Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Dzień Otwartych Drzwi 2025 — ŚODR Modliszewice: rolnictwo otwarte na ludzi, wiedzę i przyszłość

Dzień Otwartych Drzwi 2025 — ŚODR Modliszewice: rolnictwo otwarte na ludzi, wiedzę i przyszłość

2025-06-30

Plakat - dzień otwartych drzwi 2025

29 czerwca 2025 r. na terenie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach po raz 48. odbył się Dzień Otwartych Drzwi — coroczne spotkanie rolników, przedsiębiorców, przedstawicieli nauki i instytutów badawczych oraz jednostek i instytucji działających na rzecz rolnictwa. To wydarzenie, które co roku pokazuje, że polska wieś to nie tylko historia i dziedzictwo, ale też nowoczesność, technologia i współpraca.

Tegorocznym motywem przewodnim wydarzenia było nowoczesne rolnictwo w praktyce, pokazaliśmy świętokrzyskie innowacje oparte o współpracę z jednostkami naukowymi. Wydarzeniu jak co roku towarzyszyła 18. Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych, a także liczne prezentacje, pokazy i warsztaty na naszym 23-hektarowym polu doświadczalnym. Dodatkową atrakcją były różnorodne stoiska wystawowe z szeroką ofertą dla zwiedzających.

Jednym z ważnych punktów wydarzenia było uhonorowanie naszych partnerów za wieloletnią współpracę ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Dzień Otwartych Drzwi był również okazją do uroczystego podsumowania konkursów i uhonorowania ich laureatów. W tym roku rozstrzygnięto konkursy: Agro Liga 2025, Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne oraz Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne 2025. Tegorocznemu wydarzeniu towarzyszyła rywalizacja w pierwszym etapie konkursu Bitwa Regionów (w szranki stanęły tu koła gospodyń wiejskich z powiatów koneckiego i włoszczowskiego). 

Całe wydarzenie odbywało się na placu wystawowym Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i podzielone było na strefy tematyczne: 

  • Strefa A — scena główna
  • Strefa B — strefa innowacji (z udziałem uczelni wyższych i państwowych instytutów badawczych), stoiska doradcze ŚODR Modliszewice i O. Sandomierz oraz punkty informacyjne KSOW+ oraz Lokalnych Partnerstw Wodnych
  • Strefa C — jarmark żywności regionalnej i tradycyjnej z ofertą szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków®" i lokalnych kół gospodyń wiejskich
  • Strefa D — konkurs "Bitwa Regionów", wystawa królików oraz strefa zabaw i atrakcji dla dzieci
  • Strefa E — stoiska wystawców
  • Strefa F — pole doświadczalne ŚODR Modliszewice z pokazami nowoczesnej agrotechniki i prezentacją innowacyjnych maszyn

Scena główna (strefa A)

Najważniejsze wydarzenia tego dnia miały miejsce na scenie głównej. Na wstępie przybyłych gości przywitała dyrektor ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak, natomiast uroczystego i oficjalnego otwarcia całego wydarzenia dokonał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski. 
Gości powitała Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚODR Modliszewice
Gości powitała Agnieszka Pietrzak — dyrektor ŚODR Modliszewice

Dzień Otwartych Drzwi uroczyście otworzył minister rolnictwa Czesław SiekierskiDzień Otwartych Drzwi uroczyście otworzył Czesław Siekierski — Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 

Nasz DOD odwiedzili również liczni goście honorowi, m.in. Wicewojewoda Świętokrzyski Michał Skotnicki. Swoje listy i nagrania intencyjne przesłali również wiceminister ds. Unii Europejskiej Magdalena Sobkowiak-Czarnecka oraz Poseł na Sejm RP Lucjan Pietrzczyk. Licznie zjawili się przedstawiciele uczelni rolniczych: Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach, Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, a także Państwowych Instytutów Badawczych: Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Instytutu Zootechniki — Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. Byli także przedstawiciele samorządu, m.in. starosta konecki Grzegorz Piec oraz Burmistrz Miasta i Gminy Końskie Krzysztof Obratański. 

Nie zabrakło przedstawicieli związków branżowych hodowców zwierząt: Świętokrzyskiego Stowarzyszenia Hodowców Królików Rasowych i Drobnego Inwentarza (współorganizatora 18. Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych), Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Stadniny Koni w Michałowie.

Wspierali nas także przedstawiciele instytucji okołorolniczych: Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa — Oddziału Terenowego w Kielcach (organizatora Bitwy Regionów), Świętokrzyskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego — Oddziału Regionalnego w Kielcach, Okręgowego Inspektora Pracy w Kielcach, Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach, Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian COBORU w Słupi, Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Końskich, Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa, Lokalnej Grupy Działania "U Źródeł", Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy oraz Targów Kielce. W wydarzeniu wzięli również udział liczni członkowie Rady Społecznej Doradztwa Rolniczego działającej przy ŚODR Modliszewice, a także przedstawiciele szkół rolniczych (wraz z uczniami): Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu oraz w Sandomierzu.


