Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/„Innowacje dla zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności” ogłoszono II edycję konkursu

„Innowacje dla zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności” ogłoszono II edycję konkursu

2021-02-11
Unia Europejska kieruje się w swoich działaniach strategią zrównoważonej gospodarki żywnościowej, która ma na celu zapewnienie zdrowej żywności, dającej środki utrzymania rolnikom, przy jednoczesnej ochronie środowiska. System żywnościowy zwany „strategią od pola do stołu”, przedstawiony w maju zeszłego roku ma zapewnić bezpieczeństwo żywności, chroniąc równolegle ludzi i środowisko naturalne.

Unowocześnienie produkcji i mechanizmów przetwórczych skutkują powstaniem zrównoważonych procesów żywnościowych, wymagających również zmian w handlu i konsumpcji. Zasadniczą rolę odgrywa tu współpraca, która jest motorem napędowym innowacji, a bez niej łańcuchy żywnościowe nie staną się bardziej zrównoważone.

Idea konkursu, którego organizatorami są rząd Szwajcarii oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), wpisuje się w powyższy trend. W 2018 r. instytucje te ufundowały międzynarodową nagrodę za innowacyjność dla zrównoważonej żywności i rolnictwa (International Innovation Award for Sustainable Food and Agriculture). Wyróżnienie to jest przyznawane za innowacje cyfrowe oraz produkty i praktyki, doprowadzające do większej skuteczności i konkurencyjności swojego działania. Nagradzane są nowatorskie działania dotyczące rolnictwa już wdrożone i zatwierdzone.

W konkursie mogą wziąć udział osoby fizyczne, prywatne firmy i instytucje, które przyczyniły się do umocnienia i promowanie zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności, poprzez zastosowanie innowacji i nowatorskich narzędzi, produktów lub usług.

Kandydaci muszą wykazać, że ich innowacja w znacznej mierze przysłuży się rozwojowi zrównoważonych systemów żywnościowych i zrównoważonemu rolnictwu, co będzie mieć wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe ze szczególnym uwzględnieniem zmian dla środowiska i pomoc w walce ze zmianą klimatu.

Nagroda w wysokości 30 000 dolarów przyznawana jest w dwóch kategoriach:

  • Kategoria A - nagradza dokonania w zakresie cyfryzacji i innowacji związanych z zrównoważonymi systemami żywnościowymi.
  • Kategoria B - wyróżnia innowację, która wzmacnia pozycję młodzieży (poniżej 35 roku życia) w zrównoważonych systemach żywnościowych.

Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń mija 19 marca 2021 roku.

Więcej informacji stronie internetowej FAO pod adresem:
http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/faoweb/Innovation-awards-2021/Terms-Conditions.pdf

Izabela Milcarz
Specjalista ds. informacji i promocji SIR

udostępnij
do góry