Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/„Innowacyjne rozwiązania w produkcji jabłek i gruszek” - relacja z trzeciej konferencji w Sandomierzu

„Innowacyjne rozwiązania w produkcji jabłek i gruszek” - relacja z trzeciej konferencji w Sandomierzu

2022-05-20


Była to już ostatnia z cyklu konferencja poświęcona nawożeniu i biostymulacji roślin. Odbyła się ona 18 maja br., i odbyła się w Sandomierzu, w siedzibie ŚODR Oddział w Sandomierzu. Konferencji zrealizowana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Innowacyjne rozwiązania w produkcji jabłek i gruszek”.

Jako pierwszy, swój wykład poprowadził mgr Adam Fura, który omówił temat innowacyjnych rozwiązań w nawożeniu dolistnym i biostymulacji roślin. Przedstawił on najnowsze wyniki badań związane z pobieraniem składników pokarmowych przez rośliny oraz opowiedział i ich wzajemnym oddziałaniu i wpływie na rośliny. Zaprezentował on również jakimi sposobami i z jakimi skutkami sadownicy mogą wpływać na wzrost roślin.

Drugi wykład poprowadził dr Mirosław Korzeniowski, który omówił nawożenie doglebowe zgodne z nową strategią Unii Europejskiej oraz przedstawił podstawowe założenia jakie mogą obowiązywać w nowej perspektywie. Zaprezentował również aspekty związane z poziomem próchnicy i nawożeniem organicznych oraz ich wpływem na rośliny. Przybliżył on również słuchaczom rolę rolnictwa zrównoważonego, w tym szczególnie jego wpływ na popularność zdrowej żywności, środowisko naturalne i wzrost ekonomiczny gospodarstw rolnych. W kilku słowach opowiedział również o stowarzyszeniu Agroekoton, które działa na rzecz rozwoju rolnictwa zrównoważonego. 

Jako ostatnia wystąpiła mgr inż. Agnieszka Lenart, która omówiła bieżące na ten sezon zalecenia w nawożeniu sadów jabłoniowych i gruszowych (w tym te na najbliższe tygodnie). Wskazała on również na rolę nawozów aminokwasowych w żywieniu rośli sadowniczych i biostymulację, która wpływa na jakość i ilość zebranego plonu z sadów.

Grzegorz Jurkowski

udostępnij
do góry