska - gospodarstwo agroturystyczne
Małyszyn Dolny 31A, 27-220 Mirzec, powiat starachowicki

19. KARP Z OKSY

Gospodarstwo Rybackie„ Lasochów”
Leszek Stypuła
ul. Stawowa 2a, 28-363 Oksa
tel.: 601 550 129
e-mail: gospodarstwol@interia.pl
www: www.pankarprybacy.pl/lasochow-oksa.html

20. RYTWIAŃSKI KARP

Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
Wacław Szczoczarz
Szczeka 50, 28-236 Rytwiany, powiat staszowski
tel.: 606 499 449
e-mail: waclaw_szczoczarz@wp.pl
www: www.swietokrzyskikarp.pl

21. KARP Z WÓJCZY

Gospodarstwo Rybackie Wójcza Sp. z o.o.
Bogusław Dryndos
Biechów 80, 28-133 Pacanów, powiat buski
tel.: 41 376 54 01
fax: 41 376 52 51

 

Warzywa i owoce

22. FASOLA KORCZYŃSKA

Stowarzyszenie Producentów Fasoli w Nowym Korczynie
ul. Krakowska 1, 28-136 Nowy Korczyn, powiat buski

23. KASZA JAGLANA GIERCZYCKA

„Jaglana Gierczycka”
Teresa Kmiecicka
Lisów 50, 27-532 Wojciechowice, pow. opatowski
miejscowi rolnicy
tel.: 15 861 43 43

24. WIŚNIA NADWIŚLANAKA

Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw „Nadwiślana”
ul. Kościuszki 34, 27-530 Ożarów, powiat opatowski
tel.: 15 839 30 77
e-mail: nadwislanka@vp.pl
www: www.nadwislanka.com.pl

25. TRUSKAWKA BUSKA FAWORYTKA
Koło Gospodyń Wiejskich w Błońcu i Nowej Wsi
Błoniec 4, 28-100 Busko-Zdrój, powiat buski
miejscowi rolnicy

26. TRUSKAWKA BIELIŃSKA

Stowarzyszenie Producentów „Truskawka Bielińska”
ul. Partyzantów 17, Bieliny, powiat kielecki
tel.: 41 30 25 094
e-mail: kontakt@truskawkabielinska.pl
www: www.truskawkabielinska.pl

27. JABŁKA SANDOMIERSKIE

Rolnicy zrzeszeni w stowarzyszeniu „Sandomierski Szlak Jabłkowy”
Biuro SSJ „Centrum Ogrodnicze”
ul. Mokoszyńska 3, 27-600 Sandomierz
tel.: 15 833 31 00

28. SUSZ OWOCOWY DĘBNIACKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Urszula Kozłowska
Dębniak, gm. Nowa Słupia, powiat kielecki

29. KONFITURY Z JARZĘBINY
30. SER JABŁECZNY

Fundacja „Domy Wspólnoty Chleb Życia”
Zochcin 58, gm. Sadowie, powiat opatowski
tel./fax: 15 869 23 16
e-mail:

 

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

31. CZERKIESKA MĄKA ORKISZOWA (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Gospodarstwo Agroturystyczne EKORAB
Elżbieta i Bogdan Chara
Jasień 59, 28-200 Staszów, powiat staszowski
e-mail: erazmuz@o2.pl
www: www.ekorab.pl

32. CHLEB WIEJSKI KONECKI

Piekarnia Irena Anna Mastalerz
ul. Warszawska 6, 26-200 Końskie, powiat konecki

33. CHLEB BODZENTYŃSKI

Piekarnia Felicja Harabin
ul. Straży Pożarnej 2, 26-010 Bodzentyn, powiat kielecki

34. CHLEB IWAŃSKI

„Produkcja Pieczywa”
Stanisław Bednarski Janusz Bednarski
ul. Opatowska 1, 27-570 Iwaniska, powiat opatowski

35. GRYSKA Z BLIŻYNA (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Janina Kołek
Sorbin 41, 26-120 Bliżyn, powiat skarżyski

36. WÓLECKA CHAŁKA PLECIONA

Piekarnia Barbara i Marian Sroka
Wola Wiśniowa 36, 28-220 Staszów, powiat staszowski
tel.: 15 866 86 46
e-mail:

37. SZCZODROKI

Piekarnia „MASPEK”
Zofia Maria Siwek
ul. Sadowa 2, 27-630 Zawichost, pow. sandomierski
tel.: 15 836 40 38
e-mail:
www: www.maspek.eu

38. PIERNIK Z ŻYTNIEJ MĄKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Helena Morawska
Nowy Odrowążek 34, 26-120 Bliżyn, powiat skarżyski

39. PLACEK SPOD KAMIENIA (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Piątek Magdalena
Grzybowa Góra, ul. Świętokrzyska 150
26-115 Skarżysko Kościelne, powiat skarżyski

40. BUROCORZ BOOGORYJSKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Stowarzyszenie „Nasza Gmina Bogoria”
Ryszard Pańczyk
Wysoki Średnie 22, 28-210 Bogoria, powiat staszowski

41. KRÓWKA OPATOWSKA

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie
ul. Sienkiewicza 54, powiat opatowski
tel.: 15 868 20 24

 

Oleje i tłuszcze

42. PIŃCZOWSKI OLEJ Z LNICY (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Marian Łyś
Kozubów 102, 28-400 Pińczów

43. SANDOMIERSKI OLEJ RZEPAKOWY (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Maria Czech
Węgrce 33, 27-641 Obrazów, powiat sandomierski

44. MASŁO JĘDRZEJOWSKIE

Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska
ul. Mleczna 4, Wodzisław, powiat jędrzejowski
tel.: 41 380 60 22
e-mail:
www: www.jedrzejowskasm.pl