Transfer wiedzy z nauki do praktyki rolniczej

ŚODR Modliszewice współpracuje z wieloma jednostkami naukowymi i badawczymi, a współpraca ta w sposób praktyczny zmienia polskie rolnictwo. Owocem tej współpracy są między innymi innowacyjne projekty realizowane w naszym województwie, a ich efekty można było zobaczyć w strefie innowacji. Dzień Otwartych Drzwi był także znakomitą okazją do podziękowania przedstawicielom świata nauki za zaangażowanie w transfer wiedzy z nauki do praktyki rolniczej i współpracę z naszym Ośrodkiem.

Honorowe wyróżnienia za zaangażowanie w transfer wiedzy od nauki do praktyki rolniczej Honorowe wyróżnienia za zaangażowanie w transfer wiedzy od nauki do praktyki rolniczej 

Wyróżnienia otrzymały uczelnie wyższe:

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach,
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach,

oraz Państwowe Instytuty Badawcze:

  • Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie,
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie,
  • Instytut Zootechniki z siedzibą w Krakowie.


Podziękowania za wieloletnią współpracę ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Wyróżnienia te otrzymują jednostki naukowe, rolnicy, firmy lub instytucje oraz zespoły artystyczne, które współpracują z naszym Ośrodkiem na rzecz rozwoju świętokrzyskiego rolnictwa i obszarów wiejskich oraz pielęgnują dziedzictwo kulturowe regionu. 

Wyróżnieni za wieloletnią współpracę ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Wyróżnieni za wieloletnią współpracę ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach 

Wyróżnienia za wieloletnią współpracę z ŚODR Modliszewice w 2025 roku otrzymali:

  • Jednostka naukowa: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
  • Firma: Telewizja Polska S.A. Oddział Terenowy w Kielcach
  • Rolnik: Zdzisław Wiklak (powiat konecki)
  • Zespół: Zespół Pieśni i Tańca "Wierna Rzeka" (powiat kielecki)

Serdecznie gratulujemy i dziękujemy za wiele lat współpracy z naszym Ośrodkiem.

Konkurs AgroLiga 2025

Konkurs AgroLiga organizowany jest na szczeblu wojewódzkim przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, zaś na szczeblu krajowym — przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A. i Stowarzyszenie Agro Biznes Klub. Honorowy Patronat nad konkursem obejmują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolniczego i Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Patronat Medialny pełni Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych AGRO. Konkurs odbywała się w dwóch kategoriach: 

  • "Rolnik" — dotyczyła ona osób prowadzących gospodarstwo rolne samodzielnie lub wraz z rodziną.
  • "Firma" —  dotyczyła przedsiębiorstw działających na rynku regionalnym (czyli na terenie danego województwa) i zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym, świadczeniem usług rolnych i wiejskich, handlem środków produkcji dla rolnictwa, produkcją maszyn, pasz itp.

W kategorii Rolnik Mistrzem Wojewódzkim Konkursu AgroLiga 2025 zostali państwo Agnieszka i Paweł Brzezińscy z miejscowości Sępichów w powiecie buskim.

Mistrz Wojewódzki Konkursu AgroLiga 2025 w kategorii Mistrz Wojewódzki Konkursu AgroLiga 2025 w kategorii "Rolnik" 
wraz z wręczającą nagrody Agnieszką Pietrzak — dyrektorem ŚODR Modliszewice 

W kategorii "Firma" Mistrzem Wojewódzkim Konkursu AgroLiga 2025 zostało Konsorcjum rodzinne: Purple Valley Sp. z o.o. Business Republic Agnieszka Wierzbicka-Baxter Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter z Szydłowa w powiecie staszowskim.

Mistrz Wojewódzki Konkursu AgroLiga 2025 w kategorii Mistrz Wojewódzki Konkursu AgroLiga 2025 w kategorii "Firma" 
wraz z wręczającą nagrodę Agnieszką Pietrzak — dyrektorem ŚODR Modliszewice 


Składamy serdeczne gratulacje zwycięzcom AgroLigi 2025 szczebla wojewódzkiego i życzymy powodzenia w drugim etapie konkursu na szczeblu krajowym. Krajowy finał Konkursu AgroLiga 2025 odbędzie się w drugim kwartale 2026 roku. Nagrody dla zwycięzców na szczeblu wojewódzkim ufundował Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Laureaci AgroLigi 2025 wraz z wręczającą nagrody Agnieszką Pietrzak — dyrektorem ŚODR Modliszewice 


Finał wojewódzki konkursu na "Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne" 2025

Celem konkursu jest promowanie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie sprawdzonych rozwiązań oraz upowszechnianie wiedzy na temat ekologicznych metod produkcji rolniczej. 18. edycja wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne została zorganizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu.

