28 lipca 2024 r. przy Domu Weselnym „Zakątek” we Wrocieryżu (powiat pińczowski) odbyło się podsumowanie etapu powiatowego edycji konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”. Do konkursu przystąpiło 9 kół gospodyń wiejskich (KGW) z dwóch powiatów: pińczowskiego i kazimierskiego.
Uczestnicy mieli zaprezentować potrawy przygotowane na bazie dawnych receptur, a członkowie komisji konkursowej degustowali i oceniali każdą z nich.
W etapie powiatowym wzięły udział:
Komisja konkursowa wyłoniła trzech laureatów:
Dyplomy i nagrody wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski w towarzystwie dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach — Justyny Kasprzyk i jej zastępcy — Roberta Jurka, wicestarosty powiatu pińczowskiego — Zdzisława Leksa, wójta gminy Michałów — Bogusława Kowalczyka, prezesa Stadniny Koni w Michałowie — Moniki Słowik i wiceprezesa Stadniny — Jerzego Białoboka, jak również prezesa zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej — Mirosława Fuci.
W trakcie wydarzenia swoje stoisko informacyjno-promocyjne przygotowali także doradcy z Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego ŚODR w Pińczowie i Kazimierzy Wielkiej. Odpowiadali na wszelkie pytania uczestników wydarzenia.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym koła gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz lokalnych tradycji kulinarnych. Równie ważnym aspektem jest promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich.
Zwycięzcy etapu powiatowego wezmą udział w ogólnopolskim finale, by powalczyć o nagrodę główną. Na zwycięzców czeka nagroda pieniężna oraz wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszych etapach konkursu.
Teresa Szeniawska