W okresie wegetacji zboża są atakowane przez choroby grzybowe, które są przyczyną strat w plonach. W przypadku korzystnych warunków do rozwoju chorób grzybowych wysoka wilgotność i temperatura, straty mogą być znaczne. Następuje spadek ilości plonu i pogorszenie jakości plonu. Wystąpienie niektórych bardzo szkodliwych chorób np. fuzariozy i śnieci cuchnącej pszenicy może ograniczyć wykorzystanie w przemyśle spożywczym i żywieniu zwierząt.
Najczęściej występujące choroby zbóż
- zgorzel siewek;
- łamliwość źdźbła zbóż i traw;
- fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni;
- mączniak prawdziwy zbóż i traw;
- rdza brunatna;
- septorioza paskowana liści pszenicy;
- septorioza plew;
- rdza żółta zbóż i traw;
- brunatna plamistość liści zbóż (DTR);
- rynchosporioza;
- plamistość siatkowa jęczmienia;
- fuzarioza zbóż;
Ochrona zbóż przed chorobami powinna być prowadzona zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin.
- płodozmian, wadliwy płodozmian, z dużym udziałem zbóż sprzyja występowaniu chorób podstawy źdźbła, które mogą powodować znaczne straty w plonach nawet 50%;
- do uprawy wybieramy odmiany o wysokiej odporności na najbardziej rozpowszechnione choroby: mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą septoriozy. Należy znać charakterystykę uprawianej odmiany.
- ziarno siewne musi być kwalifikowane, zaprawione odpowiednią zaprawą;
- prowadzimy monitoring pól, identyfikację chorób, oceniamy stopień zagrożenia -progi szkodliwości;
- fungicydy stosujemy zgodnie z zaleceniami ochrony dla integrowanej ochrony. Dobierając fungicydy, sprawdzamy etykietę, zakres zwalczanych chorób. Preparaty o kilku substancjach aktywnych mają większy zakres zwalczanych chorób, lepsza jest skuteczność zwalczania;
- możemy zastosować mieszaniny fungicydów, jeżeli są zalecenia do takiego stosowania. Poprawi się wtedy zakres zwalczanych chorób i skuteczność ich zwalczania;
- technika zabiegu powinna zapewniać, osiągniecie wysokiej skuteczności stosowanych preparatów;
- zboża zbieramy dojrzałe przy określonej wilgotności zalecanej do przechowywania. Po zbiorze kierujemy do odpowiednio przygotowanych magazynów. Złe warunki magazynowania i duża wilgotność nasion sprzyjają rozwojowi grzybów pleśniowych, aflatoksyn obniżających jakość;
Krzysztof Domagała
Źródła:
https://www.agrofagi.com.pl/lang,pl
https://www.ior.poznan.pl/plik,3112,miernik-pw-1-1-poradnik-zboza-pdf.pdf
https://www.ior.poznan.pl/plik,3398,metodyka-integrowanej-ochrony-pszenicy-ozimej-i-jarej-dla-doradcow-pdf.pdf