Uczestnikami konkursu mogli być rolnicy posiadający aktualny certyfikat rolnictwa ekologicznego lub uzyskujący dochód z produkcji ekologicznej. Wszystkie gospodarstwa zgłoszone do etapu wojewódzkiego zostały poddane szczegółowej ocenie. Pod uwagę brano m.in.: różnorodność i skalę produkcji, jej jakość, formy promocji, działalność przetwórczą, wykorzystanie starych odmian roślin uprawnych i chów lokalnych ras zwierząt, wpływ sposobu gospodarowania na środowisko naturalne oraz aktywność edukacyjną. Gospodarstwa zostały ocenione przez wojewódzką komisję konkursową powołaną przez dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Komisja wyłoniła następujących laureatów:

  • I miejsce — Tomasz Iskra, Haliszka (powiat opatowski)
  • II miejsce — Czesława Lech, Imielno (powiat jędrzejowski)
  • III miejsce — Zbigniew Kaczmarski, Radzanów (powiat buski)

Laureaci konkursu na Laureaci konkursu na "Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne" 2025


Konkurs "Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne" — 22. edycja

Celem konkursu jest podnoszenie świadomości rolników oraz ich rodzin w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie rolnym, wspieranie rozwoju konkurencyjności gospodarstw agroturystycznych i poprawy jakości świadczonych przez nie usług, promowanie alternatywnych źródeł dochodu wśród mieszkańców obszarów wiejskich, a także popularyzacja wsi jako atrakcyjnego miejsca do życia i wypoczynku.

Nagrody główne:

  • I miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne "Ostoja Kawęczyn"
    Krzysztof Pawlikowski
    Kawęczyn, gmina Smyków, powiat konecki
  • II miejsce: "Agroturystyka Bosowice 27"
    Danuta Mołas
    Bosowice, gmina Stopnica, powiat buski
  • III miejsce: "Mój Domek w Górach Świętokrzyskich"
    Ewa Płusa
    Siekierno Podmieście, gmina Bodzentyn, powiat kielecki

Wyróżnienia:

  • Gospodarstwo Agroturystyczne "Leśna Przystań"
    Matylda Kutrzyk
    Ciemiętniki, gmina Kluczewsko, powiat włoszczowski     
  • Gospodarstwo Agroturystyczne "Leśny Dworek"
    Ilona i Dariusz Perzowie
    Snochowice, gmina Łopuszno, powiat kielecki

Laureaci konkursu Laureaci konkursu "Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne" 2025
wraz z organizatorami konkursu


Współorganizatorami konkursu i fundatorami nagród byli: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Kielcach, Państwowa Inspekcja Pracy — Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach, Lokalna Grupa Działania "U ŹRÓDEŁ" w Modliszewicach.


Konkurs "Bitwa Regionów" 

Spośród kół gospodyń wiejskich z powiatów koneckiego i włoszczowskiego w konkursie "Bitwa Regionów" najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach, które przygotowało potrawę "Ozorki w sosie chrzanowym z kulanymi kluskami i kiszonymi warzywami". Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Komparzowie z "Pierożkami prababci Tekli z kaszą jaglaną i twarogiem" podanymi na aromatycznej cebulce, natomiast trzecie miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Koliszowach za zupę "Zarzucajka". Gratulujemy!

Zwycięskie KGW z powiatów koneckiego i włoszczowskiego w konkursie Zwycięskie KGW z powiatów koneckiego i włoszczowskiego w konkursie "Bitwa Regionów"  


Występy zespołów artystycznych

Program wydarzenia obfitował w występy artystyczne wokalistów, kapel i zespołów ludowych, a byli to: solista Bogusław Kuśmierczyk "Ceper Świętokrzyski", Zespół Ludowy "Bębnowianka", Zespół dziecięcy "Królewiaczki" (pod opieką pani Agnieszki Nowackiej), Zespół Ludowy "Bliżyńska Gromada" (zespół dziecięcy pod opieką pani Haliny Fidor), Zespół Ludowy "Wierna rzeka" oraz Zespół "Wincentowianie". Za występy serdecznie dziękujemy.

 

Strefa innowacji oraz stoiska doradcze ŚODR Modliszewice (strefa B)

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach reprezentowała prof. dr hab. Dorota Konopacka (dyrektor IO), wraz z pracownikami naukowymi  (na zdjęciu z Agnieszą Pietrzak, dyrektorem ŚODR Modliszewice)Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach reprezentowała prof. dr hab. Dorota Konopacka (dyrektor IO-PIB),
wraz z pracownikami naukowymi (na zdjęciu z Agnieszą Pietrzak — dyrektor ŚODR Modliszewice)


Wśród najciekawszych miejsc, które można było odwiedzić, na szczególną uwagę zasługiwała strefa innowacji. To właśnie tam "biło serce" transferu wiedzy od nauki do praktyki rolniczej. Prezentowano tu efekty współpracy jednostek naukowych i badawczych z doradztwem rolniczym. Swoje osiągnięcia i ofertę z zakresu nowoczesnego rolnictwa przedstawiały m.in.:

