Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w Tokarni

Finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów" już w najbliższą niedzielę w Tokarni

2024-05-22

Plakat wydarzeniaŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 26 maja 2024 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”.

W konkursie rywalizować będą 32 produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego w czterech kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

„Perła 2024” - nominacje

Wzorem lat ubiegłych Krajowa Kapituła Konkursu nominuje również spośród 6 zgłoszonych produktów w regionie, pretendentów do głównej nagrody „PERŁA 2024". W tym roku zgłoszone zostały:

  • Buncok strzałkowski — Teresa i Piotr Łukasik — Farma Łukasików, powiat buski
  • Ser sandomierski podpuszczkowy Krzemień Pasiasty — Mariusz Małkiewicz, Dziedzic Produkcja Serów — powiat opatowski
  • Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa — Tadeusz Matuszewski, MAT-MAS — powiat kielecki
  • Miód Pola-niecki wielokwiat — Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina — powiat staszowski
  • Zakwas na barszcz — Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka — powiat opatowski
  • Precle staszowskie — Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda — powiat staszowski

Wykaz produktów  w 23. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

1. Produkty i przetwory mięsne

  • Kiełbasa wiejska bebelska
  • Boczek zawijany z polędwicą

2. Produkty i przetwory z ryb

  • Paprykarz z jesiotra wędzonego

3. Produkty mleczne

  • Ser żółty z ziołami
  • Ser kozi solankowy z Jankowic
  • Ser ze skopca
  • Ser kozi - Filip z konopi wędzony
  • Ser twarogowy wędzony

4. Miody

  • Miód Gryczany
  • Miód rzepakowy kremowany z pyłkiem kwiatowym
  • Nadwiślański miód nawłociowy
  • Miód spadź iglasta
  • Miód ze spadzi liściastej

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

1. Przetwory owocowe

  • Ekologiczna śliwka w occie
  • Śliwka w occie
  • Śliwka szydłowska suszona podwędzana
  • Pulpa aroniowo- jabłkowa
  • Dżem z cukinii
  • Dżem z szyszek sosnowych z cytryną

2. Przetwory warzywne — brak

3. Produkty zbożowe

  • Chleb przednówkowy z baziami leszczyny
  • Chleb staszowski

4. Wyroby cukiernicze

  • Pączki ziemniaczane

III. Napoje regionalne

1. Napoje bezalkoholowe

  • Patarajec (napój bożonarodzeniowy)
  • Syrop z aronii
  • Sok z malin

2. Napoje alkoholowe

  • Wino Fodymskich
  • Wino RESON
  • Cuve Rose 2022
  • Nalewka z Wiśni „Wiśnióweczka”

IV. Inne produkty regionalne

  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
  • Nadzienie tatarczane
  • Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem

Jarmark Świętokrzyskie Smaki

Konkursowi Nasze Kulinarne Dziedzictwo towarzyszyć będzie Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można będzie kupić produkty tradycyjne prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz Kół Gospodyń Wiejskich.

Jednocześnie ze sceny rozbrzmiewać będzie muzyka i gwara ludowa.

Organizatorzy konkursu

Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:

  • Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
  • Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
  • Muzeum Wsi Kieleckiej — Park Etnograficzny w Tokarni
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Zapraszamy!

Jolanta Krupa

kategoria: Powiązane pliki [1]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
jpg Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2024 - plakat wydarzenia 2024-05-22 446,79KB pobierz plik: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2024 - plakat wydarzenia

udostępnij
do góry