Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Jakie zmiany przepisów czekają rolnictwo ekologiczne w przyszłym roku? Relacja z konferencji w Targach Kielce

Jakie zmiany przepisów czekają rolnictwo ekologiczne w przyszłym roku? Relacja z konferencji w Targach Kielce

2020-08-26


Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zorganizował w sobotę 22 sierpnia 2020 r. w Targach Kielce konferencję pt: „Nowe przepisy w rolnictwie ekologicznym od 2021 roku”. Podczas trwania Targów ECO-STYLE (22-23 sierpnia 2020 r.) nasz Ośrodek przygotował także stoisko, na którym zaprezentowali się rolnicy ekologiczni z województwa świętokrzyskiego, a doradcy ds. rolnictwa ekologicznego ŚODR Modliszewice udzielali informacji na temat produkcji ekologicznej. Konferencja oraz stoisko zostały zorganizowane w ramach operacji pn. „Sieciowanie kontaktów jako element organizacyjnej innowacji wśród producentów ekologicznych z województwa świętokrzyskiego".

W konferencji wzięli udział rolnicy i producenci ekologiczni, którzy już produkują, bądź zamierzają produkować żywność metodami ekologicznymi. O nowych przepisach, które od 2021 roku będą obowiązywały rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi opowiedziała Dorota Metera - członek Rady Rolnictwa i Produkcji Ekologicznej.

Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej. Aby zwiększyć udział produkcji ekologicznej wymagane są ciągłe zmiany. Komisja Europejska w strategii na rzecz bioróżnorodności, a także strategii Farm to Fork, wyraźnie zaznaczyła o osiągnięciu do 2030 roku w Unii Europejskiej 25% upraw, które będą prowadzone w systemie rolnictwa ekologicznego. Jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, a to z kolei przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Ponadto rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku i rosnącą świadomość konsumentów. Po wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych konsument coraz częściej stwierdza, że tylko żywność powstała w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych spełni jego oczekiwania. W ramach największych w historii Unii Europejskiej konsultacji społecznych przeprowadzonych w celu ukierunkowania zmian prawodawstwa dotyczącego produkcji ekologicznej konsumenci wyraźnie wskazali, że gotowi są płacić wyższe ceny za produkty wytworzone z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt.

Z dniem 1 stycznia 2021 roku wejdzie w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 str. 1 z 14.6.2018 r.).

Rozporządzenie PE i Rady 2018/848 zawiera szereg rozwiązań, tj.

  1. możliwość wprowadzenia certyfikacji grupowej małych producentów - stanowiące szansę wejścia do systemu produkcji ekologicznej producentów, dla których koszty kontroli są zbyt wysokie, aby starać się o certyfikat produkcji ekologicznej,
  2. wydłużenie ważności kontroli do 24 miesięcy dla podmiotów charakteryzujących się niskim poziomem ryzyka,
  3. stopniowe odchodzenie od możliwości prowadzenia kontroli i certyfikacji w państwach trzecich przez jednostki certyfikujące - stopniowe wygaszanie tego systemu importu oraz potrzeba rewizji już zawartych porozumień o handlu produktami ekologicznymi spowoduje ograniczanie napływu surowców i produktów ekologicznych spoza Unii Europejskiej, które produkowane są wg innych standardów niż obowiązujące w UE,
  4. utrzymywanie bydła na uwięzi w małych gospodarstwach w ramach standardowych zasad produkcji - obniży to obciążenia producentów, związane z systemem kontroli,
  5. utrzymane wyłączenie z systemu certyfikacji detalistów, sprzedających produkty zapakowane bezpośrednio konsumentowi końcowemu oraz nowe rozwiązanie umożliwiające wyłączenie z obowiązku posiadania certyfikatu detalistów sprzedających małe ilości produktów niezapakowanych,
  6. wprowadzenie wymogów w zakresie stosowania minimalnych środków zapobiegających zanieczyszczeniom upraw ekologicznych przez środki niedozwolone - dotychczas jednym z głównych problemów producentów ekologicznych są skażenia upraw przez środki, stosowane w produkcji konwencjonalnej. Obszar ten będzie zharmonizowany.
  7. ustanowienie bazy danych o dostępności zwierząt ekologicznych do dalszego chowu - obecne uwarunkowania prawne nie stymulują rozwoju ekologicznych stad rodzicielskich. Proponowane rozwiązanie maja na celu zapewnienie dostępności rzetelnej informacji rynkowej dla producentów ekologicznych,
  8. poszerzenie zakresu rozporządzenia o szereg nieujętych do tej pory produktów - m. in. sól, bawełnę, wełnę, wosk pszczeli, a także ustanowienie szczegółowych wymogów względem m. in. chowu ekologicznego zwierząt jeleniowatych. Zwiększenie zakresu rozporządzenia
    to zwiększenie asortymentu produktów, których wytwarzanie może być szansą rozwoju dla polskich producentów.

Należy mieć również na uwadze, że nowe rozporządzenie 2018/848 zawiera ponad 50 delegacji dla Komisji Europejskiej do przyjęcia szeregu rozwiązań szczegółowych, na przykład w zakresie uznawania z mocą wsteczną okresu konwersji, uznawania okoliczności katastroficznych, szczegółowych wymogów odnośnie wychowu drobiu, czy rozwiązań odnośnie wymiany informacji pomiędzy państwami członkowskimi. Ponadto delegacje te zawierają możliwość częściowej zmiany przepisów rozporządzenia 2018/848 w drodze aktów delegowanych przez Komisję Europejską. Jest to wynik przyjętego Traktatu Lizbońskiego. Jednakże, dla zapewnienia płynnego wdrożenia nowych przepisów, przewiduje się stosowanie okresów przejściowych dla producentów objętych systemem rolnictwa ekologicznego przed wejściem w stosowanie rozporządzenia 2018/8

Małgorzata Kucharska

opracowano na podstawie materiałów przesłanych przez MRIRW

 

 

udostępnij
do góry