Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni

Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w Tokarni

2021-06-16

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę, 20 czerwca do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

W konkursie rywalizować będą 44 produkty tradycyjne w czterech kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

Wzorem lat ubiegłych Krajowa Kapituła Konkursu wybierze spośród 5 nominowanych najlepszych produktów w regionie, pretendentów do głównej nagrody „PERŁA 2021". W tym roku nominowane zostały:

  • Kiełbasa klonowska hycowana
  • Ser podpuszczkowy z Pakuł
  • Miód fasolowy
  • Pan Paweł - piwo z Kurozwęk
  • Szydłowianka śliwka w czekoladzie

Konkursowi Nasze Kulinarne Dziedzictwo towarzyszyć będzie Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można będzie kupić produkty tradycyjne prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.

Jednocześnie rozbrzmiewać będzie muzyka ludowa gdyż na scenie odbywał się będzie konkurs „Jawor u źródeł kultury”. Przewidzianych jest także wiele atrakcji takich jak: wystawy i poczęstunek tradycyjnym jadłem.

Zapraszamy!

Jolanta Krupa

Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym są:

logotypy konkursu NKD

udostępnij
do góry