Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Kolejne „Bitwy Regionów” za nami — koła gospodyń z powiatu pińczowskiego i kazimierskiego nagrodzone

Kolejne „Bitwy Regionów” za nami — koła gospodyń z powiatu pińczowskiego i kazimierskiego nagrodzone

2024-08-08

28 lipca 2024 r. przy Domu Weselnym „Zakątek” we Wrocieryżu (powiat pińczowski) odbyło się podsumowanie etapu powiatowego edycji konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”. Do konkursu przystąpiło 9 kół gospodyń wiejskich (KGW) z dwóch powiatów: pińczowskiego i kazimierskiego.

Uczestnicy mieli zaprezentować potrawy przygotowane na bazie dawnych receptur, a członkowie komisji konkursowej degustowali i oceniali każdą z nich.

W etapie powiatowym wzięły udział:

  • KGW w Umianowicach (powiat pińczowski) — Zupa dyniowa — moc witaminowa;
  • KGW w Bejscach (powiat kazimierski) — Kapuśniak po Bejsku na bogato;
  • KGW w Chmielowie — „Chmielowianie” (powiat pińczowski) — Pierogi z pieczoną gęsiną w cieście ziemniaczanym serwowane z galaretką z czerwonej porzeczką;
  • KGW w Węchadłowie — „Nad Strumykiem” (powiat pińczowski) — Pierogi z twarogiem i miętą na słodko okraszone masełkiem;
  • KGW w Januszowicach — „Januszowianki” (powiat pińczowski) — Medaliony z indyka z suszonymi owocami podawane z kaszą pęczak i buraczkami przyprawionymi sokiem z czarnej porzeczki;
  • KGW w Zagajowie — „Miętowa Dolina” (powiat pińczowski) — Maślana gęś z kaszą i grzybami;
  • KGW w Kozubowie — „Kozubowianki” (powiat pińczowski) — Pieczona gęś z jabłkami;
  • KGW w Stawiszycach (powiat pińczowski) — Kotlety mielone z ziemniaczkami i surówką;
  • KGW w Dębianach „Wspólnie Razem” (powiat kazimierski) — Kaczka z sosem i ziemniaczkami oraz surówka z kapusty czerwonej.

Laureaci konkursu

Komisja konkursowa wyłoniła trzech laureatów:

  • Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Bejscach (powiat kazimierski) z potrawą „Kapuśniak po Bejsku na bogato”.
  • Drugie miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chmielowie „Chmielowianie” za potrawę pod nazwą „Pierogi z pieczoną gęsiną w cieście ziemniaczanym serwowane z galaretką z czerwonej porzeczką".
  • Trzecie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Nad Strumykiem” w Węchadłowie z daniem pod nazwą „Pierogi z twarogiem i miętą na słodko okraszone masełkiem".

Dyplomy i nagrody wręczał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski w towarzystwie dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach — Justyny Kasprzyk i jej zastępcy — Roberta Jurka, wicestarosty powiatu pińczowskiego — Zdzisława Leksa, wójta gminy Michałów — Bogusława Kowalczyka, prezesa Stadniny Koni w Michałowie — Moniki Słowik i wiceprezesa Stadniny — Jerzego Białoboka, jak również prezesa zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej — Mirosława Fuci.

W trakcie wydarzenia swoje stoisko informacyjno-promocyjne przygotowali także doradcy z Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego ŚODR w Pińczowie i Kazimierzy Wielkiej. Odpowiadali na wszelkie pytania uczestników wydarzenia.

O konkursie

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym koła gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz lokalnych tradycji kulinarnych. Równie ważnym aspektem jest promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich.

Zwycięzcy etapu powiatowego wezmą udział w ogólnopolskim finale, by powalczyć o nagrodę główną. Na zwycięzców czeka nagroda pieniężna oraz wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszych etapach konkursu.

Teresa Szeniawska

udostępnij
do góry