Unowocześnienie produkcji i mechanizmów przetwórczych skutkują powstaniem zrównoważonych procesów żywnościowych, wymagających również zmian w handlu i konsumpcji. Zasadniczą rolę odgrywa tu współpraca, która jest motorem napędowym innowacji, a bez niej łańcuchy żywnościowe nie staną się bardziej zrównoważone.
Idea konkursu, którego organizatorami są rząd Szwajcarii oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), wpisuje się w powyższy trend. W 2018 r. instytucje te ufundowały międzynarodową nagrodę za innowacyjność dla zrównoważonej żywności i rolnictwa (International Innovation Award for Sustainable Food and Agriculture). Wyróżnienie to jest przyznawane za innowacje cyfrowe oraz produkty i praktyki, doprowadzające do większej skuteczności i konkurencyjności swojego działania. Nagradzane są nowatorskie działania dotyczące rolnictwa już wdrożone i zatwierdzone.
W konkursie mogą wziąć udział osoby fizyczne, prywatne firmy i instytucje, które przyczyniły się do umocnienia i promowanie zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności, poprzez zastosowanie innowacji i nowatorskich narzędzi, produktów lub usług.
Kandydaci muszą wykazać, że ich innowacja w znacznej mierze przysłuży się rozwojowi zrównoważonych systemów żywnościowych i zrównoważonemu rolnictwu, co będzie mieć wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe ze szczególnym uwzględnieniem zmian dla środowiska i pomoc w walce ze zmianą klimatu.
Nagroda w wysokości 30 000 dolarów przyznawana jest w dwóch kategoriach:
Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń mija 19 marca 2021 roku.
Więcej informacji stronie internetowej FAO pod adresem:
http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/faoweb/Innovation-awards-2021/Terms-Conditions.pdf
Izabela Milcarz
Specjalista ds. informacji i promocji SIR