  1. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego, który m.in. prezentował realizacje projektów badawczych związanych z przetwórstwem produktów rolnych — na stoisku możliwa była degustacja olejów, piwa bezalkoholowego i wędlin pochodzących z RHD.
  2. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — na stoisku można było zobaczyć eksponaty siewek w hydrożelu, wziąć udział w konkursie "Dopasuj siewkę do nasiona", obejrzeć nasiona różnych gatunków oraz kłosy zbóż, by lepiej poznać różnorodność roślin uprawnych. Na odwiedzających czekały również mikroskopy edukacyjne, dzięki którym można było zajrzeć w fascynujący świat roślin i uwiecznić go aparatem. Ponadto dostępne były materiały informacyjne dotyczące projektów badawczo-rozwojowych, bioróżnorodności, nowych technik genomowych oraz doboru odmian zbóż, rzepaku, ziemniaka i kukurydzy.
  3. Instytut Ogrodnictwa zaprezentował autonomiczną maszynę o konstrukcji modułowej do identyfikacji i zbioru jabłek z wykorzystaniem sztucznej inteligencji — HARVBOT. Przedstawiona została również pełna oferta Instytutu.
  4. Instytut Zootechniki — przedstawił swoją ofertę oraz zorganizował degustację produktów opatrzonych certyfikatem "Rasa Rodzima", które nie tylko promują polskie rasy zwierząt gospodarskich, lecz także zachwycają smakiem i najwyższą jakością.
  5. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego — zaprezentowała swoją ofertę edukacyjną wraz z licznymi materiałami informacyjno-edukacyjnymi.
  6. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie — zaprezentował swoją ofertę edukacyjną i naukową wraz z licznymi materiałami informacyjno-edukacyjnymi. 
  7. Politechnika Świętokrzyska — zaprezentowała hybrydową platformę gąsienicową, która może być wykorzystywana w pracach rolniczych ("łazik").
  8. Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach — przedstawił ofertę uczelni, w tym nowy kierunek studiów "Rolnictwo", realizowany w ramach projektu "Branżowo-Przyszłościowo!" przez Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach. Projekt ten, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 (FERS), otwiera nowe możliwości edukacyjne dla przyszłych studentów kierunków rolniczych.

Przedstawiciele Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie na czele z dyrektorem Instytutu — dr hab. inż. Markiem Roszko oraz zastępcą dyrektora ds. naukowych (na zdjęciu z Agnieszką Pietrzak, dyrektorem ŚODR Modliszewice) Przedstawiciele Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie na czele z dyrektorem Instytutu
— dr hab. inż. Markiem Roszko, prof. IBPRS oraz zastępcą dyrektora ds. naukowych dr hab. Dariuszem Lisiakiem, prof. IBPRS (na zdjęciu z Agnieszką Pietrzak — dyrektorem ŚODR Modliszewice)
 

Na stoisku zorganizowanym przez ŚODR Modliszewice można było zobaczyć innowacyjne projekty realizowane w ramach działania M16 "Współpraca" PROW 2014-2020. Zaprezentowane zostały między innymi efekty prac grup operacyjnych EPI: "Spersonalizowane sery twarogowe", "Słomka ze słomy", "Nasz czosnek", "Ochrona moszczu przed utlenieniem kluczem do wysokiej jakości wina" oraz "Zdrowe drzewo, smaczny owoc". Były to innowacje w zakresie wytwarzania słomki ze słomy, produkcji serów twarogowych wzbogaconych o bakterie środowiskowe, przetwórstwa czosnku kiszonego i czarnego, zwalczania szkodników w ekologicznych sadach jabłoniowych i gruszowych oraz badania właściwości nutraceutycznych win białych i różowych.

 

Z ekspertami można było porozmawiać na tematy związane z przetwórstwem produktów rolnych oraz technologią uprawy roślin. Odbyła się również degustacja spersonalizowanych serów twarogowych wzbogaconych o bakterie środowiskowe, stworzonych we współpracy z partnerami z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego oraz Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy. Odwiedzający mogli także spróbować czosnku kiszonego i czarnego. Specjaliści ŚODR i naukowcy z instytutów badawczych opowiadali o możliwościach, jakie daje współpraca z ich jednostkami oraz doradzali, jak uzyskać dofinansowanie na innowacyjne projekty w rolnictwie.

Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich Plus (KSOW+)

