Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Bogata oferta Świętokrzyskiej Kuźni Smaków na targach AGROTRAVEL w Kielcach

Bogata oferta Świętokrzyskiej Kuźni Smaków na targach AGROTRAVEL w Kielcach

2018-04-27

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wspólnie z 17 podmiotami szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków promował ofertę kulinarną ŚKS na X Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Aktywnej AGROTRAVEL & Active 2018 w Kielcach. Stoisko wystawiennicze sfinansowano w ramach realizowanej przez ŚODR operacji pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2018-2019.

Odwiedzający nas klienci mogli dowiedzieć się czym jest szlak kulinarny ŚKS oraz jakie wyroby i potrawy tradycyjne oferuje, a co najważniejsze - gdzie można je kupić. Zainteresowani ofertą ŚKS otrzymywali mapę szlaku oraz książkę „Potrawy tradycyjne z regionu gór świętokrzyskich”. Największym wzięciem cieszyły się wyroby i potrawy przygotowane przez naszych wystawców. Posmakować można było miedzy innymi: „baniocka” z Karczmy Izba Dobrego Smaku z Huty Szklanej, zapieckowy pasztet z przepysznymi sosami i chrzanem na miodzie przygotowany przez Gościniec Bałtowski Zapiecek, pierogów z grzybami leśnymi i kapustą oraz parzybrodę chłopską z pierogarni „U Maksyma” z Wąchocka, babeczki z jabłkiem sandomierskim z Agrotur „Wojtasówka” z Obrazowa, morelę sandomierską i jabłka sandomierskie z gospodarstwa sadowniczego „Szymanówka” Grażyny Borkowskiej, amura wędzonego i pieczonego z gospodarstwa agroturystycznego „Jesionowy Dworek”, nalewkę „krupnik” z gospodarstwa agroturystycznego „Gratka" z Celin, wina z sandomierskich winnic - wino gronowe półsłodkie białe Silvio i wino białe półwytrawne Cuvee z "Winnicy nad jarem" oraz wino gronowe Sibemus z ,,Winnicy Płochockich” z Daromina oraz oleje z "Olejarni Zagłoby" z Mikułowic, miody z gospodarstwa pasiecznego „Pasieka Wędrowna” Mateusza Zygmunta , sery kozie z "Farmy Jaga", soki z tłoczni „Smaki Ogrodu" z Bielin i Gospodarstwa Sadowniczego „J@BUSKO.PL”, przetwory z przetwórni w Zochcinie Fundacji Domy Wspólnoty Chleb Życia. Był też sztandarowy cukierek województwa świętokrzyskiego - krówka opatowska z OSM w Opatowie i mięta pińczowska z firmy „Natur-Vit” Marek Płachta.

Stoisko ŚKS cieszyło się dużym zainteresowaniem, szczególnie przygotowana przez wystawców „deska smakowitości regionalnych" przyciągała odwiedzających, co dało okazję do rozmów i upowszechniania wiedzy o walorach smakowych i zdrowotnych żywności tradycyjnej. Nawiązaliśmy również kontakty z biurami podróży z Krakowa, dziennikarzami zajmującymi się turystyką kulinarną oraz przewodnikami turystycznymi z woj. świętokrzyskiego zainteresowanymi ofertą merytoryczno-kulinarną ŚKS, co mamy nadzieję przyczyni się do większej promocji ŚKS oraz naszego regionu. Mieliśmy również okazję uczestniczyć w nowej, bardzo ciekawej formule ceremonii otwarcia tegorocznych targów AGROTRAVEL & Active, która rozpoczęła się pięknym koncertem folkowego zespołu Podolscy Muzycy z Ukrainy, która w tym roku była krajem partnerskim targów AGROTRAVEL. Przedstawiono również fragment spektaklu „Alicja w Krainie Czarów” Kieleckiego Teatru Tańca połączonego z występem… Krzysztofa K.A.S.Y Kasowskiego, a także niezwykłe rowerowe akrobacje pięciokrotnego rekordzisty Guinessa Krystiana Herby. Ceremonię otwarcia prowadzili Małgorzata Wilk-Grzywna - dyrektor biura Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego oraz Jacek Kowalczyk - dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki UM w Kielcach.

Teresa Wąsik

Świętokrzyska Kuźnia Smaków na targach AGROTRAVEL 2018

udostępnij
do góry