Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/„Innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mięsnego” - relacja z wyjazdu studyjnego do Francji

„Innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mięsnego” - relacja z wyjazdu studyjnego do Francji

2022-10-21


W dniach 4-7 października 2022 r. odbył się wyjazd studyjny do Francji na jedne z najwiekszych targów bydła mięsnego w Europie, który zrealizowany został przez nasz Ośrodek w ramach projektu „Innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mięsnego”.

Innowacyjne rozwiązania

Wyjazd zorganizowany w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) adresowany był do rolników, przedstawicieli jednostek doradczych, szkół rolniczych, instytucji i podmiotów działających na rzecz rozwoju sektora mięsa wołowego, a jego celem był rozwój i wsparcie rolników z województwa świętokrzyskiego poprzez zapoznanie ich z innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi w produkcji bydła mięsnego, wdrażania postępu hodowlanego i selekcji genetycznej, uzyskiwania wysokiej jakości mięsa wołowego oraz rozwoju i organizacji rynku zbytu.

Pierwszym punktem programu (05.10.2022 r.) było odwiedzenie targów Sommet de l'Elevage, które rokrocznie odbywają się w Clermont-Ferrand, w regionie Owernii. Targi te to jedna z największych międzynarodowych imprez sektora produkcji zwierzęcej. Odbywają się w sercu Masywu Centralnego, największego regionu hodowli bydła mięsnego w Europie.

Elementami tegorocznych targów były m.in.:

  • największa europejska wystawa zwierząt hodowlanych - w tym roku w wystawie uczestniczyło 2 000 wyselekcjonowanych zwierząt prezentowanych w konkursach dla poszczególnych ras, w tym 1 300 sztuk bydła (22 rasy mięsne i mleczne), 400 owiec (26 ras), 300 koni (16 ras). Wśród ras mięsnych bydła można było zobaczyć m.in. rasy Charolaise, Salers, Blonde d’Aquitaine, Bazadaise, Aubrac, Gasconne des Pyrénées, Parthenais, Blanc Bleu Belge, Rouge des Prés czy Highland,
  • wystawa maszyn i urządzeń dla hodowli i rolnictwa - swoje produkty wystawiało 1 500 firm, w tym 310 międzynarodowych, z 33 krajów, prezentujących pełną ofertę dla wszystkich działów hodowli zwierząt, m.in. z zakresu żywienia, genetyki, zootechniki i zdrowia zwierząt, urządzenia udojowe, usługi i sprzęt dla hodowli, budownictwa inwentarskiego, energii odnawialnej oraz mechanizacji rolnictwa,
  • konkurs "Sommets d'Or" - konkurs dla wystawców prezentujących sprzęt, produkty lub usługi, które są innowacyjne pod względem produkcji, bezpieczeństwa lub ergonomii. Nagradzane są maszyny, urządzenia, materiały lub usługi dla sektora hodowli zwierząt wyróżniające się sposobem, w jaki odpowiadają na potrzeby użytkowników. Jest to doskonała okazja do zaprezentowania nowych produktów rolniczych.

Targi Sommet de l'Elevage w Clermont-Ferrand

Kolejnym elementem wyjazdu studyjnego były wizyty w dwóch gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła mięsnego. Odbyły się one 06.10.2022 r. - hodowcy oprowadzali zwiedzających, pokazywali budynki inwentarskie i pastwiska oraz odpowiadali na liczne pytania dotyczące swoich gospodarstw, żywienia, hodowli i selekcji genetycznej, a także opłacalności produkcji.

Pierwsze z odwiedzonych gospodarstw położone jest w miejscowości Les Bordes i należy do pana Cyrila Rousset. Właściciel gospodaruje na 230 hektarach. Utrzymuje 340 sztuk bydła rasy Limousine, w tym ok 150 krów mamek.

Rasa Limosine jest utrzymywana ze względu na mięso o doskonałych właściwościach kulinarnych. Obok imponującego umięśnienia, bydło tej rasy charakteryzuje także zdolność przystosowania się do różnych warunków środowiska, dobre zdrowie, łatwość wycieleń  i duża żywotność cieląt. Zwierzęta utrzymywane są z powodzeniem zarówno w budynkach inwentarskich jak i na pastwiskach. Rolnik należy do spółdzielni, która pomaga rolnikom w zaopatrywaniu się w środki produkcji oraz oferuje członkom spółdzielni korzystanie ze specjalistycznych maszyn. Spółdzielnia może zakupić te maszyny korzystając z dofinansowania ze środków Unii Europejskiej z dopłatą 20-30% . Rolnik oferuje swoje produkty do sprzedaży różnymi kanałami: przez pośrednika oraz przez spółdzielnię oraz bezpośrednio przez stronę internetową (oferta, cennik i formularz zamówieniowy).

Drugie gospodarstwo o nazwie Les Aubracs D’Anthony, należące do pana Anthonyego Pellissier, położone jest w miejscowości Saulzet-le-Froid w samym sercu regionu Owernia i liczy 80 hektarów.

Stado podstawowe składa się z 60 krów mamek rasy Aubrac  utrzymywanych w systemie pastwiskowym. Rasa Aubrac jest to francuska rasa rodzima, ukształtowana pod wpływem trudnych górskich warunków klimatycznych obszaru południowego Masywu Centralnego. Jest świetnie przystosowana do warunków lokalnych dzięki wyjątkowej odporności na mróz i wahania temperatury oraz bardzo dobremu wykorzystaniu paszy. Wykazuje przy tym doskonałe cechy mateczne, praktycznie wszystkie wycielenia kończą się sukcesem bez ingerencji hodowcy. Latem krowy pasą się na zielonych pastwiskach, a zimą karmi się je sianem ze zebranych łąk. Ogromna różnorodność roślin, kwiatów i ziół na pastwiskach i łąkach zapewnia zdrowe, bogate i naturalne pożywienie dla bydła. Zimę krowy  spędzają w jasnym i przewiewnym budynku regularnie wyścielanym obfitą ściółką. Co więcej umiejscowienie ich w jednym budynku sprzyja nawiązaniu kontaktów nie tylko pomiędzy krowami i cielętami, ale także między hodowcą i jego stadem. Wszystkie te czynniki: selekcja genetyczna, zachowany dobrostan, jakość naturalnej paszy, higiena pomieszczeń i zwierząt przyczyniają się produkcji wysokiej jakości wołowiny. Gospodarstwo jest świetnym przykładem wskazującym, że hodowla bydła mięsnego może odbywać się w sposób przyjazny środowisku naturalnemu i zwierzętom, a przy tym skłania do refleksji nad „ceną do zapłacenia” (środowiskową, dobrostanową) za mięso, które chcemy jeść.

Wyjazd studyjny pozwolił na wymianę doświadczeń i nawiązanie kontaktów między doradcami i hodowcami, a także poszerzenie wiedzy na temat innowacyjnych rozwiązań w hodowli bydła mięsnego.

Małgorzata Duda

udostępnij
do góry