Realizacja projektów innowacyjnych wspierana jest na etapie początkowym poprzez działania animujące (wspierające) w postaci szkoleń, wyjazdów studyjnych i konferencji. Zadania te są realizowane w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Zadaniem SIR jest wielopoziomowe wpieranie wdrażania innowacji do praktyki rolniczej, co odbywa się przede wszystkim poprzez działania brokerów innowacji, którzy funkcjonują w każdym wojewódzkim ośrodku doradztwa rolniczego. Od 2025 roku Sieć SIR, działająca we wspomnianych ośrodkach, przeszła swoistą "modernizację", a zakres jej działalności został znacznie rozszerzony. Mowa tu o Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Plus (KSOW+), której SIR stał się częścią, a same ośrodki doradztwa pełnią funkcję jednostek regionalnych. KSOW+ to kontynuacja dotychczas działającej już Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW), ale ze znacznie zmodyfikowanymi zadaniami i celami. Fundamentalnie KSOW+ to partnerska sieć wymiany informacji i współpracy na szczeblu regionalnym, krajowym i międzynarodowym pomiędzy podmiotami zaangażowanymi w szeroko rozumiany rozwój rolnictwa, w tym podnoszenie jego konkurencyjności i poprawy jakości życia mieszkańców wsi i małych miast. KSOW+ ma ponadto przede wszystkim wspierać (informować, promować, upowszechniać) działania i interwencje wdrażane w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR 2023-2027). O inicjatywie KSOW+ nasi rolnicy, przedstawiciele nauki oraz odwiedzający DOD również mogli dowiedzieć się na stoisku SIR zlokalizowanym w strefie innowacji. Więcej o KSOW+ i naszych projektach znaleźć można na: www.sodr.pl/ksowplus.


Na stoisku Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ (KSOW+)

Stoisko ŚODR Modliszewice

W trakcie trwania całego Dnia Otwartych Drzwi jego uczestnicy mogli skorzystać z doradztwa udzielanego przez specjalistów naszego Ośrodka. Udzielano porad m.in. z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej, ekologii i ochrony środowiska, ekonomiki rolnictwa oraz zarządzania gospodarstwem rolnym. Prezentowano również bogatą ofertę wydawnictw naszego Ośrodka. Tegoroczną atrakcją była loteria z nagrodami oraz możliwość spróbowania swoich sił w dojeniu krowy.

Doradcy rolniczy naszego Ośrodka wraz z dyrektorem ŚODR Modliszewice Agnieszką PietrzakDoradcy rolniczy naszego Ośrodka wraz z Agnieszką Pietrzak  — dyrektor ŚODR Modliszewice 

Swoją obecność w Dniu Otwartych Drzwi zaznaczyło również Centrum Ogrodnicze z Oddziału ŚODR w Sandomierzu. Specjaliści Oddziału przygotowali stoisko informacyjno-promocyjne. Do aranżacji stoiska wykorzystano owoce i warzywa z sandomierskich sadów i pól. Na stoisku promowano wydawnictwa z zakresu produkcji ogrodniczej, a specjaliści do spraw ogrodnictwa udzielali porad dotyczących uprawy, ochrony biologicznej w sadach, problemów technologicznych w uprawie roślin sadowniczych, a także doboru gatunków i odmian sadowniczych do nasadzeń. 

Dział Ogrodnictwo z Oddziału ŚODR w SandomierzuDział Ogrodnictwo z Oddziału ŚODR w Sandomierzu wraz z dyrektorem oddziału Piotrem Lipińskim

Dział Ogrodnictwo ŚODR w SandomierzuDział Ogrodnictwo ŚODR w Sandomierzu

Jarmark żywności regionalnej i tradycyjnej "Świętokrzyska Kuźnia Smaków®" i oferta lokalnych kół gospodyń wiejskich (strefa C)

Kolejną "strefą" podczas naszego DOD był jarmark żywności regionalnej i tradycyjnej. To tutaj promowano ofertę szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" — co oznacza, że to właśnie tu można było zakupić żywność od przetwórców z naszego województwa, których produkty wyróżnia certyfikat lokalnej marki "Świętokrzyska Kuźnia Smaków". W tym roku byli to m.in.:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie
  • Gospodarstwo pasieczne "MIRSA" Sławomir Surdy, pow. starachowicki
  • Pasieka "Dobra Pszczoła" Małgorzata i Rafał Zacharscy, pow. starachowicki
  • Winnica Fodymskich, Mariusz Fodymski, pow. buski
  • Olejarnia Zagłoby, Mariusz Roszkowski, pow. buski
  • "Manufaktura Anety" Gospodarstwo Sadownicze A.K. Grochowscy, pow. staszowski
  • Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter, pow. staszowski

Swoją ofertę prezentowali również producenci pretendujący do uzyskania znaku marki ŚKS tj.:

  • Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy, pow. staszowski
  • Gospodarstwo Rolne Malicki Marek, pow. włoszczowski
  • Paulina Ciszek-Bejm, pow. włoszczowski
  • Agro-Apis Baćkowice, pow. opatowski
  • "Wanilia i Migdały" Małgorzata i Rafał Zacharscy, pow. starachowicki

W trakcie DOD zorganizowana została również degustacja produktów oferowanych przez uczestników szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Na jarmarku nie zabrakło również produktów oferowanych przez lokalne koła gospodyń wiejskich, a także najbardziej rozpoznawalnych producentów żywności regionalnej i tradycyjnej.