45. MASŁO CHMIELNICKIE

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
ul. Polna 10, Chmielnik, powiat kielecki
tel.: 41 354 27 31
e-mail:
www: www.osmchmielnik.pl

 

Miody

46. FAŁKOWSKI MIÓD WIELOKWIATOW

Józef Kołaczek
ul. Glinianki 54, 26-260 Fałków, powiat konecki
tel.: 44 787 35 62

47. ŚWIĘTOKRZYSKI MIÓD SPADZIOWY

Świętokrzyski Związek Pszczelarzy
ul. Zagnańska 2, 25-338 Kielce
tel./fax: 41 344 49 98
www.szpkielce.pl

 

Napoje

48. KWAS BURAKOWY PO WZDOLSKU (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Teresa Barwicka - gospodarstwo agroturystyczne
Wiącka 98, 26-010 Bodzentyn, powiat kielecki
tel.: 41 312 02 85
www: www.podbocianimgniazdem.wczasywpolsce.pl

49. SOK Z CZARNEJ JAGODY Z LIPOWSKICH LASÓW (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Stowarzyszenie „Lipianki”
Agnieszka Mularczyk
Lipa 63, 26-242 Ruda Maleniecka, powiat konecki

50. OPATKOWICKIE WINO CHLEBOWE (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Katarzyna Kawiarska - Koło Gospodyń Wiejskich w Opatkowicach - Iżykowicach
Opatkowice 34, 28-440 Działoszyce

51. „KAMCIA” MOSKORZEWSKA NALEWKA MIĘTOWA (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Stowarzyszenie Wielu Pokoleń „Jesteśmy Solą tej Ziemi”
Kamila Matyja
Wiejskie Centrum Kulturalno-Turystyczne
Moskorzew 92, 29-130 Moskorzew

 

Inne produkty

52. FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Agnieszka Idzik-Napiórkowska - gospodarstwo agroturystyczne
Małyszyn Dolny 31A, 27-220 Mirzec, powiat starachowicki
tel.: 41 271 30 35
e-mail: jagina@o2.p
www: www.naszesprawy.abc.pl

 

Potrawy

53. ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA

Sztandarowa potrawa regionu świętokrzyskiego, znana głównie w centralnej i północnej części województwa świętokrzyskiego. Jej nieodzownym składnikiem jest żur czyniony na żytniej mące oraz ziemniaki, boczek wędzony, czosnek, grzybek suszony, cebula, przyprawy a wszystko okraszone skwarkami ze słoniny.

54. FITKA KAZIMIERSKA

Zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami zarzucana kaszą jęczmienną, zaprawiana zasmażką i kwaśną śmietaną. Można jej skosztować w południowej części województwa świętokrzyskiego, głównie w powiatach pińczowskim i kazimierskim. Znana pod nazwą „bieda”, ”fiutka”, „dziod”, „pitucha”.

55. PRAZOKI

Prosta potrwa chłopska z ziemniaków i mąki, obficie okraszona skwarkami ze słoniny i cebuli. Znana w północnej część regionu świętokrzyskiego, głównie w powiatach: koneckim, skarżyskim, ostrowieckim. Występuje również pod nazwą: prożucha, prażaki lub prażucha. Jej specyfika wynika z odpowiedniego i we właściwym czasie ubicia drewnianą pałką (lub ubijakiem do ziemniaków) ugotowanych składników na jednolitą, pulchną masę a następnie uformowania łyżką maczaną w tłuszczu swego rodzaju rozet, nieregularnych klusek które krasi się skwarkami.

56. KUGIEL Z CZERMNA

Potrawa znana w środkowej i północnej części regionu świętokrzyskiego, regularnie spożywana w powiecie koneckim (Czermno, Fałków, Radoszyce, Gowarczów). Wielokrotnie nagradzana w konkursach kulinarnych. Jej głównymi składnikami są: utarte ziemniaki połączone z mlekiem (częściej z kwaśną śmietaną) i jajami, z pokrojoną w kostkę cebulą i co najważniejsze z kawałkami wieprzowych żeberek (można je wcześniej poddusić), dobrze przyprawione solą i pieprzem. Wymieszane ze sobą składniki piecze się w piecu chlebowym lub piekarniku w brytfannie lub gęsiarce.

57. SŁUPIAŃSKI SIEKANIEC DWORSKI (produkt wytwarzany okazjonalnie)

Halina Bodzioch
Słupia Jędrzejowska 165, 28-350 Słupia Jędrzejowska, powiat jędrzejowski
Potrawa znana w powiecie jędrzejowskim we wsi Słupia oraz jej okolicach. Jest to rodzaj pieczeni wieprzowej z dodatkiem kaszy gryczanej prażonej oraz przypraw.

58. RAKOWSKI ZIEMNIAK PIECZONY(produkt wytwarzany okazjonalnie)

Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie
tel.: 41 3535018, 41 35 350 30
www: www.rakow.pl

 

Produkt ściśle związany z tradycją odpustową na święto Tekli ( 23 września) w miejscowości Dębno gmina Raków, powiat kielecki. Podobno, nigdzie indziej ziemniaki pieczone nie smakują tak, jak tu. W ogromnych, pieczołowicie przygotowanych kopczykach wysypanych piskiem, zasypuje się nawet kilka ton ziemniaków a następnie rozpala się wielkie ogniska w których piecze się tyle ziemniaków, aby wystarczyło dla mieszkańców i gości, którzy licznie przybywają w te okolice spróbować rakowskiego ziemniaka pieczonego. Utarło się nawet powiedzenie na okoliczność uroczystości „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”.

 
 
do góry