Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Chleb „Kunowiaczek” - lokalny produkt powiatu ostrowieckiego

Chleb „Kunowiaczek” - lokalny produkt powiatu ostrowieckiego

2021-11-22

Piekarnia Naturalny chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek” dzięki specjalnym warunkom wypieku w ceramicznym piecu i unikalnej recepturze, ma doskonały i unikalny smak. Chleb wypiekany w piekarni „Majka” Jolanty i Dariusza Ożdżyńskich szybko osiągnął uznanie mieszkańców Kunowa.

Gmina Kunów położona jest w północno-wschodniej części województwa świętokrzyskiego, w powiecie ostrowieckim. Leży na obszarze dawnego Staropolskiego Okręgu Przemysłowego. Tereny wokół Kunowa były zamieszkane już w czasach wczesnosłowiańskich, czego dowodem są pozostałości grodziska w Nietulisku Dużym. Kunów był atrakcyjny dla osadnictwa, osadników przyciągały tu żyzne gleby na których uprawiano zboża, z którego wypiekano chleby. Tu też osiedli się państwo Jolanta i Dariusz Ożdżyńscy.

„Marzeniem mojego ojca Mariana oraz dziadka Jana było założenie tradycyjnej piekarni, gdzie wypiekano by chleb z mąki wytwarzanej we własnym młynie. Mając własną mąkę sami wypiekali chleby podczas wojny dla rodziny i potrzebujących mieszkańców” - mówi pan Dariusz.

Po nieudanych próbach wybudowania własnej piekarni, rodzinne marzenie udało się spełnić dopiero wnukowi. W 1996 roku w Kunowie wydzierżawił on wybudowany w latach 70. budynek po starej piekarni.

Chleb „Kunowiaczek” z piekarni państwa Jolanty i Dariusza Ożdżynskich zdobył wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2021 roku.

Monika Nowocień

udostępnij
do góry