  

Konkurs "Bitwa Regionów", wystawa królików oraz strefa dla dzieci (strefa D)

"Bitwa Regionów" 2025

"Bitwa Regionów" to ogólnopolski konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, którego celem jest promocja tradycyjnych potraw regionalnych oraz bogactwa kulinarnego polskiej wsi. Uczestnicy rywalizują, prezentując unikalne przepisy i lokalne smaki, a wydarzeniu towarzyszy degustacja potraw i wspólne świętowanie dziedzictwa kulinarnego regionów. Na naszym wydarzeniu w szranki stanęły KGW z powiatów koneckiego i włoszczowskiego, a były to: 

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Koliszowach,
  • Koło Gospodyń Wiejskich "SUŁKOWIANKI" w Sułkowie,
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Pod Dębami" Piła-Szabelnia,
  • Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich "Spod Białkowej Góry" w Wilczkowicach,
  • Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich "Nasze Podlesie",
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Komparzowie,
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Wąsowianka" w Wąsoszu,
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach.

Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich w konkursie Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich w konkursie "Bitwa Regionów"
wraz z wręczającymi nagrody i członkami komisji konkursowej  

Wyniki I etapu Konkursu "Bitwa Regionów" — powiaty konecki i włoszczowski:

  • I miejsce — Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach — Ozorki w sosie chrzanowym z kulanymi kluskami i kiszonymi warzywami
  • II miejsce — Koło Gospodyń Wiejskich w Komparzowie — Pierożki prababci Tekli z kaszą jaglaną i twarogiem podane na aromatycznej cebulce
  • III miejsce — Koło Gospodyń Wiejskich w Koliszowach — Zarzucajka

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!

 

18. Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych

Tegoroczne wydarzenie, z uwagi na ograniczenia w przemieszczaniu niektórych gatunków zwierząt, dedykowane było jedynie hodowcom królików. Oceny dokonał wykwalifikowany sędzia, dzięki czemu wyłoniono najlepsze okazy, które następnie były prezentowane zwiedzającym. Ich hodowcy — za trud i wkład w hodowlę — zostali uhonorowani na scenie głównej.

Nagrodzeni hodowcy królików podczas XVIII Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych

Nagrodzeni hodowcy królików podczas 18. Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych

Wyniki 18. Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w kategorii KRÓLIKI:
  1. Czempion w Kategorii Rasy Małe
    Hodowca: Dominik Maciąg, Kajetanów

    Wiceczempion w Kategorii Rasy Małe
    Hodowca: Piotr Goncerz, Radom

  2. Czempion w Kategorii Królik Belgijski Olbrzym
    Hodowca: Adam Dziekan, Zwoleń

    Wiceczempion w Kategorii Królik Belgijski Olbrzym
    Hodowca: Barbara i Mariusz Bogaccy, Bodzentyn

  3. Czempion w Kategorii Królik Nowozelandzki Biały
    Hodowca: Sylwester Klimek, Klimontówek

    Wiceczempion w Kategorii Królik Nowozelandzki Biały
    Hodowca: Sylwester Klimek, Klimontówek

  4. Czempion w Kategorii Królik Wielki Jasnosrebrzysty
    Hodowca: Radosław Gębura, Młynek

    Wiceczempion w Kategorii Królik Wielki Jasnosrebrzysty
    Hodowca: Krzysztof Bąba, Dęba

  5. Czempion w Kategorii Królik Podpalany
    Hodowca: Adrian Sadza, Szydłowiec

    Wiceczempion w Kategorii Królik Podpalany
    Hodowca: Stanisław Skubik, Janów Lubelski

  6. Czempion w Kategorii Królik Francuski Baran
    Hodowca: Norbert i Igor Wójcikowie, Radom

    Wiceczempion w Kategorii Królik Francuski Baran
    Hodowca: Norbert i Igor Wójcikowie, Radom

  7. Czempion w Kategorii Rasy Duże
    Hodowca: Krzysztof Bąba, Dęba

    Wiceczempion w Kategorii Rasy Duże
    Hodowca: Adam Dziekan, Zwoleń

  8. Czempion w Kategorii Królik Nowozelandzki Czerwony
    Hodowca: Grzegorz i Jan Brzozowscy, Podmarzysz

    Wiceczempion w Kategorii Królik Nowozelandzki Czerwony
    Hodowca: Radosław Gębura, Młynek

  9. Czempion w Kategorii Królik Kalifornijski Czarny
    Hodowca: Adam Gołda, Strawczynek

    Wiceczempion w Kategorii Królik Kalifornijski Czarny
    Hodowca: Adam Gołda, Strawczynek

  10. Czempion w Kategorii Rasy Średnie
    Hodowca: Barbara i Mariusz Bogaccy, Bodzentyn

    Wiceczempion w Kategorii Rasy Średnie
    Hodowca: Norbert i Igor Wójcik, Radom

  11. Superczempion Wystawy w kategorii Króliki
    Hodowca: Adrian Sadza, Szydłowiec


Stoiska wystawców (strefa E)

W wystawie towarzyszącej DOD wzięło udział ponad 90 wystawców z branży rolniczej. Swoje produkty i potrawy regionalne oferowali uczestnicy szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, liczne koła gospodyń wiejskich i wytwórcy lokalni (z produktami garmażeryjnymi, serami, przetworami, miodami itp.). Przybyli również drobni rzemieślnicy ludowi ze swoim rękodziełem, m.in. rzeźbami, obrazami, figurkami. Nie zabrakło również ofert szkółek: drzewek, krzewów, bylin i roślin ozdobnych.

