Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

2023-05-22

Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja.

Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W identyfikacji produktów pomagały doradczynie z działu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wyłoniono 20 najlepszych regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego.

W Tokarni produkty oceniała dziesięcioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisja, jak co roku brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, dodatki do żywności, smakowitość oraz czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc, jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt.

Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem, a także występy zespołów ludowych. Było gwarnie, wesoło i tanecznie. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Stoiska konkursowe odwiedzili zacni goście: wicemarszałek Marek Bogusławski, członkowie Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca i Tomasz Jamka oraz gospodarze wydarzenia: dyrektor ŚODR Modliszewice Jerzy Pośpiech i zastępca dyrektora Agnieszka Pietrzak.

 Konkurs odbywał się w 4 kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych, które ufundował Świętokrzyski Urząd Marszałkowski. Obok nagród głównych komisja konkursowa przyznała 9 wyróżnień. Fundatorami tych nagród były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice. Były to: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach, a także firma prywatna, tj. Huta Szkła Gospodarczego Tadeusz Wrześniak Sp. z o.o. ze Skrzyszowa. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział sponsorowane przez ŚODR w Modliszewicach.

Nagrody główne

  • Garniec z indykiem
    Agnieszka Wysocka, Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”,
    Lubania, pow. kielecki
  • Pieczeń z karpia z warzywami
    Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy,
    pow. jędrzejowski
  • Ser kozi dojrzewający w sianie (nazwa handlowa Świętokrzyska łąka)
    Justyna Majcher, Kwaśne Wiśnie,
    Stara Olszówka, pow. jędrzejowski
  • Ćmielowski odsklepinowy miód wielokwiatowy
    Edyta i Jarosław Wodyńscy, Pasieka Barć Ćmielów,
    Ćmielów, pow. ostrowiecki
  • Mus z antonówki
    Magdalena Szklarz, KGW Wola Świdzińska,
    Wola Świdzińska, pow. włoszczowski
  • Agrest w soku własnym - skórki agrestowe
    Barbara Forma, Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW z Radlina „Radlinianki”,
    Radlin, pow. kielecki
  • Chleb orkiszowy na kwasie z kapusty
    Karolina Paryż
    Suliszów, pow. kielecki
  • Precle staszowskie
    Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda,
    Staszów
  • Dojrzewający piernik staropolski
    Małgorzata Giec, KGW Bebelno,
    Bebelno - Kolonia, pow. włoszczowski
  • Miód pitny Vilkus trójniak morela
    Marcin Wilkusz, Miodosytnia Vilkus,
    Wodacz, pow. jędrzejowski
  • Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna
    Małgorzata i Rafał Zacharscy, Wanilia i Migdały,
    Małyszyn Dolny, pow. starachowicki

Wyróżnienia

  • Kaszanka z Bęczkowa
    Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne wyroby wędliniarskie,
    Górno, pow. kielecki
  • Ryba w galarecie
    Henryk Dziuba, Gospodarstwo Rybackie,
    Osiek, pow. staszowski
  • Miód rzepakowy z Pacanowa
    Gospodarstwo Pasieczne PASIEKA BRZEZINA,
    Połaniec, pow. staszowski
  • Miód akacjowy
    Patryk Śliwiński, Pasieka „Zawichojski Miodowskaz”,
    Zawichost, pow. sandomierski
  • Rwocek chocimowski z ziołami
    Małgorzata Krześniak,
    Chocimów, pow. ostrowiecki
  • Sok z aronii
    Tomasz Bejm,
    Sułków, pow. włoszczowski
  • Ekologiczny sok z topinamburu
    Szymon Płusa, Gospodarstwo Ekologiczne
    Skarżysko Kościelne, pow. skarżyski
  • Wino Swenson Red - odmianowe
    Robert Silniewicz, Winnica 2wilki,
    Marcinkowice, pow. kazimierski
  • Dereniówka Komaszycka
    Tadeusz Przyłęcki,
    Komaszyce, pow. konecki

Statuetka „Perła” to najwyższe odznaczenie dla wytwórcy produktu tradycyjnego, wręczane podczas targów w Poznaniu. Ta prestiżowa nagroda przyznawana jest regionalnym wyrobom, które są wytwarzane tradycyjnymi metodami od co najmniej 25 lat, a oprócz tego wyróżniają się jakością i smakiem. Do tej pory jako województwo mamy 36 produktów z „Perłą”. W tym roku komisja nominowała 6 produktów naszego województwa. Kto otrzyma tą nagrodę dowiemy się 30.09.2023 w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu (pawilon 11 tzw. Iglica).

Produkty nominowane do nagrody krajowej „PERŁA 2023”

  • Powidła szydłowskie
    Aneta Grochowska - RHD Manufaktura Anety,
    pow. staszowski
  • Miód nektarowo-spadziowy
    Marek Kołodziej - Gospodarstwo pasieczne "Naturalne Bogactwo",
    pow. skarżyski
  • Chałka zdobna
    Halina Dobrowolska - Piekarnia R. Dobrowolski, Kielce
  • Olej zimnotłoczony z ostropestu
    Adam Galbas - Manufaktura Skalbmierska,
    pow. kazimierski
  • Pasta z wędzonego jesiotra
    Piotr Suchoń - Gospodarstwo Rybackie Stawy,
    pow. jędrzejowski
  • Miód wiosenny wielokwiatowy
    Rafał Zacharski - Pasieka Dobra Pszczoła,
    Małyszyn Dolny, pow. starachowicki

Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu oraz gratulujemy laureatom.

Jolanta Krupa

Finał regionalny konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2023 [fot. M. Wiaderny, M. Sadowska]

udostępnij
do góry