Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Innowacje, kreatywność, aktywność, rozwój „IKAR” w województwie podlaskim - inspiracja dla działań w świętokrzyskim

Innowacje, kreatywność, aktywność, rozwój „IKAR” w województwie podlaskim - inspiracja dla działań w świętokrzyskim

2020-09-17


Pod takim hasłem od 9 do 11 września 2020 roku odbył się 3-dniowy krajowy wyjazd studyjny na teren województwa podlaskiego, podczas którego zaprezentowane zostały wdrożone do praktyki rolniczej i okołorolniczej rozwiązania na przykładzie podmiotów, które odniosły sukces i będą stanowić inspirację dla uczestników wyjazdu do podejmowania wspólnych inicjatyw na rzecz wdrażania rozwiązań innowacyjnych. Wyjazd studyjny zrealizowany został w ramach operacji „Innowacje, Kreatywność, Aktywność, Rozwój - IKAR. Transfer doświadczeń z działań związanych z rozwojem obszarów wiejskich” realkizowanej przez ŚODR w Modliszewicach w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich SIR; Plan operacyjny KSOW na lata 2020-2021.

Wzrost oczekiwań ze strony rynku i konsumentów oraz rozwój usług świadczonych przez inne regiony w Polsce wymaga aktywnej i ustawicznej pracy edukacyjnej, aby nadążać za oczekiwaniami ale również dostarczać nowych usług. Dotyczy to szczególnie Ziemi Sandomierskiej i Szydłowskiej, które w ostatnich latach dokonują transformacji gospodarczej, ukierunkowując działalność (również rolniczą) na świadczenie usług turystycznych. W naszym województwie promocja oparta głównie na zasobach materialnych i przyrodniczych wymaga budowania lokalnej marki opartej na sieciach współpracy, kreujących niepowtarzalne w innych regionach wartości cenne dla odbiorców. 

Wyjazd studyjny pozwolił na poznanie przykładów innowacyjnych rozwiązań opartych na partnerskiej współpracy stowarzyszenia „LGD-Tygiel Doliny Bugu” z innymi podmiotami przy tworzeniu, promocji i dystrybucji produktów rolno-spożywczych i turystycznych oraz podniesienie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie nowych kierunków działalności pozarolniczej na przykładzie lokalnych inicjatyw w Dolinie Bugu. Miejsca na trasie wizyt, na których odbywały się spotkania zrealizowały projekt partnerski małych przedsiębiorców pn. „Utworzenie sieci wzajemnej współpracy w ramach krótkich łańcuchów dostaw, produktów i usług lokalnych”.

Punkty zrealizowane w ramach wyjazdu studyjnego:

  • prezentacja projektu turystycznego w ramach rozwijania działalności gospodarczej PROW 2014-2020 /przejazd po mieście „melexami” w Drohiczynie,
  • prezentacja przykładów miejsc stworzonych dla turystów: Muzeum kajakarstwa oraz wystawa starych motocykli, plany na przyszłość w zakresie rozwoju turystyki Drohiczyn,
  • wizyta w lokalnym, rzemieślniczym browarze BROVCA w Cecelach,
  • wizyta w firmie Solana produkującej kiszkę ziemniaczana oraz pierogi, wejście do sklepu z produktami lokalnymi założonego ze środków LGD w ramach projektu partnerskiego,
  • wizyta w gospodarstwie sadowniczym Aliny Paluch produkującym soki Samo Jabłko,
  • wizyta w sklepie z produktami lokalnymi Zakamarek Klimczyce,
  • prezentacja projektów współpracy: sieć współpracy Naturalnie nad Bugiem, LOT nad Bugiem, współpraca z LGD Tygiel Doliny Bugu, prezentacja nowoczesnego marketingu produktów lokalnych, prezentacja projektu partnerskiego przedsiębiorców,
  • spotkanie z lokalnym winiarzem w Mielniku - Winnica Korol,
  • wizyta w firmie „Dażynka” Nadbużańskie Smaki, prezentacja projektu realizowanego z działania „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej w ramach PROW 2007-2013”,
  • wizyta w Centrum Edukacji Przyrodniczej w Korycinach dofinansowanej w ramach działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw”, LEADER PROW 2007-2013,  
  • wizyta w Inkubatorze Przetwórstwa prowadzonego przez stowarzyszenie wraz z prelekcją,
  • wizyta w Podlaskiej Środowiskowej Kolekcji Roślin Leczniczych i Aromatycznych (Podlaski Ogród Botaniczny) dofinansowanej w ramach działania „Małe Projekty”, LEADER PROW 2007-2013,
  • warsztaty wytwarzania ziołowych nalewek w Ziołowym Zakątku,
  • wizyta w firmie „Dary Natury”, która funkcjonuje przy gospodarstwie właścicieli, i której wyjątkowość polega na największym użyciu lokalnych surowców w tworzeniu żywności ekologicznej - każdy możliwy etap produkcji - od uprawy ziół, przez ich zbiór, suszenie, przetwarzanie i konfekcjonowanie, odbywa się w jednym miejscu - w Korycinach, podczas tej wizyty właściciel gospodarstwa - dr Mirosław Angielczyk - opowiedział uczestnikom o tworzeniu i wizji firmy, którą jest łączenie tradycji z nowoczesnością. 


„Rodzinnie-lokalnie-odpowiedzialnie-innowacyjnie” - takie hasło towarzyszy podmiotom na podlaskim szlaku Podlasie Nadbużańskie. Realizując takie kierunki rozwoju, które wpisują się w bieżące trendy, stanowi duży potencjał do różnicowania dochodów na terenach wiejskich i wielką szansę rozwoju. Priorytetem jest skracanie drogi od pola do stołu - Krótkie Łańcuchy Żywności, co wynika ze wzrostu zainteresowania żywnością mało przetworzoną. Skłania to do nacisku na małe przetwórstwo, co z kolei uwzględnione jest w nowej perspektywie po roku 2020, która będzie promowała krótkie łańcuchy żywności, wspólne działania, sieciowanie podmiotów, innowacje „małe i duże”. 

Mamy nadzieję, że po wizycie studyjnej powstanie w naszym województwie podobny szlak i współpraca w nim oparta będzie na małych biznesach tworzonych przez kreatywnych ludzi z pasją, jakimi byli uczestnikami tego wyjazdu.

Izabela Niedobit
Koordynator SIR woj. świętokrzyskiego

Innowacje, Kreatywność, Aktywność, Rozwój - IKAR. Transfer doświadczeń z działań związanych z rozwojem obszarów wiejskich

 

 

udostępnij
do góry