 

Rolnicy mogą liczyć na wsparcie wielu instytucji działających na rzecz rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Z ich ofertą zapoznać się mogli wszyscy uczestnicy naszego DOD. Wśród wystawców swoje stoiska mieli: 

  • Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach
  • Technikum weterynaryjne w Kielcach
  • Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza
  • Bank Spółdzielczy w Końskich
  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Nadleśnictwa Stąporków, Radoszyce i Barycz
  • Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

Wśród najciekawszych wydarzeń i atrakcji towarzyszących naszej wystawie znalezły się m.in. strefa zabaw dla dzieci, pokazy ratownictwa medycznego, sprzętu wojskowego oraz pożarniczego, konkurs dojenia krowy oraz pokaz interwencji ratowniczej przy wypadku samochodowym przygotowany przez Komendę Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Końskich. 

Najciekawsze wydarzenia towarzyszące naszemu Dniu Otwartych Drzwi [fot. arch. ŚODR]


Pole doświadczalne ŚODR Modliszewice (strefa F)



Plan pola doświadczalnego w Modliszewicach

Pole doświadczalne ŚODR Modliszewice znajduje się w Modliszewicach, ok. 200 m od siedziby Ośrodka, przy trasie 746. Obejmuje 23,55 ha gleb bielicowych z kompleksu zbożowo-pastewnego mocnego (klasy bonitacyjne IIIa, IIIb i IVa). Zawartość próchnicy wynosiła 2%, a odczyn pH gleby mieścił się w przedziale 5,6-6,0. Gleba charakteryzowała się wysoką lub bardzo wysoką zasobnością w fosfor, wysoką w potas, średnią w magnez i mikroelementy.

Nasze pole doświadczalne podczas Dnia Otwartych Drzwi 2025Nasze pole doświadczalne podczas Dnia Otwartych Drzwi 2025

Tegoroczny Dzień Otwartych Drzwi na polu doświadczalnym odbył się pod hasłem: żyzność gleby i bioróżnorodność. Kluczowym zagadnieniem była integrowana ochrona roślin — w dobie rosnącej intensywności chemicznej ochrony coraz większe znaczenie mają działania ograniczające konieczność stosowania środków ochrony roślin. Środki chemiczne powinny być stosowane dopiero po wyczerpaniu innych metod — prawidłowej agrotechniki, doboru odmian, odpowiedniego siewu, nawożenia i przede wszystkim płodozmianu. Płodozmian, jako naturalny sposób ograniczania zabiegów chemicznych, był prezentowany na polu jako wzorcowy. Ważną rolę pełniła w nim lucerna, zajmująca ponad 20% gruntów ornych — wzbogacała ona glebę w azot i materię organiczną oraz stanowiła doskonały przedplon. Płodozmian uzupełniały zboża, rzepak oraz sorgo uprawiane na nasiona — gatunek, który zyskuje popularność w Polsce.

Monitoring plantacji opierał się na stacji meteorologicznej oraz pułapkach i tablicach lepowych. Specjaliści działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa prowadzili systematyczne lustracje, decydując o zabiegach zgodnie z progami szkodliwości. Aktualne komunikaty zamieszczano na platformie eDWIN, z której rolnicy mogą na bieżąco korzystać.

Doradcy ds. produkcji roślinnej wraz z zastępcą dyrektora ŚODR Modliszewice Jarosławem Mostowskim

Podczas Dnia Otwartych Drzwi odbyły się warsztaty polowe z monitorowania i rozpoznawania agrofagów, prowadzone przez eksperta z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Pokazano zastosowanie dronów i monitoringu satelitarnego w rolnictwie 4.0 — nowoczesne technologie umożliwiają wykrywanie problemów na plantacji, a także precyzyjne opryski w wybranych miejscach. Dodatkowo można było obejrzeć pokaz oprysku dronami i pomiar równomierności oprysku polowego.

Pokaz drona rolniczego Pokaz drona rolniczego

Żyzność gleby i dbałość o zawartość m,aterii organicznej były prezentowane na przykładzie wdrażanych ekoschematów: wymieszania słomy z glebą i uproszczonej uprawy (pszenżyto ozime bezorkowo). Profil glebowy prezentowano na odkrywce glebowej — jego budowę i właściwości omówił ekspert z IUNG-PIB Puławy.

