Poznaliśmy zwycięzców konkursu na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim”.
Konkurs organizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach miał na celu zachęcić do wyszukania tradycyjnych receptur potraw, które poszerzyłyby listę osobliwości kulinarnych regionu. Jednocześnie miał zwrócić uwagę jak istotne jest pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego, które w odpowiedni sposób wykorzystane (np. w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii, krótkich łańcuchach dostaw), staje się wizytówką regionu i poszczególnych powiatów. Przepisy laureatów konkursu znajdą się w publikacji przygotowywanej przez ŚODR.
Jury konkursu nie miało łatwego zadania, gdyż różnorodność nadesłanych przepisów była duża, a każdy przepis oceniany był według czterech kryteriów merytorycznych. Do kryteriów tych należały:
- tradycja i pochodzenie potrawy,
- związek potrawy z regionem,
- prezentacja potrawy na podstawie zdjęć,
- forma przepisu, jasność, precyzyjność opisu.
Oceniano potrawy w pięciu kategoriach. W kategorii zupy i danie główne przyznano po 5 miejsc, gdyż wpłynęło najwięcej zgłoszeń. Oto lista uznanych przez jury najlepszych przepisów.
Kategoria przystawka
- Pasta z kiszonego bobu - Agata Jackiewicz, KGW w Drożejowicach, powiat kazimierski
- Podpłomyki - Elżbieta Szabla, KGW w Rogowie, powiat kazimierski
Kategoria zupa
- Kwasówka kuźnicka - Janina Kołek z Sorbina, powiat skarżyski
- Zupa krem z topinamburu - Szymon Płusa ze Skarżyska Kościelnego, powiat skarżyski
- Zupa Maciórkowa - Urszula Wolska z Bliżyna, powiat skarżyski
- Barszcz czerwony z ziemniakami - Wioletta Turalska, KGW w Przybyszowach, powiat konecki
- Zalewajka po buszkowsku - KGW w Buszkowicach, powiat ostrowiecki
Kategoria danie główne
- Kugiel Radoszycki - Stowarzyszenie KGW „Znad Plebanki” w Radoszycach , powiat konecki
- Pieprzok - Dom Kultury w Zawichoście, powiat sandomierski
- Czyżuchy z barszczem - Koło Gospodyń Wiejskich w Czyżowie Szlacheckim, powiat sandomierski
- Kotlety z topinamburu w sosie grzybowym z suszonych borowików - Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym
oraz
Pierogi ze śliwką damachą - Barbara Kapusta, właścicielka Hotelu Mateo w Stopnicy, powiat buski
- Kaczka Stopnicka z kopytkami - Barbara Kapusta, właścicielka Hotelu Mateo w Stopnicy, powiat buski
Kategoria deser
- Starodawny piernik Bronki Majchrzonki - Anna Płocha, KGW Szarbkowsko-Chrabkowskie, powiat pińczowski
- Rogaliki z marmoladą - Dorota Świtała z miejscowości Knapówka, powiat włoszczowski
Kategoria napój
- Zakwas z buraków -Wioletta Turalska KGW w Przybyszowach, powiat konecki
Największym problemem w nadesłanych zgłoszeniach był brak zdjęć lub zdjęcia słabej jakości. Autorzy zgłoszeń po uzupełnieniu braków również mają szansę znaleźć swój przepis w planowanej publikacji.
Jolanta Krupa