Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Jakich błędów unikać przy znakowaniu żywności?

Jakich błędów unikać przy znakowaniu żywności?

2021-02-09

ser

Zgodnie z przepisami prawa, konieczne jest oznakowanie żywności wprowadzanej do obrotu w sposób rzetelny i przejrzysty. Zawarte na etykiecie informacje powinny być umieszczone w widocznym miejscu, jasne i łatwe do zrozumienia. Podane informacje nie mogą wprowadzać w błąd co do właściwości i charakteru produktu, użytych składników, jego ilości w opakowaniu, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia czy metod wytwarzania.

Producenci rolni nie mogą w oznakowaniu swoich produktów powoływać się na systemy jakości jeżeli w nich nie uczestniczą i nie posiadają dokumentów potwierdzających prawo do używania nazwy i logo danego systemu albo programu. Produkty opatrzone nazwami zarejestrowanymi w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) mogą być produkowane wyłącznie na określonych obszarach geograficznych. Natomiast produkty będące Gwarantowanymi Tradycyjnymi Specjalnościami (GTS) muszą być wytwarzane zgodnie z tradycyjną metodą produkcji oraz przy użyciu tradycyjnych surowców. Ochrona dotyczy wszystkich nazw zarejestrowanych w unijnym systemie jako ChNP, ChOG czy GTS, zarówno nazw polskich produktów, jak i produktów pochodzących z innych państw. Wykaz nazw artykułów rolno-spożywczych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS) znajduje się w elektronicznej bazie eAmbrosia: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/quality-products-registers_pl

Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/gis/podstawowe-wymagania-dotyczace-znakowania-zywnosci2

Anna Michalska

udostępnij
do góry