Odkrywa glebowaProfil glebowy na przykładzie odkrywki glebowej

Nowoczesne maszyny zaprezentowała firma AGRO-MASZ. Innowacyjne agregaty uprawowo-siewne pokazywały, jak równomierne przygotowanie gleby sprzyja lepszemu ukorzenieniu, ogranicza straty wody i poprawia wykorzystanie nawozów, co przekłada się na wyższe plony. Wśród prezentowanych maszyn znalazły się tu m.in.: 

  1. Zestaw uprawowo-siewny Agro-Masz ANA30 (agregat uprawowy aktywny do nadbudowy) wraz z siewnikiem nabudowanym SN300. Z agregatem współpracował ciągnik John Deere 6M 155 o mocy 182 KM.
  2. Agregat Salvis Z 3000 — maszyna pracująca w technologii strip-till. Z agregatem współpracował ciągnik John Deere 6R250 o mocy 250 KM.
  3. RUNNER X — półzawieszany agregat do uprawy bezorkowej z siewnikiem do poplonów SP230, z którym współpracował ciągnik New Holland T7.320 o mocy 313 KM.
  4. CUTTER — podwójny wał tnący. Z wałem współpracował ciągnik John Deere 6R250 o mocy 250 KM.
  5. ATO — półzawieszany agregat talerzowy do siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym do siewu w mulcz (w połączeniu z siewnikiem SN lub SR z redlicami talerzowymi). Z agregatem współpracował ciągnik New Holland T7.320 o mocy 313 KM.

Dobór odmian o wysokiej odporności na choroby jest kluczowym elementem ograniczania zabiegów fungicydowych. Odporność weryfikowano w doświadczeniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) prowadzonych we współpracy z COBORU. Wyniki doświadczeń stanowią podstawę do tworzenia tzw. List odmian zalecanych do uprawy w woj. świętokrzyskim. Tegorocznie na polu testowano m.in.:

  • 28 odmian pszenicy ozimej,
  • 17 odmian pszenżyta ozimego,
  • 18 odmian jęczmienia ozimego,
  • 17 odmian pszenicy jarej,
  • 12 odmian owsa,
  • 11 odmian ziemniaka wczesnego,
  • 14 odmian ziemniaka bardzo wczesnego,
  • 6 odmian łubinu żółtego,
  • 4 odmiany łubinu białego,
  • 9 odmian łubinu wąskolistnego,
  • 7 odmian bobiku.

Z kolei kolekcje upowszechnieniowe obejmowały jęczmień jary (10 odmian), jęczmień ozimy (2 odmiany), żyto ozime (13 odmiany), pszenżyto ozime (5 odmian), pszenicę ozimą (18 odmian), pszenicę jarą (5 odmian), pszenżyto jare (1 odmiana), owies jary (2 odmiany), żyto jare (4 odmiany) oraz bobik, groch i inne rośliny bobowate. W demonstracjach pokazano także odmiany polecane do integrowanej ochrony roślin:

  • pszenicę ozimą Fenomen,
  • pszenżyto ozime Heroico i SU Atletus,
  • rzepak ozimy Jurek i DK Excited,
  • lucernę mieszańcową Radius,
  • sorgo KWS Pegasus, KWS Rubinus i KWS Lupus

Wydarzenia na Polu doświadczalnym ŚODR Modliszewice [fot. arch. ŚODR]

Nasi Patroni Honorowi

Tegoroczna edycja DOD została objęta Patronatem Honorowym m.in. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr. Czesława Siekierskiego, Wojewodę Świętokrzyskiego Józefa Bryka oraz rektorów wiodących uczelni i instytutów badawczych w Polsce. Dzień Otwartych Drzwi odbywał się również pod patronatem polskiej prezydencji w Radzie UE, reprezentowanej przez Ministra ds. UE Adama Szłapkę. Dzień Otwartych Drzwi oraz XVIII Świętokrzyską Wystawę Zwierząt Hodowlanych Patronatem Honorowym objęli:

  • Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr Czesław Siekierski
  • Wojewoda Świętokrzyski Józef Bryk
  • JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Michał Zasada
  • JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
  • JM Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. inż. Krzysztof Kowalczyk
  • JM Rektor Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach prof. dr hab. Beata Wojciechowska
  • JM Rektor Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach prof. dr hab. inż. Zbigniew Koruba
  • Dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Radzikowie dr inż. Michał Rokicki
  • Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego — Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Warszawie dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS
  • Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa — Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Skierniewicach prof. dr hab. Dorota Konopacka
  • Dyrektor Instytutu Zootechniki — Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Balicach dr inż. Tomasz Jacek

Partnerzy Dnia Otwartych Drzwi

  • Partnerem Dnia Otwartych Drzwi i organizatorem Bitwy Regionów był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Partnerem jarmarku żywności regionalnej były podmioty zrzeszone wokół szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków
  • Współorganizatorem 18. Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych było Świętokrzyskie Stowarzyszenie Hodowców Królików Rasowych i Drobnego Inwentarza

Patronat Medialny

Nieocenione wsparcie medialne i promocję wydarzenia wśród świętokrzyskich rolników i mieszkańców wsi zapewnili nasi partnerzy:

  • Radio Kielce
  • Echo Dnia i portal echodnia.eu
  • TVP Kielce
  • portal tkn24.pl i telewizja TKN24
  • Radio Rekord

Serdecznie dziękujemy za wsparcie!

Logotypy patronów

udostępnij
do góry