Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę, 20 czerwca do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
W konkursie rywalizować będą 44 produkty tradycyjne w czterech kategoriach:
Wzorem lat ubiegłych Krajowa Kapituła Konkursu wybierze spośród 5 nominowanych najlepszych produktów w regionie, pretendentów do głównej nagrody „PERŁA 2021". W tym roku nominowane zostały:
Konkursowi Nasze Kulinarne Dziedzictwo towarzyszyć będzie Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można będzie kupić produkty tradycyjne prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Jednocześnie rozbrzmiewać będzie muzyka ludowa gdyż na scenie odbywał się będzie konkurs „Jawor u źródeł kultury”. Przewidzianych jest także wiele atrakcji takich jak: wystawy i poczęstunek tradycyjnym jadłem.
Zapraszamy!
Jolanta Krupa
Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym są: